1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "İlaç eksikliği olmaması için büyük çaba sarf ediyoruz"
"İlaç eksikliği olmaması için büyük çaba sarf ediyoruz"

"İlaç eksikliği olmaması için büyük çaba sarf ediyoruz"

Sağlık Bakanı Filiz Besim, sağlık konusunda yapılan eleştirileri yanıtladı.

A+A-

UBP Milletvekili Özdemir Berova, “Sağlık Hizmetindeki Sıkıntılar ve Sağlıkta Verilemeyen İlaçlar” konusunda söz aldı.
Berova, 8 aydır hizmette olan “çok başlı” hükümetin sağlık alanında da rutin yapılması gereken, poliklinik, ameliyat ve ilaç sağlama konusunda bile yetersiz kaldığını belirtti.
Hepatit tahlillerinin yapılması için gerekli kitlerin olmamasına, kanser ilaçlarının eksikliklerine işaret eden Berova, bu tür eksikliklerin tüm hasta ve sağlık çalışanlarına sıkıntı yarattığını kaydetti.
Berova, hekimlerin farklı noktalarda ve şartlarda istihdam edilmesinin de sıkıntı yarattığına işaret ederek, öğleden sonraya aktarılan poliklinik hizmetlerinin de verimli kullanılamadığını iddia etti.
Yeni hastaneyle ilgili çalışmaların ne durumda olduğunu da soran Berova, sağlıkla ilgili yasa çalışmaları hakkında da eleştirilerde bulundu.

BESİM

Sağlık Bakanı Filiz Besim, sağlık konusunda yapılan eleştirileri yanıtladı.
Besim, Cengiz Topel Hastanesi’nin 25 bin nüfusa hizmet verdiğini ve kapatılmasının söz konusu olamayacağını vurguladı.
Hastanenin geliştirilmesi için hazırlanan proje konusundaki sıkıntıların aşıldığını ve proje uygulamasına geçileceğini belirten Besim, Cengiz Topel Hastanesi konusunda hassas olduklarını söyledi.
Bölgede CMC döneminden kalma golf sahasını Sağlık Bakanlığı için talep ettiklerini kaydeden Besim, sağlık turizmi anlamında da önemli olacak proje için çalıştıklarını belirtti.
Besim, Girne’de bir yaşlı bakım evi yapılması konusunda da çalışma yürüttüklerini de söyledi.
Lefke Sağlık Merkezi’nin 1 Kasım itibarıyla yeni düzenlemelerle hizmet vereceğini, ilaç konusundaki eleştirilerin haklı odluğunu, çok ciddi sıkıntı yaşandığını belirten Besim, bütçedeki kaynağa ek kaynak yaratılmasına rağmen yaşanan döviz krizi nedeniyle ilaç fiyatlarında yaşanan artışın sıkıntı yarattığını, çıkılan ihalelere firmaların teklif vermediğini anlattı.
İlaçların yüzde 90’ının Türkiye’den geldiğini ifade eden Besim, orada da aynı sıkıntıların yaşandığını söyledi.
Her şeye rağmen ciddi vakalara neden olunmaması için çok ciddi çalıştıklarını kaydeden Besim, ilaç eksikliği olmaması için büyük çaba sarf ettiklerini anlattı.
Devletin ilaç ticareti yaptığını ve bunun bu devirde zaman kaybı olduğunu ve bu sorunu çözmek için eczacılarla ciddi çalışmalar yaptıklarını söyleyen Besim, şuan için hiçbir hayati ilacın eksikliği bulunmadığını kaydetti.
Besim, 3’ten fazla yerde çalışan hekim olmadığını, bu kadar küçük bir alanda bunun normal ve doğal olduğunu söyleyerek, “İdealin hekimlerin tek yerde çalışmaları olduğunu biliyorum, ama hekim sıkıntısı var. Rızası olmadan hiçbir hekimi bir yere yollamıyoruz” dedi.
Otomasyon sistemini geliştirip ilaç atılmasının önüne geçmek için çalıştıklarını ve tüm eczaneleri bu sisteme bağlamayı başardıklarını dile getiren Besim, daha kat edecek çok yolları olduğunu, ama hedefe ulaşmak için adım adım ilerlediklerini söyledi.
Besim, bazı kitlerin eksikliğini gidermek için farklı uygulamalara gittiklerini ve bu pahalı malzemeleri israf etmeden ihtiyaca göre temin ederek sıkıntı yaşanmasını önlemeye çalıştıklarını belirtti.
Güzelyurt bölgesinde sağlık konusunda attıkları adımları sıralayan Besim, hayata geçirmeyi planladıkları yeni projeler hakkında da örnekler verdi. Besim, sağlıkla ilgili yasalarla ilgili de yapılan çalışmaları özetledi.

Bu haber toplam 1383 defa okunmuştur