1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Etik değil, haber yazma kurallarına aykırı”
“Etik değil, haber yazma kurallarına aykırı”

“Etik değil, haber yazma kurallarına aykırı”

Medya Etik Kurulu, YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı’nın şikayetini değerlendirirdi

A+A-

Medya Etik Kurulu(MEK), YKP Genel Sekreteri Murat Kanatlı’nın TAK ile ilgili şikayetini değerlendirdi, oybirliğiyle kurumun uyarılmasına karar verdi.

Yönetim Kurulu, Kanatlı tarafından yayınlanan Cuco raporuyla ilgili bildiri içerisindeki tavsiye kararlarının TAK tarafından ‘ileri sürülerek’ ifadesiyle yazılmasının hem etik olmadığı hem de haber yazma kurallarına aykırı olduğunu vurguladı.

Yazılı olarak yapılan açıklamada “Yönetim Kurulu, Murat Kanatlı’nın sözünü ettiği tavsiye kararlarının, somut olarak var olduğunu ve bunun “ileri sürerek” ifadesiyle yansıtılmasının hem etik olmadığını hem de haber yazma kurallarına da aykırı olduğunu vurgulama ihtiyacını duymuştur.  Meslektaşlara ve kamuoyuna duyurulur” denildi.

Ayrıca, şikayet sonrasında TAK Müdürü Neriman Saygılı’dan görüş istendiği ancak 1 ay geçmesine rağmen MEK Yönetim Kurulu’na herhangi bir bilginin ulaşmadığı da ifade edildi.

MEK tarafından yapılan açıklama şöyle: “Murat Kanatlı’nın TAK ile ilgili şikâyeti hakkında MEK’in aldığı karar: Murat Kanatlı, Cuco raporuyla ilgili bir bildiri yayınladı. TAK da bildiriyi şu şekilde vermiş: "Avrupa Konseyinin özellikle nüfus konusunda, demografik yapının değişmesinin önlenmesine yönelik tavsiye kararları bulunduğunu ileri süren Kanatlı ...". Yani aslında öyle bir şey yokmuş da bu Kanatlı'nın bir iddiası olduğu anlamı verilmiştir. Kanatlı şikâyetinde konuyla ilgili şu notları da ekledi:

“"9. The Assembly therefore recommends that the Committee of Ministers :

9.1. instruct the European Population Committee (CDPO) to conduct a census of the island's population, in co-operation with the authorities concerned, in order to replace population estimates with reliable data ;
9.2. request the authorities of the Republic of Cyprus and the Turkish-Cypriot administration to keep the arrival of aliens on the island under strict control ;
9.3. appeal to the Turkish-Cypriot administration to reconsider the legislation on naturalisation in force in the part of the island it controls, so that no changes in the demographic structure of the island result from the application of such legislation ;
9.4. promote the establishment of a climate of trust between the two Cypriot communities ;
9.5. invite the guarantor powers of the Republic of Cyprus to respect the provisions of the 1959 agreements scrupulously, especially with regard to the presence of armed forces on the island ;
9.6. invite Turkey to register in its Cyprus consulate all Turkish citizens residing and arriving in Cyprus ;
9.7. give its full support to the efforts of the Secretary General of the United Nations to achieve the rapid re-establishment in the whole of Cyprus of a law-based state accepted by both communities.

http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp…

Merak edenler yukarıdaki web sitesinden rapora ulaşabilirler.  

Durum TAK müdürü Neriman Saygılı’ya bildirilmiş ve bu konudaki düşüncelerini MEK’e bildirmesi istendi. Aradan bir ay geçmiş olmasına rağmen TAK Müdürü sayın Saygılı’dan herhangi bir yanıt gelmemiştir.

8 Ağustos günü yapılan MEK toplantısında oy birliği ile TAK’ın uyarılması kararı alınmıştır. Yönetim Kurulu, Murat Kanatlı’nın sözünü ettiği tavsiye kararlarının, somut olarak var olduğunu ve bunun “ileri sürerek” ifadesiyle yansıtılmasının hem etik olmadığını hem de haber yazma kurallarına da aykırı olduğunu vurgulama ihtiyacını duymuştur.  Meslektaşlara ve kamuoyuna duyurulur.”

 

 

Bu haber toplam 2283 defa okunmuştur
Etiketler :