1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Galbur Restorant & Bar
Galbur Restorant & Bar

Galbur Restorant & Bar

Galbur Restorant usta ahçı Metin Toker’e ait. Metin Toker otelcilik eğitimini İngiltere’de aldıktan sonra Kuzey Kıbrıs’ta uzun yıllar Saray Otel’de şef ahçılık görevini yaptı.

A+A-

Zekai Altan

Deniz ürünü yemenin de adabı vardır. Bu da bir kültürdür. İyi pişirilmiş bir balık nasıl yenmelidir. Bu sorunun cevabını bilmek gerekir. Balık yerken önce baş çıkarılır. Sonra da çatal ve balık bıçağı ile baştan kuyruğa doğru ikiye ayrılır. Sonunda bıçağın ucu ile kılçık tamamıyla ayrılıp çıkarılır. Ayrılan kılçıklar tabağın içine ya da tereyağı tabağına konur. Veya bu tabağa enkaz tabağı da denir. Boş bir tabak masaya ayrıca konur ve balık kılçıkları ve kemikleri bu tabağa konur. Etli kısmı çatal ya da bıçakla ufak parçalara bölünerek yenir. Eğer bunların arasında küçük kılçık parçaları kalmışsa bunları ağzımızdan parmaklarımızın ucuyla çıkarmalıyız. Çok küçük balıklar başı ile beraber çiğnenerek de yenilir. Balık mönülerinde parmak uçları ile ağzınızdan çıkaracağınız kılçıkları enkaz tabağına koyduktan sonra parmak uçlarınızı da yıkamak için finger-bowl yani içerisinde ılık su ile gül yaprağı veya slice olarak doğranmış limon dilimi bulunan bir kap vardır. Bu servis de pek yaygın değilidir. Genelde kolonyağlı peçeteler kullanılır. Ancak finger-bowllar kalitenin göstergesi. Bugün Başkent Lefkoşa’da deniz ürünlerini de tadacağınız mekanlar da vardır.

USTA AŞÇI

Galbur Restorant usta ahçı Metin Toker’e ait. Metin Toker otelcilik eğitimini İngiltere’de aldıktan sonra Kuzey Kıbrıs’ta uzun yıllar Saray Otel’de şef ahçılık görevini yaptı. Yani işin hem akademik hem de mutfağından gelme. İşini çok iyi yapıyor. Zaten Kıbrıslı Türk ahçı kaç tane kaldı. Sayıları da parmak kadar az. Metin usta Saray Otel’den ayrıldıktan sonra Bandabuliya’da Galbur Restorantı hizmete açtı. Daha sonra da Kızılbaş bölgesindeki kilisenin arkasında bulunan mücahitler derneğini restorant olarak işletmeye başladı.

MEKAN VE NELER YERSİNİZ

Mekan kare planlı. Etrafı oldukça geniş. Çocuk oyun parkına kadar herşey vardır. İki ayrı yemek salonu vardır. Masalar ahşap ve a la carte örtülü. Çok klas. Çok beğendim. Mönüsü kurallara göre hazırlandı. Deniz ürünleri ayrı olarak planlandı. Zengin ve doyurucu bir mönü. Sakin ve hijyenik bir ortam. Aileler, özel yemekler ve tadında bir yemek için gidilecek bir mekandır diyebilirim. Mönüden deniz ürünlerini seçtik. Üniformalı personel ilk önce masamız karışık taze salata servisini yaptı. Ondan sonra sırası ile ilk girişlerin servisine başladı. Beyaz peynir, humus üzeri kırmızı pul biberli. Çakızdez, tahın, tarama. Balık yumurtası, tahın ve limon suyu ile hazırlanmış. Ahtabot turşu, balık köfte, patlıcan közde ve yengeç bacağı. Tüm tadlar sırası ile servis edildi. Acele edilmeden. Ve siz yemeğinizi sindire sindire yavaş yavaş sohbetinizi yaparak yersiniz. Yengeç bacağı hariç tüm yiyecekler burada hazırlanmaktadır. Hamsi ızgara. Böyle kıtır kıtır yiyebileceğiniz kıvamda yapılır. Balık şiş. Ahtabot ızgara ve voppa balık. Lagos balığından hazırlanan. Midye kabuğunda midye. Kalamar yağda kızartılmış. Balıklara tadları veren özel olarak hazırlanmış soslar. Bu sosların temel tadını da veren zeytinyağı, limon ve taze sarmısaklar olur. Bu lezzet tufanına karides, sipga ve oyster soslu istiridye takip etti. Sosu biber, sarmsak, mantar, soğan. Ve balık sufle. Metin ustanın ideal bir icadı. Padades ezmesi, kaşar peyniri, tereyağı ve balık. Özel olarak fırında pişirilir. Yoğurt da özel küçük toprak kapta servis edilir. Galbur adı ile birlikte. Bu nefis öğle yemeğinin tadını alarak sohbetimizi yaparak aldık. Metin usta da bize arada bir eşlik etti. Bu mönüde doyduk. Ana yemek gelmeden. Ve ana yemeği de tadamadık. Ana yemekte de levrek, çipura, balık şiş veya filet seçme olanağınız vardır. Final olarak çok nefis ve benim de hayır diyemediğim irmik tadlısı. Çikolatalı. Evet Galburada çok nefis ve bir ustanın sunduğu mönüleri tadabilirsiniz. Buraya gidin ve bunları deniz ürünleri mönülerini tadın. Tipik bir deniz ürünleri mönüsü sunan bir mekan. Buradaki sakin ortamın da keyfi çıkarılır. Tavsiye edeceğim bir mekan.

TEL: 0533 852 34 34 – 228 17 34
ADRES: ŞHT. CEMAL ASAF SOKAK NO 2 KIZILBAŞ LEFKOŞA
KAPASİTE
İÇ ALAN: 90
DIŞ ALAN: 200

Bu haber toplam 9612 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 314 Sayısı

Adres Kıbrıs 314 Sayısı