1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İthal tavuk piyasaya giriyor
İthal tavuk piyasaya giriyor

İthal tavuk piyasaya giriyor

Karma hayvan yeminin ardından, donmuş tavuk eti ithalatı da gerçekleşti: 19 ton tavuk eti geldi…

A+A-

Ayşe GÜLER

Karma hayvan yeminin ardından donmuş tavuk eti ithalatı da gerçekleşti.
Alım gücünde fark yaratması, fiyatların aşağıya çekilmesi hedefi ile Eylül ayında verilen iznin ardından,19 ton donmuş tavuk eti Dağlı Trading Ltd. tarafından Türkiye’den ithal edildi. 
Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ithalatın ardından, gözler ürünlerin ne zaman piyasada satışa sunulacağına çevrildi.
YENİDÜZEN’e bilgi veren Dağlı Trading yetkilisi, Erpiliç firmasına ait ürünlerin satışların birkaç içerisinde başlayacağını açıkladı.
Şu anda maliyet hesaplamalarının yapıldığını belirten yetkili, ön çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu söyledi.

 

“BİRKAÇ GÜNE SATIŞA SUNULACAK”… Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen ithalatın ardından, gözler ürünlerin ne zaman piyasada satışa sunulacağına çevrildi. YENİDÜZEN’e bilgi veren Dağlı Trading yetkilisi, Erpiliç firmasına ait ürünlerin satışlarının birkaç gün içerisinde başlayacağını, şu anda maliyet hesaplamalarının yapıldığını açıkladı, fiyatlarla ilgili bilgi vermedi.

 

Ticaret Odası’ndan eleştiri…

İthalatın gerçekleşmesine rağmen, ürünlerin hala piyasaya girmemesi Ticaret Odası tarafından eleştirildi.
Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, donmuş tavuk eti ithalatının gerçekleşmesine rağmen, hiçbir satış noktasında bu ürünlere rastlamadığını belirterek, “Tavuklar nereye satılacak? Umarım otellere değil, yerli halka bu satış gerçekleşir” dedi.
Deniz, Ticaret Odası olarak, hiçbir şirketin satış politikasına karışamayacaklarını ancak ithal edilen ürünlerin hane halkına fayda sağlaması gerektiğini de dile getirdi.
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali ise  bakanlığın ithalatla ilgili ne yönlendirme yapabildiğini ne de koşul koyabildiğini ifade ederek, “ Ülkeye giren ürün gerekli sağlık koşullarını sağladığı takdirde alıcısıyla buluşur. Bu alıcının da nerede olacağına ürünü getiren karar verir” dedi.
Öte yandan Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu ise gerekli kontrollerden geçerek, adaya girişine izin verilen ithal tavukların sağlık açısından hiçbir sakıncasının da bulunmadığını ifade etti.

 

Alım gücünde fark yaratması, fiyatların aşağıya çekilmesi hedefi ile Eylül ayında verilen iznin ardından,19 ton donmuş tavuk eti Dağlı Trading Ltd. tarafından Türkiye’den ithal edildi. 

 

 

SATIŞLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Dağlı Trading Ltd Yetkilisi:
“Ürünler birkaç güne satışa sunulacak”

İthalatla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Dağlı Trading Ltd yetkilisi, ürünlerin birkaç gün içerisinde satışa sunulacağını açıkladı.

Firma yetkilisi şu anda fiyatlandırma, stok ve maliyetle ilgili ön çalışmanın yapıldığını kaydederek, Türkiye’de satışa sunulan Erpiliç ürünlerinin raflarda yerini alacağını ifade etti.


TiCARET ODASI’NDAN ELEŞTİRİ:

Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz:
“İthal tavuklar piyasada yok, nereye satılacak?

Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz, donmuş tavuk eti ithalatının gerçekleşmesine rağmen, piyasaya dağıtılmadığını belirterek, “Tavuklar nereye satılacak? Umarım otellere değil, yerli halka bu satış gerçekleşir” dedi.

Deniz, Ticaret Odası olarak, hiçbir şirketin satış politikasına karışamayacaklarını ifade ederek, ithal edilen ürünlerin hane halkına fayda sağlaması gerektiğini dile getirdi.

Öte yandan otellerde yerli ürünlerin kullanılmasını tavsiye ettiklerini de dile getiren Deniz, bu konuda tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Deniz, otellere her yıl 1.5 milyon turistin geldiğini, yerli ürünlerin turistlere sunulması ile bir nevi ‘ihracat’ yapıldığını aktardı.

