1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. "Erkeksiz Kadınlar" EMAA'da gösterilecek
Erkeksiz Kadınlar EMAAda gösterilecek

"Erkeksiz Kadınlar" EMAA'da gösterilecek

Türkçe altyazılı film, 21 Mart Perşembe, saat 20:00’de EMAA Başkent Sanat Merkezi’nde gösterilecek.

A+A-

Akdeniz Avrupa Sanat Derneği(EMAA),   bu ay yönetmenliğini Shirin Neshat’ın yaptığı , başrollerini, Bijan Daneshmend, Essa Zahir, Mina Azarian, Navid Akvahan, Osroyla Toth'ın paylaştıkları, 2009 yılı yapımı filmi göstererek tartışmaya açıyor.  Türkçe altyazılı film,  21 Mart Perşembe, saat 20:00’de EMAA Başkent Sanat Merkezi’nde gösterilecek. Erkeksiz Kadınlar  2009'da Venedik Film Festivalinde Gümüş Aslan ödülünü almıştı.

ERKEKSİZ KADINLAR Shirin Neshat’ın Shahrnush Parsipur’un romanından adapte ettiği bağımsız bir filmdir. Hikaye 1953 yazında hayatları kesişen dört İran’lı kadının yaşadıklarını anlatır. 1953 yazı İran’ın tarihinde bir dönüm noktasıdır; Amerika’nın başlattığı ve İngiltere’nin desteklediği darbe ile demokratik seçimlerle başa gelen Mohammad Mossadegh’in görevinden zorla alınır ve yerine Şah gelir.
Neshat bu filminde metaforik bir bahçede buluşan bu dört karakterin etraflarında var olan kompleks entellektüel ve dinsel güçler arasında şekillenen sosyal, politik ve psikolojik yanlarını inceler. İran’a Neshat’ın perspektifinden bakmak bize karakterleri geniş bir bağlama oturtmamıza ve insan toplumunun tek vücudu oluşturan organlar gibi ortak bir özden oluştuğunu anlamamıza yardımcı oluyor.
Filmde, İran’da bir genelevde çalışan kadının hamamda tüm pisliklerinden kurtulmak için, derisini kazıyıp kanatması etkili sahnelerden sadece biri. Ayrıca filmde, kendini gerici diye niteleyen toplumların kadın – erkek ilişkilerindeki ikiyüzlülüğüne de vurgu yapılıyor.

Bu haber toplam 1737 defa okunmuştur