1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ENGELSİZ HAFTA
ENGELSİZ HAFTA

ENGELSİZ HAFTA

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ile Federasyona bağlı bazı dernek ve kardeş kuruluş yetkilileri 10 ile 16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Dünya Engelliler Haftası” nedeniyle bugün bir basın toplantısı düzenledi.

A+A-

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk ile Federasyona bağlı bazı dernek ve kardeş kuruluş yetkilileri 10 ile 16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan “Dünya Engelliler Haftası” nedeniyle bugün bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Yücetürk’ün yanı sıra Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği, Kıbrıs Türk Zihinsel Engelliler Derneği ile Engelli Aileleri Dayanışma Derneği yetkilileri birer konuşma yaptı.

Federasyon binasında bugün saat 10.30’da başlayan basın toplantısında Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu, Federasyona bağlı dernek ve kardeş kuruluşların düzenleneceği etkinliklere dikkat çekildi, engellilerin sorunlarının dile getirileceği, devlet ve hükümet yetkililerine ziyaret gerçekleştirileceği vurgulandı.

Ayrıca Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu’nun hafta boyunca engellilerin genel sorunlarını içeren 11 maddelik istem paketini ilgili mercilere iletileceği belirtildi.

BRAILLE VE SESLİ KÜTÜPHANE’NİN AÇILIŞ TÖRENİNE ÜST DÜZEY YETKİLİ DAVET EDİLMEYECEK

Basın toplantısında Görmezler Derneği’nin “Görmezler Eğitim Merkezi”nde oluşturulan tam donanımlı görme engelliler BRAILLE ve Sesli Kütüphane’nin etkinlikler kapsamında hizmete açılacağı, açılışın 15 Mayıs’ta saat 11.00’de yapılacağı kaydedildi.

Açılışa hiçbir üst düzey yetkilinin davet edilmeyeceği, bunun bir nevi protesto olduğu açıklandı.

Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin hayata geçilmesi için yapılan çalışmalara da değinilen basın toplantısında projede emeği olan ilgililer ve yetkililere teşekkür edildi.

YÜCETÜRK: “HÜKÜMETE HEM TEŞEKKÜR HEM DE SİTEMİMİZ VAR”

Basın toplantısında ilk sözü alan Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu ve Kıbrıs Türk Görmezler Derneği Başkanı Yücetürk, hükümete hem teşekkürleri hem de sitemleri olduğunu söyledi.

Derviş Yücetürk, 37 yıldır engelliler için sağlanamayan gümrük ve istikrar fonu muafiyetinin Spastikler Tüzüğü’nde yapılan değişiklikle sağlandığını söyledi.

Yücetürk, işitme engelliler hariç sağlık kurulu raporu olan engellilerin gümrüksüz ve istikrar fonsuz araç ithal edilebileceğini anımsattı, hükümete teşekkür etti.

Derviş Yücetürk, “Özürlüleri Koruma, Rehabilite ve İstihdam Yasası”nın “Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası” olarak tadil edildiğini söyledi, yasadaki bazı önemli düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

ÖZEL SEKTÖRE ENGELLİ İSTİHDAMI

Derviş Yücetürk, yasa gereği özel sektörde istihdam edilecek engellilere ihtiyat sandığı ve sosyal sigorta primlerinin 4 yıl boyunca devlet tarafından yatırılacağını anımsattı.

Yücetürk, istihdam edilen engellilerin nakdi yardımın yüzde 30’unu almaya devam edeceğini vurguladı, yasanın tadil edilmesi için çalışmalara katılanlara teşekkür etti.

Diğer olumlu gelişmelerden de söz eden Derviş Yücetürk, federasyondan bir bilirkişinin görevlendirilmesiyle Bayrak Radyo Televizyon Kurumu’nun (BRTK) işitme ve konuşma engelliler için işaret diliyle haber yayınlanacağını söyledi.

Derviş Yücetürk, özel televizyon kanallarından da konuyla ilgi ve destek beklediklerini vurguladı.

