1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Gizlilik’ maddeli ANLAŞMA!
‘Gizlilik’ maddeli ANLAŞMA!

‘Gizlilik’ maddeli ANLAŞMA!

‘KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma (Onay) Yasası’ Resmi Gazete’de yayımlandı…

A+A-

‘KKTC Hükümeti ile TC Hükümeti Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Anlaşma (Onay) Yasası’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Anlaşmada özellikle işbirliği alanları ile ortak enerji çalışma gruplarıyla ilgili maddelerin yanı sıra GİZLİLİK maddesi dikkat çekti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun ile TC Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından imzalanan anlaşmada taraflar arasında elektrik altyapılarının tesisi, işletilmesi, rehabilitasyonu ve elektrik iletimi alanında ortak projelerin tespiti ve geliştirilmesi amaçlanıyor.

Bununla birlikte anlaşmanın 3. maddesine göre; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında deniz geçişi ile elektrik arz güvenliğini sağlamak ve çeşitli ekonomik enerji kaynaklarına ulaşımı sağlamak maksadıyla enterkonnekte sistem kurulması hedefleniyor.

Yine aynı madde altında petrol ve doğalgaz altyapılarının tesisi ve bakımının yanı sıra petrol türevlerinin pazarlanması alanlarında projelerin belirlenerek, geliştirileceği de ifade ediliyor.

Yasanın 4. maddesine göre ise anlaşmanın 3. maddesinde belirtilen alanlarda gerçekleştirilecek çalışmaların uygulanması ve analizi ve ayrıca işbirliği planlarının müşterek geliştirilmesi amacıyla uygun olduğunda Ortak Enerji Çalışma Grubu tesis edileceği de belirtiliyor.

‘Gizlilik’ maddesi!

Anlaşmada en dikkat çekici maddeler arasında ise ‘gizlilik’ ile ilgili 9. madde yer alıyor.

Söz konusu maddede ‘Anlaşmaya ilişkin bilgiler söz konusu olduğunda sadece taraflarca gizli olarak kabul edilen bilgiler gizli tutulacaktır ve taraflar kanun hükümlerinin müsaade ettiği durumlar hariç hiçbir durumda söz konusu bilgileri önce diğer tarafın yazılı rızası almaksızın herhangi üçüncü bir tarafa ifşa etmeyecektir. İşbu gizlilik hükmü zaman kısıtlaması olmaksızın yürürlükte kalacaktır’ deniliyor.

Bu haber toplam 2758 defa okunmuştur