1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. “Gerçeğin rengi” sergisini “kayıp” yakınları açacak…
“Gerçeğin rengi” sergisini “kayıp” yakınları açacak…

“Gerçeğin rengi” sergisini “kayıp” yakınları açacak…

“Kayıplar” ve “toplu mezarlar”la ilgili sergi Cuma günü açılıyor…

A+A-

 

 

İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Katliam ile Savaş Kurbanları İnsiyatifi “Birlikte Başarabiliriz” örgütünün Nilgün Güney Atölyesi’yle birlikte, iki taraftan ressamları bir araya getirdikleri sekiz ay süren atölye çalışmaları ardından “kayıplar” ve “toplu mezarlar”la ilgili hazırlanan “Gerçeğin Rengi” başlıklı sergi, 15 Mart 2013 Cuma akşamı saat 18.30’da açılıyor.
Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum “kayıp” yakınları tarafından açılışı yapılacak olan sergi Lefkoşa’da ara bölgedeki Ledra Palace oteli yanındaki Goethe Enstitüsü sergi salonunda yer alacak ve 22 Mart Cuma’ya dek hafta içi her gün sabah 11.00 ile akşam 19.00 saatleri arasında halka açık olacak.
Sergiyi eşi ve oğlu 1974’te Galatya’dan “kayıp” edilen Panayota Pavlu Solomi ile 1963’te Lefkoşa Genel Hastanesi’nde kardeşi öldürülen ve babası “kayıp” edilen Şerif Birşen birlikte açacak.
İki toplumdan “kayıp” yakınlarını ve katliam kurbanlarını biraraya getiren “Birlikte Başarabiliriz” örgütü, Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum, Suriyeli Kıbrıslı ve İtalyan Kıbrıslı genç ressamları Nilgün Güney Resim Atölyesi’nde bir araya getirerek, bir dizi atölye çalışması yürüttü. Hiçbir projenin parçası olmaksızın ve hiçbir fon alınmaksızın, tümüyle gönüllülük prensibiyle yürütülen atölye çalışmalarını araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ ve ressam Nilgün Güney fasilite etti.  Atölye çalışmalarında, her iki taraftan ressamlar, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum “kayıp” yakınlarının ve katliam kurbanlarının tanıklıklarını dinlediler, “kayıp” yakınlarının evlerini ve her iki tarafta da toplu mezar ve gömü yerlerini ziyaret ettiler. Muratağa-Atlılar-Sandallar, Palekitre, Galatya, Strovulos, Paralimni gibi toplu mezarların bulunduğu yerleri ziyaret eden sanatçılar Kıbrıs’ta ilk kez “kayıplar” ve “toplu mezarlar” konusunu birlikte ele aldılar. Atölye çalışmalarına katılan sanatçılar, eserlerinin satışa sunulmayarak  “Birlikte Başarabiliriz” örgütüne bağışlanmasını da kararlaştırdılar.
“Gerçeğin Rengi” başlıklı sergi, Goethe Enstitüsü’nden sonra Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde de çeşitli şehirlerde sergilenecek. Sergiye katılan sanatçılar Adi Atassi, Aydan Lisaniler, Hrista Antoniu,  Deniz Tevfik,  Eda Gökçe,  Ferah Kaya, Gaia Zaccagni,  Mehtap Önem,  Nilgün Güney,  Simoni Symeonidu,  Sofia Hacıbaba ve  Zalihe Şakir.

Bu haber toplam 1876 defa okunmuştur
Etiketler : ,