1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “İflas noktasına geldik”
“İflas noktasına geldik”

“İflas noktasına geldik”

Akdoğan, Geçitkale, Serdarlı, Paşaköy, İnönü, Vadili, Büyükkonuk, Mehmetçik, Esentepe, Yenierenköy, Dipkarpaz, Tatlısu, Çatalköy ve Lefke Belediye Başkanları, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na gönderdikleri mektupla ‘yardım çağrısı’ yaptı.

A+A-

YENİDÜZEN (Özel)
Akdoğan, Geçitkale, Serdarlı, Paşaköy, İnönü, Vadili, Büyükkonuk, Mehmetçik, Esentepe, Yenierenköy, Dipkarpaz, Tatlısu, Çatalköy ve Lefke Belediye Başkanları, Başbakan Özkan Yorgancığlu’na gönderdikleri mektupla ‘yardım çağrısı’ yaptı.
Belediyelerin içinde bulunduğu mali kriz nedeniyle hizmet veremez duruma düşürüldüklerini ifade eden Belediye Başkanları, personeli maaşlarını ve İhtiyat Sandığı ile Sosyal Sigorta ödemelerini, Devlete olan vergileri ödeyemez durumda olduklarına işaret etti.
14 Belediye Başkanı, yeni Hükümet’in, Belediyelerin kuruluşlarından bu güne kadar çözülemeyen kronikleşmiş ve kangren haline gelen sorunlarını çözeceğinden umutlu olmak istediklerini de belirtti.

“İflas noktasına geldik”
“Borçlarımız günden güne çoğalmaktadır” diyen Başkanlar ortak mektupta, belediyelerle ilgili bu güne kadar uygulanan yanlış politikalar yüzünden iflas aşamasına geldiklerini savundu.
“Endişemiz; en gerekli sağlık ve temizlik hizmetlerinin aksaması nedeni ile bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkma tehlikesidir” diyen Başkanlar, bu güne kadarki Hükümetler ‘in gerekli önlemleri almadığını savunarak, bu durumdan Belediye Başkanları ve meclislerinin suçlanmasını kabul etmediklerini iletti.

“Bu Duruma Nasıl Düşürüldük?”
14 Belediye Başkanı’nın imzasını taşıyan Başbakan’a gönderilen yazıda, 2006 yılında yapılan nüfus sayımı sonucunda, DeJure Nüfusun tanımı değiştirmesiyle belediyelerin % 35 oranında gelir kaybına uğradığı savunuldu.
Kırsal Kesim Belediyeleri’nden kesilen paranın, büyük belediyelere akratıldığını da savunan Belediye Başkanları, 2012 yılında yapılan nüfus sayımı sonucunda da, küçük belediyelerin %10gelir kaybına uğradığını not etti.
Bu kayıp nüfusu artan belediyelerin gelirlerine eklendiğine işaret eden Belediye Başkanları’nın ifadeleri devamla şöyle:
“Mali açıdan düşürüldüğümüz bu çıkmazın bir diğer nedeni de, yerel gelirleri yüksek olan Belediyeler ile, yerel gelirleri az olan Belediyelerde meydana gelen gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Bugünkü sistem adalet ve Anayasamızdaki eşitlik ilkeleri ile çelişmektedir.
2008 yılında geçirilen “Yerel Yönetimler Reformu Yasası” gereği tüm yerleşim birimleri Belediyelere bağlanmıştır. Hizmet alanlarının genişlemesi nedeni ile özellikle kırsal kesimde görev yapan Belediyelerin hizmet maliyetleri en az 10 kat artmıştır.”

“Siz Sayın Başbakanımızın adalet, eşitlik ve hukuktan yana olan hassasiyetinizi bildiğimiz için…”
Akaryakıt ve ona bağlantılı girdilerin maliyetinin de arttığına işaret eden Başkanlar,  KDV 5%’ten, 16%’ya yükseltildiğine, yapılan zamlardan dolayı belediyelerin maaş ödemelerinin de arttığına işaret etti.
Son nüfus sayımından dolayı yarıdan fazla Belediyenin Devlet Katkı Payı’nda azalma olduğunu not eden Başkanlar, “Siz Sayın Başbakanımızın adalet, eşitlik ve hukuktan yana olan hassasiyetinizi bildiğimiz içindir ki size bu yazıyı kaleme aldık” diyerek taleplerini de yazdı.

Bu haber toplam 2256 defa okunmuştur
Etiketler : ,