1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İşte yeni Bakanlar Kurulu kararları
İşte yeni Bakanlar Kurulu kararları

İşte yeni Bakanlar Kurulu kararları

Başbakan Tufan Erhürman başkanlığında saat 14.45’te toplanan Bakanlar Kurulu, 17:30 sıralarında tamamlandı

A+A-

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamanın, Bakanlar Kurulu toplantısı salonunda yapılacağı ve Hükümet’in tüm bakanlarının da açıklamada hazır bulunacağı şekilde hazırlık yapıldığı öğrenildi..

Başbakan Erhürman açıklama yapıyor:

 

 “Halkımızın bu dar boğazdan en az hasarla geçmesi için çalışıyoruz”

 

Olağan dışı koşullardan geçildiğine işaret eden Başbakan Tufan Erhürman, ülke olarak ciddi bir ekonomik dar boğazdan geçtiğimize de vurgu yaptı. Uzun zamandır çalışma yürüttüklerini ifade eden Başbakan Erhürman, kısa süre önce paylaşılan 23 maddelik tedbir maddelerini de anımsattı. Erhürman’ın açıklamaları şöyle:

“Kimilerinde halen içinde bulunduğumuz dar boğazın ciddiyeti anlaşılmadı ama biz farkındayız. Halkımızın bu dar boğazdan en az hasarla geçmesi için çalışıyoruz. sadece bizim çabamızın yeterli olmadığını bildiğimiz için toplumsal seferberlik çağrısı yapıyoruz."

 

Kararlar şöyle:

- Casinolar ve bet ofislerden 6 aylık süre için %20 ORANINDA ilave vergi alınacak.

- Kuraklık tazminatları ödemek için Genel Tarım Sigortası Fonu’na Maliye’den para aktarılacak.

- 8 bin civarında engelli ve yoksulluk maaşı alanlara Eylül ayı itibarıyla 1000'er TL EK KATKI yapılacak.

-Kırsal Kesim arazilerinin kira sözleşmeleri TÜRK LİRASI üzerinden yapılacak.

- Balıkçı teknelerinin vergisi de TLye sabitlendi.

- Liman işçilerinin aldıkları ücretlerde de kur 4,9 TL’ye sabitlenecek.

- Temizlik ürünlerinde KDV oranı %5’e indirildi. Fiyatlara yansıması konusunda da ithalatçılarla mutabakata varıldı.

- Restoran ve lokantalardan alınan KDV de %5 e indirildi.

- Beyaz eşyada da KDV %5’e İNDİRİLDİ.Vatandaşlara mülk satışında 6 ay süre ile 140 metre karenin altında olan ilk konutta tapu devir harcı %1’e indirilecek. İlk konut satışı dışındaki gayrımenkullerde tapu devir harcı %6’dan %4’e indirilecek.

- Yabancılara 6 aylığına 2 ve 3. Apartman dairesi alma hakkı tanıdık.

- Alkol ve sarma sigara tütünündeki FİF oranı artırılacak.

 

Erhürman: Kiralarda kur sabitlemesi uygulamada

 

- Döviz cinsinden kira sözleşmelerinde kur Sterlin’de 6,3’e, Euro’da 5,6’ya, Dolar’da 4,75’e sabitlendi. Akaryakıt zammı “FİF’e tek bir kuruş konmadı. Zam tamamen döviz kurlarında ortaya çıkan değişiklikten yansımıştır. Bu Hükümet Haziran sonuna kadar zamları engelledi, FİF’de diplere indik.

- Devlet Emlak ve Malzeme Dairesi'nin kiraladığı gayrımenkullerde, kur sabitlemede: Sterlin 5.20, Euro 4.60, Dolar 3.80’dan.

- İthalatta antrepoya giriş tarihindeki döviz kuru esas alınarak, gümrükleme yapılacak.

 

Ek Mesai kararnamesinde geri adım yok: “Düzenleme 4 ay için”

 

“Ek mesai düzenlemesini bayramdan önce yaptık, 4 ayda tasarruf miktarı hedefimiz 20 milyon TL’dir. Sendikalarımız bayramdan önce yaptığımız toplantıda, sendikalarımız en az bunun yarısı kadar tasarrufun sağlanacağı bir öneri yapılacağı söylendi. Biz de bunu görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik. Maalesef bu konuda bir uzlaşma noktası yakalayamadık. Bu düzenleme bayramdan önce yürürlüğe girdiği şekilde yürürlüktedir. Düzenleme 4 ay için öngörülen bir düzenlemedir.”

-Cumhurbaşkanı, Bakanlar ve Milletvekili Tahsisatlarında yapılan düzenleme ile 6 ay süre ile yapılacak kesinti de başlıyor

 

TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşme

 

"Sayın Erdoğan’la bayram tatili süresince konuştuk, Sayın Başkan Yardımcısı ile de hemen hemen 2-3 günde bir görüşüyorum. Randevu alamadığıma ilişkin haberler gerçeği yansıtmıyor. Önümüzdeki günlerde de bir randevu ayarlaması yapılacağı konusunda hemfikir olduk. Sayın Erdoğan’ın programının müsaitliği çerçevesinde önümüzdeki haftanın ilk günlerinde bu ziyaret gerçekleşebilir.”

 

“Kuru kalabalık değil, halk olduğumuzu ispatlama zamanıdır”

 

Başbakan Erhürman, “İçinden geçtiğimiz koşullar, kuru bir kalabalık değil, bir halk içinde olduğumuzu ve dayanışma içinde olduğumuzu ispatlamamız gereken koşullardır, bunu ispatlayacağımıza inanıyoruz” şeklinde konuştu.

 

Kamu hizmetlerinin aksamaması için her türlü tedbiri de aldık, alacağız”

 

Erhürman, “Bize ulaşmış bir grev kararı yoktur, ek mesaiye kalmama kararları vardır. Beklentim tüm vatandaşlarımızın, kamu görevlilerin ve örgütlerin sorumlulukla hareket etmesi yönündedir. Kamu hizmetlerinin aksamaması için her türlü tedbiri de aldık, alacağız” sözlerini vurguladı.

Bu haber toplam 23542 defa okunmuştur