1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. "Evlat edinilen çocuklar da yurttaş olabilecek"
"Evlat edinilen çocuklar da yurttaş olabilecek"

"Evlat edinilen çocuklar da yurttaş olabilecek"

Komiteden oy birliğiyle geçen evlat edinilen kişilere KKTC yurttaşlığı verilmesini öngören, Yurttaşlık (Değişiklik) Yasa Önerisi, Meclis’ten de oy birliğiyle geçti.

A+A-

Komiteden oy birliğiyle geçen evlat edinilen kişilere KKTC yurttaşlığı verilmesini öngören, Yurttaşlık (Değişiklik) Yasa Önerisi, Meclis’ten de oy birliğiyle geçti.

Öneri sahibi UBP Milletvekili Resmiye Canaltay, çalışmaya katkı koyanlara teşekkür etti, yasanın geçmesiyle sosyal devlet anlayışının bir parça daha öne gittiğini söyledi.

Özdenefe: “Yurttaşlık Yasası da baştan aşağıya değişmeli”

CTP Milletvekili Fazilet Özdenefe ise ülkede çocuk haklarıyla ilgili yaşanılan hak ihlali ve anomalilerden birinin düzeltildiğini söyledi, komitede olumlu oy kullandıklarını kaydetti.

Yurttaşlık Yasası’nın baştan aşağı değişmesi gerektiğini gündeme getiren Özdenefe,  “Mevcut Yurttaşlık Yasası birçok istismar ve suiistimali de beraberinde getiriyor” şeklinde konuştu.

Özdenefe, Yurttaşlık Yasası’nın bu dönemde önceliklerden biri olması çağrısı yaptı, konunun üzerinde önemle durulması gerektiğini kaydetti.

Özdenefe, yalnızca istisnai vatandaşlıkların değil, İçişleri Bakanlığı’nın verdiği yurttaşlıkların da Resmi Gazete’de yayınlanması gerektiğini vurguladı.

 

Baybars: “Yasa doğru zemine çekilmeli”

HP Milletvekili Ayşegül Baybars, Yurttaşlık Yasası’nda bir maddede değişiklik yapıldığını kaydetti, çok doğru bir adım atıldığını söyledi.

Baybars, yasadaki anomali nedeniyle ciddi sıkıntılar yaşandığını dile getirdi.

34 ay boyunca İçişleri Bakanlığı görevini yürüttüğünü hatırlatan Baybars, Yurttaşlık Yasası’nın doğru zemine çekilmesi gerektiğini vurguladı.

Baybars, “herkes nüfus politikası olmasını istiyorsa Yurttaşlık Yasası değişmelidir” dedi.

 

Taçoy: Uzun süredir hayata geçmesi beklenen bir çalışmaydı

Çalışma Bakanı Hasan Taçoy ise yasanın uzun süredir hayata geçilmesi beklenen bir çalışma olduğunu ifade etti.

Taçoy çocuklarla ilgili birkaç yasanın daha gündeme getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.  

Çalışma ne içeriyor?

Yasa önerisinde; şu anda mevcut yasaya göre; evlat edinilen çocuklara, evlat edinen anne ve/veya babaya veya her ikisine ait olan KKTC yurttaşlığının verilemediği belirtildi, bu bağlamda değişikliğe gidilmesi için yasa önerisinin hazırlandığı kaydedildi.

Yurttaşlık Yasası’na "Evlat Edinme Yolu ile Yurttaşlığın Kazanılması” maddesinin ekleneceği ifade edildi.

Yapılacak değişiklikle, evlat edinmenin evlatlığın yurttaşlığını etkilemeyeceği aktarıldı, KKTC yurttaşı bir kişi tarafından evlat edinilen küçüğün, vatandaşlık kazanacağı belirtildi.

Çalışma hayata geçerse; KKTC yurttaşı bir kişi tarafından evlat edinilen çocuk, varisinin en geç 1 yıl içerisinde daireye başvurması halinde KKTC yurttaşlığı kazanabilecek.

 

 

Bu haber toplam 3201 defa okunmuştur