1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Ginkgo Cafe & Restaurant
Ginkgo Cafe & Restaurant

Ginkgo Cafe & Restaurant

Ginkgo Cafe & Restaurant

A+A-

Tarihsel Süreçte 17.YY Damak Tadları Ve Himalaya Mutfağı

Zekai Altan

Bugün dünyanın neresinde birçok kültürü bir arada görebilirsiniz. Aynı alanda bulunan kültürlerden bahsetmiyoruz. Aynı çatı altında olanlardan bahsediyoruz. O varsıllık çok az ülkede görülebilir. Mağusa Namık Kemal Meydanı. Görkemli kemerleri ile adeta “ben vardım” diyen Venedik Sarayı kemerlerinin karşısında Lüzinyan döneminden Venedik dönemi ile Osmanlı’ya ve günümüze taşınan Lala Mustafa Paşa Camii (Katedral). Asırlık cümbez ağacı kaç kralın taç giymesine tanıklık yaptı. Osmanlı dönemine ait türbeler ve şehri ve bu şehirdeki tarihi, kültürel mirası kucaklayıp saran ve halen daha ısrarla koruyan surların ve bu korumayı Venedik kültüründe simgeleyen Venedik arslanlarının her köşede ihtişamını koruyarak görmek nerede vardır. Lala Mustafa Paşa Camii’nin yanındaki medrese binası ise kültürleri saklayan bir yapı. Buraları çok farklı. Buralarda yapılan meydan düzenlemeleri ile kazandırılan yeni çehre hem çağdaş hem de tarihsel ve kültürel mirası bir araya getirmiştir. Bununla yeterli kalınmamalı. Yapılanlara yeni fonksiyonlar eklenmeli. Özellikle bu alanlarda yiyecek içecek kültürüne yönelik mekânların yaratılması buralarının değerini ve önemini artıracaktır. Lala Mustafa Paşa Camii’nin yanındaki Ginkgo Restorant da işte bu düzenlemelerin çok önemli bir parçası.

Ginkgo Cafe Restorant
Ginkgo cafe restorant inanılmaz derece bir iki kültürü aynı çatı altında korumaya devam ediyor. Korumakla kalmıyor, buraya kazandırılan restorant kimliği ile burası daha çok önem kazanıyor. Hatta çok ileri düzeyde. Burada tek çatı. Ve tek çatı altında Gotik tarzda yüksek kemerlerin altında Venedik kültürü ve bu kültürü birbirine bağlayan kapı eşiğinden kubbeli bir Osmanlı odasına geçersiniz.  Özelliklerini halen koruyan bir bina. Çok önceleri Turizm enformasyon ofisi sonradan  İslam bankası ve şimdi de Hasan Cumaoğulları elinde yeni bir kimlik hem de buraya yakışan bir konsepte cafe restorant olarak hizmet vermektedir. Yapının özelliklerini inceledikten sonra kazandırılan fonksiyonun ne kadar isabetli olduğunu söyleyebilirim. Taş binanın dış alanında cafe tipinde oturma grubları. İç alan iki ayrı bölümde. Restorantın giriş bölümü Venedik dönemi ve burada cafe servisleri yapılmakta. Dekorasyon farklı. Koltuk ve cafe masa ve sandalyeleri. Restoranta adını koyan ginkgo çiçeğinin fotoğrafları. İki yaprak. Zıtlığı, farklılığı ve sağlığı sembolize eden bir simge. Ve cafe anlayışına ters olarak Osmanlı odasında restoran hizmetleri. Buraya gittiğinizde bu konudaki farklı ve ilginç bilgileri başarılı bir işletmeci olan Hasan beyden alabilirsiniz. Bu konuda yazılacak ve söylenecek çok şeyler vardır. Ve düşünün böyle bir mekânda yemek almanın zevkini size nasıl anlatabilirim. Siz gitmediğiniz sürece. Tarihi bir doku içerisinde tarihi mönülerin tadını almadığınız sürece. Osmalı odasında sade bir dekor ve canlı kırmızı renklerle düzenlenmiş masa örtüleri hemen göze batar. Temiz ve hijyenik bir ortamı olan Ginkgo restorantta o tarihi kokuya karışan lezzetleri bir arada yaşarsınız.

