1. HABERLER

  2. SEKTÖR

  3. Ege'nin İncisi Foça
Ege'nin İncisi Foça

Ege'nin İncisi Foça

Foça, tarihi, mitolojisi ve doğal güzellikleri ile Ege’nin en güzel tatil şehirlerinden biridir.

A+A-

YENİDÜZEN ADVERTORIAL

 

Foça, tarihi, mitolojisi ve doğal güzellikleri ile Ege’nin en güzel tatil şehirlerinden biridir. Eski Foça ve Yeni Foça olarak iki bölümden oluşur. Tarihi yapılar ve mitolojik efsanelere konu olan yerler eski Foça’da yer alır.

Foça Mutfağı

Antik çağlarda İyon yerleşim alanı olarak kurulmuştur. Eski adının Phokaia olduğu biliniyor. Cenevizliler ise yeni Foça’yı kurmuşlardır. Ege’nin incisi Foça; mutfağının çeşitliliği ile de dikkat çeker. Sahil şehri olduğu için Ege ve Akdeniz mutfaklarının hakimiyeti vardır. Tekir, çamur barbunu, iri kaya barbunu Foça’nın yemeklerinde sıklıkla kullanılıyor. Istakoz, midye, ahtapot özel bir lezzete sahip. En ünlü yemeği ise yoğurtlu kupadır. Nar ekşili kaşık salatası, roka salataları, zeytinyağlılar, deniz börülcesi, semizotu yemekleri, balık yemekleri, buğulamalar Ege Akdeniz mutfağının Foça yemeklerine hediyesidir. Tüm bu güzel yemekleri tatmak için tarihi yapıya sahip, aile işletmesi olan Foça Otel 1887 konforlu, güzel bir konaklama alanıdır.

Eski Foça’da Gezilecek Yerler

Siren Kayalıkları :Foça’nın ilk görülmesi gereken yerlerinden biridir. Destanlarla adı anılan bu kayalıklar aynı zamanda fok balıklarının da yaşam alanıdır. Homeros Destanı Siren kayalıklarında geçer.

Athena Tapınağı: Foça’da gezilebilecek ikinci alandır. Yapımı M.Ö 580’li yıllara dayanan Athena Tapınağı Phokaia kentinin ana tanrıçası olan Athena’ya adanmıştır.

Foça Adaları:Altı adadan oluşan alan, Foça’nın hemen önünde yer alır. Şekli fok balığına benzetilir. Adalardan İncir adası piknik ve plaj alanı olarak sevilir. Diğer adaları; Fener adası, Hayırsız ada, Orak adası, Metalik ada ve Kartdere adasıdır. Adaların çevresi ve koylar Akdeniz foku yaşam alanıdır.

Arkaik ve Heredot Duvarı: 5 kilometre uzunluğunda olduğu tahmin edilen Heredot duvarı kazılarında oklar, mızraklar ve gülleler bulunmuş. Büyük savaşlara sahne olduğu düşünülüyor.

Pers Anıt Mezarı: Yontulmuş kaya mezar şeklinde yapılmış. Foça’nın 8 kilometre doğusunda bulunuyor.

Şeytan Hamanı: Kayaların oyulması ile yapılan kaya mezarının içinde iki mezar bulunuyor. Çan tepesinin eteğinde olan yapı aile kaya mezarı olarak kullanılmış.

Yel Değirmenleri:Restorasyon yapılacak olan değirmenler Top dağı üzerinde yer alıyor.

 

Bu haber toplam 2320 defa okunmuştur