1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. "Güneyde nüfusun %19 yabancı"
"Güneyde nüfusun %19 yabancı"

"Güneyde nüfusun %19 yabancı"

Eurostat: Kıbrıs Cumhuriyet’inde yaşayanların %11’i başka AB ülkelerinden, %8’i AB üyesi olmayan ülkelerden

A+A-

Avrupa Birliği (AB) İstatistik Dairesi Eurostat’a göre Kıbrıs, Birlik içerisinde başka ülkelerden (AB üyesi ülkeler - AB üyesi olmayan ülkeler) Kıbrıs’ta yaşayanların oranının %10’u aştığı üye ülkeler arasında Lüksemburg ve Malta’dan sonra üçüncü sırada yer alıyor.

Kıbrıs aynı zamanda, başka AB üyesi ülke vatandaşlarının yaşama oranının ender olduğu, Birlik üyesi olmayan ülke oranının da diğer AB üyesi ülkelerden yüksek olduğu üye ülkelerden biri oluyor.

Açıklanan verilerde, 1 Ocak 2021 itibarıyla Kıbrıs’ta yaşayanların %11’inin diğer AB üyesi ülkelerin vatandaşı, %8’inin de Birlik üyesi olmayan ülkelerin vatandaşı olduğunun belirlendiği kaydedildi.

Avrupa Birliği genelinde, Birlik içerisinde yaşayanların %5’i AB üyesi olmayan ülkelerden ve bu oran 23 milyon 700 bin kişi demek oluyor.

Bir AB üyesi ülkede, başka bir üye ülkenin vatandaşlığıyla yaşayan AB vatandaşlarının ortalaması da %4 oluyor ve 13 milyon 700 milyona denk geliyor.

Avrupa Birliği’nde yaşayan ve vatandaş olmayanların en yüksek oranı 10 milyon 600 bin kişi ile Almanya, 5 milyon 400 bin kişiyle İspanya, 5 milyon 200 bin kişiyle Fransa ve İtalya olarak belirlendi.

Bu dört ülkede vatandaş olmayanlar, tüm AB üyesi ülkelerde yaşayan vatandaş olmayanların %70,3’ünü oluşturuyor.

Lüksemburg’da vatandaş olmayanların oranı, toplam nüfusun %47’si olarak hesaplandı. Bunların dışında %38’i bir üye ülkeden, %9’u AB üyesi olmayan bir ülkeden Lüksemburg’a geldi.

Üye ülkelerde vatandaş olmayanların en yüksek oranı şöyle oldu

Malta: %8 AB vatandaşı, %12 AB vatandaşı değil: Toplam %20

Kıbrıs %11 AB vatandaşı, %8 AB vatandaşı değil: Toplam %19

Avusturya: %9 AB vatandaşı, %8 AB vatandaşı değil: Toplam %17

Estonya: %2 AB vatandaşı, %14 AB vatandaşı değil: Toplam %16

Letonya: %0 AB vatandaşı, %13 AB vatandaşı değil: Toplam %13

İrlanda: %7 AB vatandaşı, %6 AB vatandaşı değil: Toplam %13

Almanya: %5 AB vatandaşı, %7 AB vatandaşı değil: Toplam %12

Belçika: %8 AB vatandaşı, %4 AB vatandaşı değil: Toplam %12

İspanya: %4 AB vatandaşı, %8 AB vatandaşı değil: Toplam %12

Ölçeğin diğer ucunda Romanya %1’den az vatandaş olmayan kişileri barındırıyor. Bu oran Polonya, Slovakya ve Bulgaristan’da %1, Macaristan’da %2, Hırvatistan ve Litvanya’da %3 oluyor.

Birçok AB üyesi ülkede, Birlik vatandaşı olmayan kişilerin çoğunluğu Birlik üyesi olmayan ülkelerden. Sadece Lüksemburg, Kıbrıs, Avusturya, Belçika, İrlanda, Hollanda ve Slovakya’da başka ülke vatandaşları genel olarak başka bir AB üyesi ülkeden geliyor.

Romanya, Polonya, İtalya ve Portekiz vatandaşları, 1 Ocak 2021 itibarıyla başka bir AB üyesi ülkede yaşayan AB vatandaşlarının dört ana grubunu oluşturuyor.

 

Kaynak: KHA-Yiorgos Kakouris

 

Bu haber toplam 1484 defa okunmuştur
Etiketler : ,