Mönü Ve Lezzet
Cafe mönüsünde çorbalar, snack türü yiyecekler, salatalar, sandviçler, karili yemekler, yumurta çeşitleri, vejeteryan yemekleri, tavuk çeşitleri ve içecek olarak da kahve çeşitleri ve çayların yanında soğuk içecekler sunulmakta. Çok rahat bir ortam. Ginkgo’nun zıtlığını mekânın Osmanlı odasında hemen fark edersiniz. Burada da tarihsel süreç içerisinde uygulanan mönüleri tadarsınız. Zaten Hasan bey de bu mönü planlamasına Historical Mönü adını koydu. Ve de çok doğru yaptı. Mönüde yarattığı konsept konusunda kendisini ve hatta eşi Carollina’yı tebrik etmek gerekir. Barot dönemi ve 17. y.y mutfağı ön planda. Bu dönemlerde farklı ölçülerde hazırlanan mönüler günümüz ölçü birimlerine uyarlanarak hazırlandı. Fransız, Avusturya, Almanya, Osmanlı gibi dönemlerin mönülerini oluşturan mönü listesi çok geniş değil. Mönülerdeki diğer bir özellik de tarihte bilinen ünlülerin damak tadlarından oluşmakta. Bu da çok olumlu. A la carte mönü için ideal. Burada ne alacağınızı çok rahat ve damak tadınıza uygun seçme olanağınız vardır. Yanında da çok lezzetli şarabınız ile. Venedik dönemine ait cafe’nin Osmanlı dönemine ait restorantın dolu olduğu ve burada yabancılar ile birlikte yerli halkın yoğun ilgi gösterdiğini söyleyebilirim. Mönüde önerebileceğim, balık çorbasını giriş olarak seçin. İçerisinde küp şeklinde doğranmış ekmek parçaları ve balık. Sarmısaklı ve üzerleri kaşar peynirli ekmek de çorbaya iyi bir eş olur. Giriş olarak tavuk pane, enginar dolması ve elmalı dolma. Tümü de farklı dönemlerin mönüleri. Mönü listesinde alacağınız mönünün hangi dönem ve ülkeye ait olduğunu görebilirsiniz.  Bu mönü ile tarihsel bir lezzet yolculuğuna çıkarsınız. Ana yemek olarak kuzu dolma, asma yaprağına sarılı balık ve antrkot. Et mönüsü. Geniş tabaklarda servis edilen yemeklerdeki sanatı ile ayrı bir yemek zevkini yaşarsınız. Bu güzelim mekânda alacağınız tarihsel mönülerin fiyatları da oldukça makul. Girişler 8.00-15.00 TL. Balık mönüleri 23.00 TL. Et mönüleri 27.00-32.00 TL. Izgaralar 18-25, makarnalar 10-15. Tatlılar ise 7.00-8.00 TL. Şimdi de yeni mutfak. Himalaya mutfağı üzerinde çalışılıyor.  Yakında lezzetini tatabileceksiniz. Hatta Himalaya mutfağında Biryani olarak bizim bildiğimiz büryani de vardır. Mutfak Pakistan, Hindistan, Tibet, Nepal tatlarını taşımaktadır. Mutlaka buraya gidin. Ginkgo’dan size her an bir mektup da gelebilir. Burada mektup ile yapılan ve kullanılan dil ile etkili olan bu mektubu bekleyin. Hasan beyin ve eşi Carollina’nın yaratıcılığ ile servisteki kaliteyi tadın ve yaşayın.

MÖNÜ
Giriş
Biberiye çorba 8.00 TL
Ana Yemek
Rkfor soslu bonfile 32.00 TL
Final
Tiramisu 8.00 TL
Mutfak: Tarihi süreç içerisinde ülke mutfakları
İÇECEKLER:
KOLA: 4.00 TL
BİRA: 6.00 TL
ŞARAP ŞİŞE:  30.00-60.00 TL
ŞARAP BARDAK: 7.00 TL

TEL: 366 66 60
ADRES: 1. LİMAN YOLU - MAĞUSA
KAPASİTE:
İÇ ALAN 
CAFE: 34
RESTORANT: 48
DIŞ ALAN: 50
SERVİS SAATLERİ: 10.00-24.00
KAPALI GÜNLER: HER GÜN AÇIK

Bu haber toplam 2372 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 106. Sayısı

Adres Kıbrıs 106. Sayısı