1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. DAÜ Almanya’da fırtına gibi esti
DAÜ Almanya’da fırtına gibi esti

DAÜ Almanya’da fırtına gibi esti

Türk kültür ve geleneklerinin yaşatılması amacıyla her yıl düzenlenen Halk Dansları Festivali’nin 19.su Frankfurt yakınındaki Langen şehrinde yapıldı.

A+A-

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) Kıbrıs Türk Halk Dansları ekibi 18-19 Mayıs 2013 tarihlerinde Almanya’nın Frankfurt kentinde gerçekleştirilen Toplum 19. Halk Dansları Festivali’ne katılarak Kıbrıs Türk folklorünü tanıttı.

Almanya'da yaklaşık 20 yıldan beri yayınlanan Hessen Toplum Gazetesi tarafından, Türk kültür ve geleneklerinin yaşatılması amacıyla her yıl düzenlenen Halk Dansları Festivali’nin 19.su Frankfurt yakınındaki Langen şehrinde yapıldı. Bu seneki festivalin konuk bölgesi olarak seçilen Kuzey Kıbrıs’ı, DAÜ’nün Kıbrıs Türk Halk Dansları ekibi temsil etti.

17 Mayıs tarihinde yola çıkan DAÜ Kıbrıs Türk Halk Dansları ekibi, 18 Mayıs’ta Langen’deki bir meydanda gerçekleştirilen ve Alman yerel yöneticiler ile Almanya’da yaşayan Türklerin katıldığı "Kleopatra Dostluk Kapısı" açılışı etkinliğinde Kıbrıs Türk halk danslarından örnekler sergilediler. Canlı müzik eşliğinde gerçekleştirilen danslara büyük rağbet oldu. Etkinliğe katılan pek çok kişi, ekibin sergilediği dansları daha yakından izlemek için alanda izdiham yarattı. Aynı meydanda açılan standta sergilenen Kuzey Kıbrıs’ın Almanca tanıtım katalogları da hızla tükendi.

19 Mayıs günü ise DAÜ Kıbrıs Türk Halk Dansları ekibi Langen şehir salonunda 7 saat süren ve Toplum Gazetesi tarafından düzenlenen geleneksel nitelikteki Toplum-Türk Halk Dansları Festivali’ne katıldı. Türkiye'nin 23 farklı yöresinden otantik dansların izlendiği festivalde, DAÜ halk dansları oyuncularının gösterisi büyük övgü ve alkış aldı. Festivali izleyenler arasında Türkiye’nin Frankfurt başkonsolosu, kültür ataşesi, Langen Belediye Başkanı, Hessen Türk toplumu eyalet örgüt başkanı gibi yetkililerin yanı sıra çok sayıda Alman ve Türk izleyiciler vardı. Açılış konuşmalarından biri de konuk bölge adına DAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ülker Vancı Osam tarafından yapıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti halkının sevgi ve selamlarını ileterek başladığı konuşmasında Prof. Dr. Osam, bir büyük çınar ağacının dalları gibi dünyanın farklı coğrafyalarına yayılmış, bulundukları coğrafyada gelenek, görenek ve kültürlerini yaşatan, ama bir yandan da evrensel değerlerden kopmayarak dünya kültürüne katkı koyan büyük Türk kültürünün Kıbrıs’taki temsilcileri olarak festivale katılmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Kuzey Kıbrıs hakkında kısa bir bilgi sunan Prof. Dr. Osam, adanın turizm ve eğitim alanında yaptığı yatırımlara değinerek, adada eğitim veren üniversitelerin çok kültürlü ve evrensel bir yapıya sahip olduklarını, farklı kültürlerden gelen öğrencilerin birbirlerini ötekileştirmeden, empati ve hoşgörü duyguları geliştirerek barışçıl bir tutum içinde, oldukça güvenli ve sakin bir ortamda çağdaş bir eğitim aldıklarını söyledi. Ortak kültürün yaşatılması, tanıtılması ve geliştirilmesi amacıyla yaptıkları bu festivaldan dolayı Hessen Toplum gazetesinin sahibi Mehmet Canbolat’a da teşekkür eden Prof. Dr. Osam, sözlerinin sonunda, günün 19 Mayıs olması nedeniyle, 19 Mayıs 1919’da Türk ulusunun Kurtuluş Savaşı’nı başlatan Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak, “ruhu şadolsun” dedi. Türkçe olarak sunulan konuşma aynı anda dev ekranda Almanca olarak da yayınlandı.
Daha sonra sahne alan DAÜ Kıbrıs Türk Halk Dansları ekibi, sırasıyla Dillirga, Kadın Karşılaması-4, İskele Zeybeği, Arabiye, Susta, Çiftetelli, Orak ve Darı oyunlarını oynadı.

Almanya, Avusturya, Hollanda gibi ülkelerden gelen çok sayıdaki Türk halk dansları topluluklarından sonra yeniden sahneye çıkan DAÜ Kıbrıs Türk Halk Dansları ekibi, Kıbrıs düğününü canlandırdı. Oynadıkları bardak oyunu ile de büyük ilgi gören ekip, salonu dolduran tüm izleyiciler tarafından uzun süre coşkulu bir şekilde alkışlandı.

Festivalin yapıldığı salonun girişinde Kuzey Kıbrıs için ayrılan standta, gün boyu peksemet ve hellim ikramı da yapıldı. İlk kez hellim tadan pek çok kişi standın yanından uzun süre ayrılmayarak hem tanıtım filmlerini izlediler, hem de Almanca tanıtım kataloglarından alarak bilgilendiler.

Etkinliğin ardından adaya dönen DAÜ Kıbrıs Türk Halk Dansları ekibi üyeleri, bu tür uluslararası organizasyonlara katılmanın Kuzey Kıbrıs’ın yurt dışında tanıtımına katkı koymasının yanı sıra, kendileri için de farklı bir deneyim olduğunu, bilgi ve görgülerinin arttığını söyleyerek, bu fırsatların daha sık olmasını temenni ettiler.

Bu haber toplam 1647 defa okunmuştur