1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Gemikonağı’nda vatandaş tedirgin;
Gemikonağı’nda vatandaş tedirgin;

Gemikonağı’nda vatandaş tedirgin;

Vatandaş, suçsuz olsa dahi ‘kendi’ canına zarar geleceğinden endişeli…

A+A-

Fehime ALASYA

Kamuoyunda büyük etki yaratan kurşunlama olayı başta Gemikonağı sakinlerini tedirgin etse de bu tarz olaylar, ülke genelindeki huzuru giderek bozuyor. Vatandaş, suçsuz olsa dahi ‘kendi’ canına zarar geleceğinden endişeli…

“Sadece burada değil adanın her yerinde bu tarz haberler çıkıyor. Her an başımıza bir şey gelir korkusu yaşıyoruz” diyen vatandaşlar, yaşanan bu olayların sürekli olduğuna dikkat çekerek artık şaşırmadıklarını ifade etti.

Adada birçok yasa dışı olay yaşandığına dikkat çeken vatandaşlar, “Kimliği gösteren adaya giriyor sonra da her gün katillik, hırsızlık... Kapılara bir düzen gelmeli... Her önüne geleni adaya sokmamalılar” diyerek ülkeye girişlerin derhal düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Yasalara ve yargıya güven kalmadığı için de kişilerin kendi çözümünü şiddetle çözmeye çalıştığını kaydeden vatandaşlar, “Bir olay olsa yıllarca mahkemeler sürüyor, sonra da insanlar sokakta kendi işini kendi hallediyor. Bu olur şey değil” diyor.

Geçmil yıllardan verdikleri örneklerle yasarlın ne kadar etkin ve caydırıcı olduğunu anlatan Gemikonağı sakinleri, “İnsanlar yasadan korkmaz, kurallara da saygı duymaz...” diyor. 

Vatandaşın, polis ve yasalardan korkmadığı konusunda hemfikir olan Gemikonağı sakinleri, “Bu adada, hısım akraba arkadaş kayırmacılığı olursa bu böyle olur” diyerek, ülkedeki gidişatın gün be gün daha kötü olacağından yakındı.

 

Vatandaş endişeli!

Kemal Aykanat: “Şaşırmıyoruz, alıştık...”

Sadece burada değil adanın her yerinde bu tarz haberler çıkıyor. Bu tarz olaylar yaşanıyor. Halk tedirgin, her an başımıza bir yeş gelir korkusu yaşıyoruz. Bizler mal indiriyoruz, her yeri geziyoruz, biz de orada olsak, hiç suçumuz yokken biz de olayın içine düşmüş olabilirdik. Bu tarz olaylar maddi sorunlar yüzünden yaşanıyor. İnsanlar mutlu değil, bu tarz olaylar sık sık yaşanabilir, şaşırmıyoruz, alıştık...

Mesut Keçeci: “Kimliği gösteren adaya giriyor sonra da her gün katillik, hırsızlık... Kapılara bir düzen gelmeli... Her önüne geleni adaya sokmamalılar”

Genel olarak adamızda her şey yaşanmaya başladı. Daha sık kontrol yapılmalı. Kimliği gösteren adaya giriyor, sonra da her gün katillik… Katil midir nedir belli olmayan insanlar adaya giriyor. Bizim burada düzen kalmadı, her gün uyuşturucu, her gün katillik, hırsızlık... Kapılara bir düzen gelmeli... Her önüne geleni adaya sokmamalılar. Artık yeter. Adamızın daha da bozulacağından korkuyoruz. Memleketin sonu içler acısı... İnsanlar borcun içinde, her gün intiharlar oluyor. Benim de oğlum var, ona gelecek veremem, evimi verip ben de artık kömeste kalacağım herhalde. İnsanlar maddi olarak da darda, her yola başvuruyorlar ve bu olaylar yaşanıyor.

