1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. İnce Yeşil Hat projesiyle öyküler canlanıyor
İnce Yeşil Hat projesiyle öyküler canlanıyor

İnce Yeşil Hat projesiyle öyküler canlanıyor

Kıbrıs’ta, iki toplumun yaşadığı öyküler “İnce Yeşil Hat” projesiyle canlanıyor.

A+A-

 

Kıbrıs’ta, iki toplumun yaşadığı öyküler “İnce Yeşil Hat” projesiyle canlanıyor.
Projeyle hazırlanacak belgesellerde Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar sessizliklerini bozarak yaşadıklarını anlatacak; farklı canlandırmalarla Kıbrıs’ta barışa hizmet edilecek.
Longfish Productions’dan Marios Psarras projeye yönelik duygularını paylaştı:
İnce Yeşil Hat projesi fikrini ilk ortaya attığımda bu gibi bir projenin ne kadar zorlu olacağına dair hiçbir fikrim yoktu. 2012’nin son günlerinde, Peace-it-Together’den bana iyi haberler geldi. Ben de ekibimi çağırdım: Sonunda depomuzda biraz benzin var! Motorları çalıştıralım. İnce yeşil hatta gidiyoruz! Ve böylelikle biraz aşama katetmek için Peace it Together projesinden danışmanımız Sylvie ile bir araya geldik! İnanılmaz ve ilham verici bir kişiliğe sahip olan Sylvie projemiz hakkında çok heyecanlı görünüyordu. Görüşmemiz son derece verimli geçti, fikir teatisinde bulunduk, o bana tavsiye, temas kurulacak kişi isimleri ama hepsinden çok pozitif enerji verdi ki bu gibi zorlu bir proje için bu çok önemlidir.
Sonraki durak CyBC arşivi idi. Oradaki insanlar çok dost canlısı ve yardımsever idiler. Ekim ayındaki gayrı resmi bir toplantı sonrası, aradığım çekim türünü belirten resmi bir yazı göndermem istendi. Hemen hazırladım ve 5 Ocak geldiğinde son 30 yılda tampon bölgede gerçekleşen olaylar (gösteriler, çatışmalar) ile ilgili kurgulanmamış röportaj ve haber görüntülerinin bulunduğu kıymetli DVDyi almak beni yeterince mutlu etmişti. Aynı zamanda, meslektaşlarım ve ben tampon bölgenin karşı tarafından insanlarla ilişkileri olan insanlarla sürekli temas halindeydik ve onlarla görüşerek belgesele iştiraklerini sağlamaya çalışıyorduk. Bu projenin şimdiye kadarki en güç ve en meşakkatli kısmı olmuştu. Sık sık kendimizi kapalı kapılar önünde buluyorduk;  e-postalarımıza, facebook mesajlarına, telefon çağrılarımıza cevap verilmiyordu. Konuyu bu insanların bazılarına (veya arkadaşlarına)  ilk açtığımda herkes o kadar heyecanlı ve yardım etmeye istekli ikeni aniden büyük engellerle karşılaşıyorduk.
Biliyorum, anlıyorum…İnsanların yüzlerce yıldır bir sessizlik komplosu içerisinde arzularını ve isteklerini karanlıkta bırakmayı öğrendikleri Kıbrıs gibi kapalı bir toplum için bu tür şeyler çok kişisel, çok hassas, tüm bu konu çok tartışmalı, hatta polemik dolu. Ancak, ya bu sessizlik komplosunu kırabilseydik? Ya biz genç insanlar bir fark yaratıp arzularımızı bastırmayı ve barış için sahip olduğumuz şansları ortadan kaldırmayı isteyenler karşısında ne düşündüğümüzü açıkça söyleyebilseydik?
Sanat eserleri herhangi bir söylem içerisinde her zaman aktif ve belirgin olmuşlardır ve bu şekilde ön planlar değişir. Bu belgesel, bu tür bir sanat eseri olma peşindedir. Şimdiye kadar üç Kıbrıslı Rum ile hikayelerini bizlerle paylaşmaları konusunda anlaştık. Ayrıca bu işi yapmaya istekli aktörlerle de temasa geçtik. Sonra, Kıbrıslı Türk şahıslardan da birkaç cevap almayı ve onlarla bir araya gelmeyi bekliyoruz, böylece projenin yapım aşamasına gerçekten geçebileceğiz.

Bu haber toplam 1356 defa okunmuştur