1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Enginarlar ‘dondu’ milyonlarca TL zarar
Enginarlar ‘dondu’  milyonlarca TL zarar

Enginarlar ‘dondu’ milyonlarca TL zarar

Adada etkisini sürdüren soğuk hava şartları, Mormenekşe’de enginar üreticilerini perişan etti.

A+A-

Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gazi: “Verimli tüm ekinleri kaybettik, Mart’ı bekleyeceğiz”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz: “Üreticiler bir araya gelemediği için yardım edemiyoruz”

 

Dila ŞİMŞEK

Adada özellikle son günlerde etkili olan soğuk hava koşulları, enginar üreticilerini mahvetti.

Mormenekşe’deki tüm ekinlerde ‘don’ yaşandığını kaydeden Enginar Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Gazi, ülke genelinde bunun ‘Milyonlarca TL zarar’ olduğunu vurguladı.

Verimli tüm ekinlerin kaybedildiğine işaret eden Gazi, Tarım Sigortasının bunu karşılamadığını ifade etti.

Yine de tam zararın tespit edildiğinde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığına bildirileceğini belirten Gazi, enginarlar için Mart ayının bekleneceğini söyledi.

Oğuz: “Enginar üreticileri ne yazık ki yıllardır bir paydaşta anlaşarak toplanamadığı için, onlara bu gibi durumlarda kaynak aktaramıyoruz”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Tarım Sigortasının patates, muz, sera ve kuru ziraat üretimlerini kapsadığını belirterek, “Enginar üreticileri ne yazık ki yıllardır bir paydaşta anlaşarak toplanamadığı için, onlara bu gibi durumlarda kaynak aktaramıyoruz” dedi. Oğuz, diğer sebze ve meyvelerin üreticilerinin birlik altında toplanarak, ‘fon’ oluşturmak için ürünlerden kesinti yapıldığını ifade etti. Bu sayede gerekli sigorta kaynağı yaratıldığını ve zor zamanlarda bunun üreticiye verildiğini dile getiren Oğuz, “Enginar üreticilerinde birlik olsa da, maalesef çoğu üretici burada toplanmıyor ve bireysel hareket ediyor. Bireysel sigortaları da yoksa, yardım etme şansımız ortadan kalkıyor. Aynı şeyi balıkçılarla da yaşıyoruz, çünkü bir paydaş altında uzlaşarak toplanamıyorlar. Enginar ülkemizin ihracat anlamında önemli bir ürünüdür ve bunu korumak için, üreticilerle bir araya gelerek ortak bir yol bulmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

 

Fotoğraflar: Göçer Öztüren

Bu haber toplam 2300 defa okunmuştur