Ülkede her türlü yasak ve fonlarla yapılacak korumacılığın karşısında olduklarını belirten Deniz, donmuş tavuk ithalatının gerçekleşmesi ile yerli ürünün ithal ürünlerle nasıl rekabet edeceğinin de görüleceğini söyledi.

Deniz, yerli üretimde ürünlerin günlük tavuk olduğunu, Türkiye’den gelecek olan ürünlerin ise ‘taze’ gelmesine imkan olmadığını kaydederek, “Arada fiyat farkı olmalı ki, vatandaşlar donmuş tavuğu tercih etsin” dedi…

Öncelikli olarak donmuş et ithalatının da serbest bırakılması gerektiğini söyleyen Deniz,

“Buna acil ihtiyaç vardır. Şu anda tüketilen etlerin yüzde 50’sini kesiyoruz. Diğer yarısı nereden geliyor? Hangi kontrollerden geçiyor, vergi alınıyor mu? Kayıt altına giriyor mu, nerede tüketiliyor? Bir sürü soru işareti olan ürün neden öncelikli olarak serbest bırakılmıyor?” diye sordu.


 


TARIM BAKANLIĞI NE DEDİ?

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali:
“Yönlendirme veya koşul koyamayız”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, bakanlığın ithalatla ilgili ne yönlendirme yapabildiğini ne de koşul koyabildiğini ifade ederek, “ Ülkeye giren ürün gerekli sağlık koşullarını sağladığı takdirde alıcısıyla buluşur. Bu alıcının da nerede olacağına ürünü getiren karar verir” dedi.

Şahali, 19 ton tavuk ithalatına izin verildiğini söyleyerek, ithalatın ne maksatla yapıldığı konusunda fikrinin olmadığını kaydetti.

“İthalat, toplu tüketim alanları için mi yapıldı, perakende satış için mi yapıldı diye koşulumuz da yoktur” şeklinde konuşan Şahali, “’Tavuk geldi ama fiyatlar ucuzlamadı, piyasada rastlamadım’ şeklindeki açıklamalar bizim niyetimizle alakası yok” dedi.

Şahali, piyasadaki tavuk fiyatlarının olması gerekenden daha pahalıya satıldığını, sektörde de rekabetin yer almadığını dile getirdi.

Tarım Bakanlığı’nın ülkedeki tavuk yetiştiriciliğinin gelişmesi için destek sağlayacağını da aktaran Şahali sözlerini şöyle tamamladı: “Tavuk eti fiyatının yüksekliği, rekabet yoksunluğundan da kaynaklanıyor. Bu durumu, bugünden yarına hemen aşmak mümkün olmayacağına göre ithal ürünlerin de piyasada yer alması, fiyat çeşitliliğinin de sağlanması amacıyla bu kararı aldık. İthalatı yapacak olan biz değiliz. Birileri bu alanda fırsat ifadesine rastlarsa girişimini yapacak, rastlamazsa yapmayacak.”


VETERİNER DAİRESİ KONTROLLERİ NE AŞAMADA?

Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu:
“Kontroller yapıldı, sağlık açısından sakınca yok”

Veteriner Dairesi Müdürü Hüda Hüdaoğlu, 19 ton donmuş tavuk etinin bu ay içerisinde adaya geldiğini söyledi, ithalatı gerçekleştiren firmanın ismini ise paylaşmadı.

Hüdaoğlu, Türkiye’den gelen ithal tavuklar arasında donmuş bütün tavuğun yanı sıra yine donmuş parça tavukların da bulunduğunu belirtti.

Gerekli kontrollerden geçerek, adaya girişine izin verilen ithal tavukların sağlık açısından hiçbir sakıncasının da bulunmadığını ifade eden Hüdaoğlu, “İnsanlar daha hassas yaklaşıyor… Ama kontroller yapıldı, evraklar incelendi. Adaya giriş yapmadan önce numunelere yeniden kontroller incelendi” dedi.

Hüdaoğlu, tavuk ithaline yönelik farklı firmaların da ön bilgi aldığını ancak söz konusu şirket dışında, başka resmi başvurunun yapılmadığını sözlerine ekledi.

 

yeniduzen-satin-aliniz-997.jpg

 

 

Bu haber toplam 9780 defa okunmuştur
İlgili Haberler