1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Hristodulidis Pile’deki gelişmeler konusunu Dimitriu’yla görüştü
Hristodulidis Pile’deki gelişmeler konusunu Dimitriu’yla görüştü

Hristodulidis Pile’deki gelişmeler konusunu Dimitriu’yla görüştü

Pile’de yaşanan gelişmeler konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin “diplomatik girişimlerin sonuçlarını beklemeye başladığı” belirtildi.

A+A-

Pile’de yaşanan gelişmeler konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin “diplomatik girişimlerin sonuçlarını beklemeye başladığı” belirtildi.

Fileleftheros gazetesi, “Ara Bölgedeki Pile Konusunda Anlaşmaya Varılması İçin Kulis Diplomasisi – Gelişme Olana Kadar Bekleme” başlıkları altında verdiği haberinde, Kıbrıs hükümetinin, Pile konusunda diplomasi trafiğinin sonuçlarını beklemeye başladığını, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis’in dün gelişmeler hakkında Meclis Başkanı Annita Dimitriu’ya bilgi verdiğini yazdı.

Pile konusunda diplomaside başrolü BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın üstlenmiş göründüğünü, Stewart’ın her iki tarafla da temaslarını sürdüğü belirten gazete, BM Genel Sekreteri'nin Avrupa, Orta Asya ve Amerika’dan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jenca’nın ise Pazar günü adaya gelerek Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ve Kıbrıslı Türk lider Ersin Tatar’la görüşeceğini belirtti.

Habere göre Jenca, Pazartesi sabahı Hristodulidis, daha sonra ise Tatar’la görüşecek.

Gazete haberinin devamında ise, Pile’deki durum ve son gelişmeler hakkında Hristodulidis’in dün Kıbrıslı Rum Meclis Başkanı Dimitriu’ya bilgi verdiğini yazdı.

Habere göre görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Pile’deki son durum, New York ziyareti ve diplomatik girişimler konusunda Hristodulidis’ten bilgi aldığını ifade eden Dimitriu, BM Güvenlik Konseyi kararının olumlu olduğunu ancak bu kararın “her şeyin bittiği anlamına gelmediğini” belirtti.

Dimitriu, meclis olarak çok önemli bir görevleri olduğunu ve tüm mevkidaşlarına olayları anlatan ve BM Güvenlik Konseyi kararını içeren birer mektup gönderdiğini de belirtirken Türkiye ve Kıbrıslı Türklerin tutumu ne olursa olsun kendilerinin BM kararlarına bağlı kalmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

 

Jenca liderlerin Guterres’le ortak görüşmeleri çabasında

Öte yandan Alithia gazetesi, Pazar akşamı adaya gelmesi beklenen BM Genel Sekreteri Yardımcısı Jenca’nın Hristodulidis ve Tatar’ın New York’ta BM Genel Sekreteriyle ortak bir görüşme yapmaları çabası içerisinde olduğunu iddia etti.

Gazete, Jenca’nın Pazartesi günü liderlerle gerçekleştireceği görüşmelerde bu olasılığı gündeme getireceğine dair bilgiler bulunduğunu iddia ederken Jenca’nın Kıbrıs ziyaretinin, Pile’deki olayların öncesinde planlandığının da altını çizdi.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklar altında yansıttı:  

Politis: “Pile’de Çözümün Yolu Güvenlik Konseyi – Stewart Ara Bölgede Statükoyu Değiştirmeden İki Tarafın da Kabul Edebileceği Bir Çözüm Arıyor”

Haravgi: “Stewart’tan Pile Konusunda Her İki Tarafla Temaslar”

Bu haber toplam 1103 defa okunmuştur
Etiketler : ,