1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. CTP ve bağımsızlar, araştırma komitesi kurulmasını önerdi
CTP ve bağımsızlar, araştırma komitesi kurulmasını önerdi

CTP ve bağımsızlar, araştırma komitesi kurulmasını önerdi

CTP Milletvekilleri ile bağımsız vekillerin “Türkiye’ye girişi yasaklanan Kıbrıslı Türklerle ilgili Meclis araştırması başlatılması” önerisi Meclis Genel Kurul gündeminde…

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda, CTP Milletvekilleri ile bağımsız vekillerin, “Bazı KKTC yurttaşlarının Türkiye Cumhuriyeti’ne girişine izin verilmemesinin nedenleri ve çözüm yollarının araştırılmasıyla ilgili Meclis araştırması açılması” önerisi gündeme geldi.

Vekillerin verdiği öneriye ilişkin metinde, bugüne kadar 12 yurttaşın Türkiye’ye girişlerinin N-82 ve G-82 kodlarıyla engellendiği, yaşadıkları ülkedeki TC konsolosluğuna başvurmaları önerildiği ancak Lefkoşa’daki TC Elçiliğinin hiçbir başvuruya yanıt vermediği ifade edildi.

Hiçbir bilgi verilmemesinin kaygıları arttırdığı belirtilen öneri metninde, 2021 yılından bu yana yürütmenin, konunun çözülmesine yönelik herhangi bir çalışma yapmadığı, yurttaşların Türkiye’ye girip girememe endişesi yaşadığı belirtildi.

Bu kapsamda; Türkiye ile temas kurulması, giriş engelinin nelerinin araştırılması, uygulamanın sonlandırılması ve bu konuda araştırma komitesi kurulması gerekliliği vurgulandı.

 

Önerinin imza sahibi Sami Özuslu:

“Kendi yurttaşına sahip çıkamayan bir kadro olarak karşımızda duruyorsunuz”

Konuyla ilgili Meclis kürsüsüne çıkan önergenin imza sahibi olan CTP Milletvekili Sami Özulsu, Türkiye’ye girişi engellenen bazı Kıbrıslı Türklerin isimlerini sayarak, yaşadıkları zorlukları anlattı.

Bu sürecin bir ambargo, bir izolasyon olduğunu ifade eden Özuslu, “Hani biz dünyaya açılacaktık?” diye sordu.

Lefkoşa’daki TC Elçiliği’nin neden Kıbrıslı Türklere yardımcı olmadığını sorgulayan Özuslu, “Başvuranlara cevap bile verilmedi. Bu Meclisin, bu sorunu çözme zorunluluğu var. İlgili bakanlıklar kıllarını bile kıpırdatmadılar. Kendi yurttaşına sahip çıkamayan bir kadro olarak karşımızda duruyorsunuz. Gelin, bu araştırma komitesini kuralım ve yürütmenin halletmesi gereken bu konuyu gidelim, iki ülkenin parlamentoları vasıtasıyla Türkiye’nin gündemine getirelim. Eminim ki orada da bir bilgi eksikliği, bir yanlış uygulama vardır” dedi.

Yurttaşların N-82 ve G-82 kodlarıyla Türkiye’ye alınmadığını anımsatan Özuslu, “Orada çok sayıda insan hakkı ihlali var. Bunu tespit edip yola koyulalım. Hep birlikte gidelim, tüm partilerin temsiliyetiyle gidip bu konuyu çözelim” ifadelerini kullandı.

“Bu iş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gidecek. Çünkü burada seyahat özgürlüğünün engellenmesi var” diyen Özuslu, “Türkiye’nin bir daha mahkum edilip, tazminat ödemesini ister misiniz?” sorusunu sordu.

TC Elçisinin de değiştiğini belirten Özuslu, “Metin Bey’e bu olup biteni sormak yok mu? Eminim ki herhangi bir sendikacı veya gazeteci güneye geçerken, ABD’ye giremese, Yunanistan’a sokulmasa, en büyük sesi siz çıkaracaksınız. Kimin yaptığı değil önemli olan… Önemli olan fiilin hukuka uygun olup olmadığıdır” dedi. Özuslu, son olarak Hükümete, bu önergeye destek vermesi çağrısında bulundu.

Bu haber toplam 881 defa okunmuştur
Etiketler :