1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Kara para, kumar, ve sahte markalar”
“Kara para, kumar, ve sahte markalar”

“Kara para, kumar, ve sahte markalar”

Amerika Birleşik Devletleri’nin “Uluslararası Narkotik Denetim ve Strateji Raporu”nda Kıbrıs da var. Rapor’da Kıbrıs’ın kuzeyine yönelik ifadeler:“Kara para, kumar, ve sahte markalar”

A+A-

Amerika Birleşik Devletleri’nin “Uluslararası Narkotik Denetim ve Strateji Raporu”nda Kıbrıs da var. Rapora göre kuzeyde “kara para aklama”ya karşı kurumsal çerçevenin yer almadığı iddia edildi.
ABD’nin, Mart 2019 tarihli “Uluslararası Narkotik Denetim ve Strateji Raporu” yayınlandı. Raporda Kıbrıs’ın güneyi ile kuzeyi ayrı ayrı rapor edildi.
Raporda kuzeyde kara para aklamaya karşı herhangi bir kurumsal çerçevenin bulunmadığı ve bu konuda zafiyetler olduğuna dikkat çekildi.  Kıbrıslı Türk yetkililerin yasalar ile kara para aklamanın önüne geçmeye çalıştığı ancak bunun kalıcı bir yöntem olmadığı vurgulandı. ABD Raporu’nda kumarhane ve off shore bankacılık sektörü kara para aklama suiistimallerine açık olduğu belirtildi.

Zafiyetler ve kara para aklama yöntemleri

Kumarhane ve off shore banka sayılarına da yer verilen raporda, Kasım 2018 yılından itibaren Kıbrıs’ın kuzeyinde 34 kumarhane bulunduğu aktarıldı.
Kıbrıslı uzmanların görüşlerinin de yer aldığı raporda, bilirkişilerin, polisin yetersiz imkan ve kısıtlı uzmanlıkları olduğu için eğlence sektörünün yeterince denetlenemediği konusunda hem fikir oldukları ifade edildi.
Raporda ayrıca ‘finans’ şirketleri ve döviz bürolarının da endişe verici alanlar olduğu belirtildi.

Off –shore banka tehlikesi

“Uluslararası Narkotik Denetim ve Strateji Raporu”nda, off shore bankacılık sektörünün para aklama riski taşıdığı da işaret edildi. 
Raporda, Kıbrıs’ın kuzeyinde 2017 Kasım ayından itibaren Merkez Bankası kontrollünde 7 off shore bankası ile 411 off shore şirketi bulunduğu aktarıldı.
Birleşmiş Milletler kontrollündeki ara bölge üzerinden insan kaçakçılığı ile birlikte tütün, içki ve taze sebze meyve kaçakçılığı yapıldığı belirtilen raporda, “Fikri Mülkiyet Hakları” ihlallerine sıklıkla rastlandığı da vurgulandı.

Sahte markalar

Kıbrıs’ın kuzeyine yönelik “sahte marka” ya da “taklit ürünler”e dikkat çekilen raporda, yasal çerçeve eksikliği vurgulanarak, kuzeyde sahte güneş gözlüğü, giyim, ayakkabı, DVS/CD satışlarının rahatlıkla yapıldığı yer aldı.

Bu haber toplam 3673 defa okunmuştur
Etiketler : , ,