1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “4’lü koalisyon modeli, arzu edilen istikrar ve güveni sağlayabileceği izlenimi vermedi”
“4’lü koalisyon modeli, arzu edilen istikrar ve güveni sağlayabileceği izlenimi vermedi”

“4’lü koalisyon modeli, arzu edilen istikrar ve güveni sağlayabileceği izlenimi vermedi”

ERHÜRMAN: "Süreç içerisinde yaşadıklarımızla 4'lü koalisyonun İSTİKRAR SAĞLAYABİLECEK BİR MODEL OLMADIĞINI gördük, görevi teslim ettik"

A+A-

Seçim Hükümeti hedefli "Dörtlü Koalisyon" arayışı başarılı olmadı, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, görevi, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a iade etti.

CTP-HP-DP-TDP Hükümeti'ne yönelik arayışlar da sonuçsuz kaldı. UBP Başkan Vekili Ersan Saner'den sonra CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da hükümeti kurma girişiminde başarıya ulaşamadı.

Görevi iade eden CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, geçtiğimiz Cumartesi gün görevi aldığını hatırlattı. Erhürman, önce 6 partinin dahil olduğu teknokrat hükümetin denendiğini, ancak bu formül üzerinde bir yol kat edilemeyeceğinin belli olmasının ardından, 4’lü koalisyon hükümeti kanaatinin ortaya çıktığını belirtti.

Genel Başkanlar’ın katıldığı toplantılarla görüşmeler yaptıklarını kaydeden Erhürman, 4’lü koalisyon için de teknokratların da içinde olduğu bir formül arayışında olduklarını ifade etti.

‘İlkeler’ üzerinden gittiklerini de belirten Erhürman, tam bir güven ortamı oluşturmayı da yokladıklarının altını çizdi.

Erhürman, süreç içerisinde yaşananlarla, bu 4’lü koalisyon modelinin arzu edilen istikrar ve güveni sağlayabileceği izlenimi edinmediklerini açıkladı.

“Bu süreci 4 partinin birlikte yürütebileceğine dair güven oluşmadı”

Süre dolmadan görevi Cumhurbaşkanı Tatar’a iade ettiklerini belirten Erhürman, “Takdir Sayın Cumhurbaşkanı’nındır” dedi.

Hiçbir noktada ‘bakanlık’ konusunun konuşulmadığını ifade eden Erhürman, kamuoyunun bilmediği bir şey olmadığını, önümüzdeki dönemin zor bir dönem olduğuna işaret etti, modelin güven yaratmadığını ifade etti.

Erhürman, “Bu süreci 4 partinin birlikte yürütebileceğine dair güven oluşmadı” dedi.

“Benim Başbakan olmama talebim olmadı, normal olan benim Başbakan olmamdı…”

“Mesele bir Başbakanlık bakanlık meselesi değildir, eğer öyle uygun görülürse benim Başbakan olmam da şart değildir. Ama benim Başbakan olmama talebim olmadı, normal olan benim Başbakan olmamdır” diyen Erhürman, HP tarafından masaya getirilen önerinin bir milletvekilinin başbakanlığında teknokrat bir kabine olduğunu ve buna saygı duyduğunu kaydetti.


Gün içerisinde neler yaşandı

Dört partinin oluşturacağı "Seçim Hükümeti"ne yönelik 3'üncü toplantı da yapıldı, ancak, bu toplantıda partiler bir hükümet için güven ortamı sağlayamadı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Halkın Partisi (HP) Başkan Vekili Yenan Senin, Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Fikri Ataoğlu ve Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, CTP Genel Merkezi'nde yeniden bir araya geldi. 

2 saatte yakın süren toplantının ardından taraflar pozisyonlarını korudu.

'Seçim Hükümeti' hedefli dörtlü koalisyon için parti başkanları dün de yaklaşık iki saat görüşme yapmış, ancak bir sonuç alınamamıştı. Partiler arasındaki 'farklılıklar' aşılamamış, hükümeti kurma yönünde güvensizlik öne çıkmıştı.

'Dörtlü Hükümet' görüşmelerinde CTP 7 maddelik ilkeler ortaya koymuştu.

HP, daha sonraki görüşmelerde "dört parti başkanının da içinde olmayacağı teknokrat bir hükümet" önererek, Tufan Erhrüman'ın başbakanlığı dışında bir model talep etmişti.

HP'nin imar planı ve 'Türk yönetiminde Maraş', TDP'nin Birleşmiş Miletler parametrelerinde çözüm ve kendi kurumlarımızı kendimizin yönetmesi gibi talepleri de öne çıkmıştı.

CTP'nin EYLÜL 2021'de seçim hedefiyle en başta belirlediği 7 temel ilke Pandemiyle Mücadele - Covid-19 Aşı eylem planı, ekonomide kriz masası, Seçim Yasası, kamuda her türlü istihdamda münhal ve fırsat eşitliği çerçevesinde yasal düzenleme, üst kademede siyasi atamaların daraltılması, Yurttaşlık Yasası ve Mali Tablo'nun ilk 10 gün içinde şeffaflıkla açıklanmasından oluşuyordu.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman'ın hükümeti kurma görevi alması ile birlikte, geçtiğimiz hafta Lefkoşa'da akşam yemeğinde bir araya gelen 5 parti başkanı "seçim hükümeti"nde uzlaştığını duyurmuştu.

CTP'nin 7 temel ilkeyi ortaya koyarak hedeflediği "Seçim Hükümeti"ne Halkın Partisi (HP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanları onay vermiş, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) de dıştan destek vereceğini duyurmuştu.

Görevi 21 Kasım'da almıştı

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 21 Kasım’da görevi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman’a vermişti.

Erhürman'ın hükümeti kurmak için 5 Aralık'a kadar süresi vardı, ancak, bu tarihin dolmasını beklemeden görevi iade etti.

Tatar, 7 Kasım'da hükümeti kurma görevini Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkan Vekili Ersan Saner'e vermişti.

Saner, Cumhuriyet Meclisinde temsil edilen CTP, HP, DP, TDP ve YDP)temsilcileriyle hükümeti kurmak için temaslarda bulunmuş, HP'yle iki ayrı görüşme yapmış, görev süresini son dakikaya kadar kullanmış ve bir sonuca varamayınca görevi iade etmişti.

 

Bu haber toplam 7806 defa okunmuştur
Etiketler : ,