“BİZİM KAYITLARIMIZA GÖRE YAKLAŞIK 300, BAKANLIĞIN KAYITLARINA GÖRE 600 ENGELLİ İŞ BEKLİYOR”

En büyük sıkıntılarının istihdam olduğunu kaydeden Federasyon Başkanı Yücetürk, devletin yasa gereği engelli vatandaşları istihdam etmesi gerektiğini söyledi, “Henüz tek bir istihdam yapılmadı. İstidamın önünün açılması gerek. Bizim kayıtlarımıza göre yaklaşık 300, bakanlığın kayıtlarına göre 600 engelli iş bekliyor” dedi.

“Aslında iş bekleyen engellilerin sayısından emin değiliz” diyen Yücetürk, “Engellileri Koruma Rehabilite ve İstihdam Yasası’nda birçok tüzük olduğunu ve bu tüzüklerin bazılarının düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

“TÜZÜK DEĞİŞTİRİLMEZSE YASADAKİ HAKLARDAN ENGELLİLER DEĞİL HASTALAR YARARLANACAK”

Değerlendirme tüzüğüne 1994’te “diğerleri” kelimesinin eklendiğini söyleyen ve sonuçlarına değinen Yücetürk, ilgili tüzük değiştirilmediği sürece yasadaki haklardan engellilerin değil hastaların yararlanacağını belirtti.

Yücetürk, “Eğer bu yasadaki ‘engellilerin derecelendirme tüzüğünü düzeltilmezlerse yasayı çöpe atılsınlar” ifadesine yer verdi.

Yücetürk, bu düzenlemeye karşı olduklarını yineleyerek, “Bunu CTP yaptı, CTP düzeltecek Hatalarını kabul ediyorlar ama 3-5 oy için tüzüğü düzeltmiyorlar. Tüzük düzeltine kadar bu işin peşinde olacağız” dedi.

“DERNEKLER YASASI GÜNCELLENMELİ”

Derviş Yücetürk, Dernekler Yasası’nın da kendileri için büyük bir sıkıntı olduğunu söyledi.

Kadük olan yasa tasarısının güncellenmesi gerektiğini belirten Yücetürk, “Birçok kimliksiz kişi yıl 12 ay bizim adımıza kapı kapı gezerek kart, takvim, bilet ve oyuncak satıyor. Haksız kazanç hem bizi hem de halk etkiliyor. Devletin artık buna dur demesi gerek” dedi.

“ŞU ANKİ HÜKÜMET ENGELLİLERİN KONULARINA BİRAZ DAHA DUYARLI”

Federasyon Başkanı Derviş Yücetürk, şu anki hükümetin engellilerin konulara biraz daha duyarlı olduğunu vurguladı.

Yücetürk, yıllar içinde hazırladıkları istem paketlerindeki madde sayısının 22’den 11’e düştüğünü de söyledi.

Gündemlerini oluşturan “Özel Eğitim Yasa Tasarısı”nın geçmiş hükümet döneminde ivedilik almasına rağmen Meclis’ten geçemediğini anımsatan Yücetürk, varolan tasarının güncellenmesi için şu an Mecliste çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Yücetürk, çalışmalarda henüz ciddi bir yol alınamadığını savundu, “Bu yasayla ilgili rahatsızız, rahatsızlığımızı yetkililere ileteceğiz” dedi.

HACIMEHMET: “BAKANLAR KURULU’NDA ENGELLİLER İÇİN ALINAN KARARLAR YÜZEYSEL”

Kıbrıs Türk Ortopedikler Derneği Başkanı Sedat Hacımehmet ise konuşmasında Birleşmiş Milletler (BM) Engelleri Hakları Bildirgesi’nin Cumhuriyet Meclisi’ndeki 50 milletvekili tarafından onaylandığını ifade ederek, “Geçmiş hükümete de sordum. Bu hükümete de soruyorum. Meclisten geçen bu bildirge nerde?” diye konuştu.

Engelliler Haftası’nda kutlanacak bir yan göremediğini de dile getiren Sedat Hacımehmet, ülkedeki insanların dar bir çemberde olduğunu, her şeyin kilitlendiğini ve bundan da en fazla engellilerin etkilendiğini savundu.

“ÜLKEDE HAK, HUKUK VE ADALET SİSTEMİ YOK”

Ülkede hak, hukuk ve adalet sistemi olmadığını ileri süren Hacımehmet, “Bu sistem uygulamaya geçmezse hiçbir şey başaramayız. Bu siyasi yapı devam ettiği sürece engelliler kullanılmaya devam edecek” dedi.

