1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Haber, yorum ve görüşler anlaşılır bir biçimde belirtilmelidir”
“Haber, yorum ve görüşler anlaşılır bir biçimde belirtilmelidir”

“Haber, yorum ve görüşler anlaşılır bir biçimde belirtilmelidir”

Medya Etik Kurulu yazılı bir açıklama yaparak, medya kuruluşlarına uyarıda bulundu

A+A-

 

Medya Etik Kurulu yazılı bir açıklama yaparak, yapılan haber, reklam veya propaganda metinlerinin haber formatında sunulması konusunda daha dikkatli olunması için medya kuruluşlarına uyarıda bulundu.

Açıklamanın tam metni şu şekilde;

“Gazetecilik mesleğinin temel ilkelerinden biri şudur:  Haber, yorum ve görüşler okur ve izleyicinin yayının niteliğini anlayabilmesini sağlayacak biçimde, ayrılmalıdır.”

Medya Etik Kurulu olarak yaptığımız gözlemlerde bu ilkenin zaman zaman çiğnendiği ve yapılan yayımlarda haber/yorum ayırımı yapılmadan, reklamların veya propaganda metinlerinin, haber formatında sunulduğu saptanmıştır.

Günümüzün en önemli iletişim araçlarından olan reklam, belirli yer ve zamanda, bunu yapan kişinin ya da kuruluşun belli olduğu bir iletişim faaliyetidir. Bu faaliyetin, hangi iletişim ortamında yer alırsa alsın, tüketiciler tarafından reklam olarak algılanması esastır. Aynı ilke, seçim dönemlerinde yapılan propaganda ürünleri için de geçerlidir.

Medya kuruluşlarının inandıkları veya kendi yayın politikaları çerçevesindeki görüşleri desteklemeleri kabul edilebilir bir durumdur. Ancak, toplumun haber alma gereksinimine katkı koyması  beklenen medyanın, haber-yorum-reklam ayırımını yapması etik bir kuraldır. Bir metnin reklam olduğu saklanmadan açıkça gösterilmelidir.

Ürününü, görüşlerini, yansıtmak, yaymak, kabul ettirmek isteyen her kaynağın medyayı araç olarak kullanması doğal ve yasal açıdan meşru sayılabilir.Ancak meşruluk ve etik sorun, bu kaynakların medyayı kullanmaları değil, medyanın “haber” formatında kendisini kullandırmasıdır.

Toplum, hangi süreçte veya koşulda olursa olsun, medyanın kendisine “haber” formatında sunulanları, “haber” olarak tüketme hakkına sahip olmalıdır.

Medya kuruluşlarımızın bu ilkelere uymaları arzu edilir.”

Bu haber toplam 2772 defa okunmuştur
Etiketler :