Muzaffer Tekin: “Yasalara, yargıya güven kalmadı, bunlar bile sorgulanır oldu”

35 senedir burada yaşayan bir Türkiyeliyim. Adaya girişlerde denetim maalesef yok. Ben bu adaya ilk geldiğimde poliste silah dahi yoktu, ne olay vardı, ne torpil, ne de adam kayırma... Yasalara, yargıya güven kalmadı, bunlar bile sorgulanır oldu. Basit bir olay yaşadım diyelim, beni torpilim kurtardı, gider ona güvenerek daha büyük bir olay işlerim, adam öldürürüm olur... Yargıya, polise, adalete yetki verilmeli, öncelikle bu kalemler iyileştirilmeli.

Derya Yavuz: “Sorunu olan, beline silah takıp sokağa çıkıyor, haksızlığa uğrayanlar dahi yasal yollarla hakkını savunamıyor diye bu yollara başvuruyor”

Bu tarz olayların yaşanması halkı tedirgin ediyor, bizleri korkutuyor. Bu tarz olayların önüne geçmek için baştakilerin görevini iyi yapıyor olması gerek. Sorunu olan, beline silah takıp sokağa çıkıyor, haksızlığa uğrayanlar dahi yasal yollarla hakkını savunamıyor diye bu yollara başvuruyor. Bu olaylar da giderek maalesef artıyor. Bir olay olsa yıllarca mahkemeler sürüyor, sonra da insanlar sokakta kendi işini kendi hallediyor. Bu olur şey değil.

Sami Pişmiş: “Eğer etkin cezalar verilmezse, caydırıcı olmazsa, torpil ortadan kalkmazsa, toplum huzuru bozulmaya devam edecek”

Geçmişe dönersek İngiliz döneminde adalet tarihine geçmiş bir olaydır bu... Atın üstünde mahkeme celbi dağıtan bir polis, yol kenarında çobanı görmüş. O zamanın hükmünde sadece çakı taşımak bile suçtu ve mahkemesiz altı ay hapsi vardı. O çoban çakısını saklayamamış, polis görmüş ve altı ay ceza yemiş. Eğer etkin cezalar verilmezse, caydırıcı olmazsa toplum huzuru bozulmaya devam edecek. Torpil olayının da ortadan kalkması lazım, başka türlü olmaz. İnsanlar yasadan korkmaz, kurallara da saygı duymaz... Saygı hiçbir yerde kalmadı, trafikte bile en basit hatada küfür ediliyor, sabır yok.

Mehmet Omorfolu: “Turist adı altında, cebinde iki kuruş olan ülkeye girer ve bu ülkede kalabilir. Bunların önüne geçilmeli”

Eski saygı kalmadı, insanlar çok sabırsız. Burası Teksas'ı geçti. Ülkeye giriş çıkışlar denetlense, adamıza daha kaliteli insanlar gelip gitse bir nevi bu olayların önüne geçilebilir belki. Turist adı altında, cebinde iki kuruş olan ülkeye girer ve bu ülkede kalabilir. Bunların önüne geçilmeli. Turistim der girer, aylarca burada kalır iş arar, ev kiralar, kimsin diyen bulunmaz. Mahkemelik bir olayınız olsa yargıya güvenemiyorsunuz, aylarca, yıllarca mahkemeniz sürüyor, bitmiyor. Bu sefer eline silahı alan kendi çözümünü arıyor. Durum ne olursa olsun, haklı da olsa haksız da olsa silaha sarılmamak gerek.

Aytekin Özpınar: “Bu adada, hısım akraba arkadaş kayırmacılığı olursa bu böyle olur”

Bu adada, hısım akraba arkadaş kayırmacılığı olursa bu böyle olur. Adanın her yerinde bu aynıdır. Polis görevini tam yapmaz, insanlar da polisten ve yasalardan korkmaz çünkü cezalar da caydırıcı değil.

 

Bu haber toplam 3804 defa okunmuştur