Bakanlar Kurulu’nda engelliler için alınan kararların “yüzeysel” olduğunu savunan Sedat Hacımehmet, “En acil ihtiyacımız gümrüksüz araba ithalatı mıydı? Değildi. Nakdi yarımlarla geçinmeye çalışan elektriğini, suyunu ödeyemeyen, istihdam bekleyen engellilerimiz var” dedi.

DÜNYA ENGELLİLER VAKFI’NIN 17 MAYIS’TAKİ TOPLANTISI

Kurucu üye olarak Dünya Engelliler Vakfı’nın 17 Mayıs’taki bir toplantısına katılacaklarını vurgulayan Hacımehmet, “Elimizde 65 ülkeden gelen davet yazıları var ki bu ülkelerden bazıları Almanya, Fransa, İtalya, Amerika, İngiltere. Ülkemizi kendi bayrağımızla temsil edeceğimiz toplantı için konaklama ve uçak biletlerimizin devlet tarafından karşılanması için girişim yaptık. Başaramadık. Talep ettiğimiz para 500 Euro’ydu” ifadesine yer verdi.

İstihdam, kamuya açık alanlardan yararlanma gibi sorunlara değinen Hacımehmet, engelli park yerlerinin herkes tarafından kullanıldığını ve bunun hiçbir cezai muayedesi olmadığını da söyledi.

ÇALUDA: “SADECE DEVLETİN GÖREVİ DEĞİL...”

Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda ve Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Refia Arı da basın toplantısında söz aldı.

Zihinsel Engelliler Başkanı Melek Çaluda, engellilerin toplumdaki diğer bireylerle aynı pozisyonda yer alması için desteklenmesinin önemine dikkat çekti, “Bu sadece devletin değil, yerel yönetimlerin, sivil toplum örgütlerinin ve diğer kesimlerin de ortak görevidir” dedi.

Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin hayat bulması için yürütülen çalışmalara ve bu projenin engelliler ve aileleri için önemine değinen Çaluda, derneğin yaşam evinin iç donanımına katkı koymak için ekinlikler düzenlediğini de kaydetti.

ARI: “SON YILLARDA GÜZEL GELİŞMELER YAŞANIYOR. OLAYLARA HER ZAMAN OLUMSUZ BAKMAMAK GEREK”

Engelli Aileleri Dayanışma Derneği Refia Arı engelsiz yaşam evlerinin kurulması için çıkılan yolda kurulan Engelsiz Platformu’na dikkat çekti, bunun en olumlu gelişme olduğunu söyledi.

Arı, oluşturulan Engelsiz Yaşam Evi Projesi’nin güzel bir ilerleme sağlandığını söyledi, bu yıl içinde kampusun temellerinin atılacağını dile getirdi.

Refia Arı, “Son yıllarda güzel gelişmeler yaşanıyor. Olaylara her zaman olumsuz bakmamak gerek. Birlikten güç doğar. Aramıza duyarlı diğer kesimleri de alırsak başaramayacağız iş yok” dedi.

KÜÇÜK’ÜN VE DENKTAŞ’IN KABRİNE ÇELENK KONULDU

Öte yandan, Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri, diğer dernek ve özel eğitim okul temsilcileri bugün Atatürk Anıtı’na, Dr. Fazıl Küçük’ün kabrine, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’ın kabrine çelenk koydu.

11 Mayıs Görme Engelliler Günü, 12 Mayıs İşitme - Konuşma Engelliler Günü, 13 Mayıs Ortopedikler ve Spastikler Günü, 14 Mayıs Zihinsel Engelliler Günü, 15 Mayıs Perşembe Ruhsal Engelliler Günü nedeniyle de bazı etkinlikler yapılacak.

Federasyon Yönetim Kurulu üyeleri hafta içinde BRTK’da ve diğer yerel televizyon kanallarında hazırlanan programlara katılacak.

Haftanın kapanışı 16 Mayıs’ta sonuç bildirgesi yayınlanarak yapılacak.

Bu haber toplam 2958 defa okunmuştur
Etiketler :