1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Çözümün yerini hiçbir şey tutamaz”
“Çözümün yerini hiçbir şey tutamaz”

“Çözümün yerini hiçbir şey tutamaz”

Anastasiades ile çözüm olup olmayacağı yönünde görüşlerini açıklayan Talat, Anastasiades’in çözüm için daha cesur olabileceği kanaatinde olduğunu söyledi.

A+A-


2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat Kıbrıs TV’de Reşat Akar’ın hazırlayıp sunduğu Son Durum programında Kıbrıs sorunu ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi.


Anastasiades ile çözüm olup olmayacağı yönünde görüşlerini açıklayan Talat, Anastasiades’in çözüm için daha cesur olabileceği kanaatinde olduğunu söyledi.


Her ne kadar BM Bütünlüklü Çözüm Planına 2004 referandumunda hayır dese de aslında Hristofyas’ın da çözüm istediğini düşündüğünü, ama referandumda olduğu gibi müzakerelerde de yeterli cesareti gösteremediğini kaydeden Talat, bunun nedeninin, “Türk dostu, ateist ve komünist olarak suçlanacağından korkmak”  olduğunu ifade etti.


Anastasiades’in bu bağlamda daha rahat olacağını, onun tek sorununun 2004’te evet demiş olması olduğunu söyleyen Talat, bu çerçevede yeni Rum liderinin daha cesaretle adım atabileceğini düşündüğünü anlattı.

YETKİ EROĞLU’NUN

Türkiye’nin kendisine görüşmeci görevi vermesi halinde bunu yapıp yapmayacağı yönündeki bir soruya karşılık Talat, yetkinin Cumhurbaşkanı Eroğlu’nda olduğunu, Türkiye’nin böyle bir görevlendirme yapamayacağını belirterek, Eroğlu’nun bu görevi kendisine vermesi halinde de bunu kabul etmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Talat, Rum tarafının gelinen aşamadaki resmi duruşunda, yani iyi bir zemin hazırlığı talebinde, Sayın Eroğlu’nun da birdenbire acil çözümcü olacağını tahmin etmediğini, Türkiye’nin ise  Eroğlu’nu ne kadar teşvik edeceğini bilemediğini söyledi. Talat, “Burada önemli olan çözüm istiyoruz nakaratını tekrarlamak değil, çözüm için canla başla çalışmak ve sonuç almaktır. Yoksa propaganda maksatlı sözler her zaman söylenmiştir. Mesele süreci sürüklemektir” dedi.

SORUN GÜNDEMDEN DÜŞTÜ

Kıbrıs sorununun halkın gündeminde olmadığı yönündeki bir soruyu değerlendiren Talat, Kıbrıs sorununun en önemli sorun olduğunu kaydederek, “bugün esnaf kepenk açamıyorsa, ekonomi yerlerde sürünüyorsa, günlük yaşamda kalite düşüyorsa ve sorumlular hesap vermiyorsa, bunun en önemli nedeni Kıbrıs sorunu yüzünden uluslararası hukukun dışında bulunmaktır” dedi. Bu yüzden Cumhurbaşkanının “Anlaşmama da bir anlaşmadır” yanlışına saplanmak yerine, Kıbrıs sorununda halkına öncülük yapmasının doğru olacağını anlattı.
Talat, uluslararası hukukun içine girilmediği müddetçe sorunların devam edeceğini söyleyerek, tarımdan spor etkinliklerine kadar olumsuz etkilerin devam edeceğini söyledi.
Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın “Sorunu tarihe gömelim” dediği, Yunanistan Başbakanı Samaras’ın ise Erdoğan’a BM kararlarını hatırlattığı yolundaki soru üzerine Talat, sorunun BM kararları çerçevesinde çözüleceğinin açık olduğunu belirterek, Gali Fikirler Dizi ile Annan Planının da bu çerçevede hazırlandığını unutmamak gerektiğini kaydetti.

ESAS TEHLİKE

Anastasiades’in son demeçlerinde “görüşmelere kaldığı yerden devam edeceğiz” demediğine dikkat çeken Talat, bunun sil baştan demek olduğunu ve esas tehlikenin bu noktada olduğunu belirtti. Talat, zamanın, çözümün aleyhine işlediğini sözlerine ekledi.

UYDURMA ÇÖZÜM

Anastasiades’i kutlama vesilesi ile bir telefon görüşmesi yaptığını söyleyen Talat, Rum liderin sorunu oyalama niyetinde olmadığını ve Hristofyas gibi “Kıbrıslı çözüm” peşinde koşmayacağını anladığını kaydetti.
Talat, Anastasiades’in Türkiye ve Yunanistan’ın çözüme katkı sağlamasına karşı çıkmayacağını ve AB’yi de bu kapsamda düşündüğünü anladığını, bunu belki de Türkiye’nin üzerinde bir baskı unsuru olarak düşündüğünü söyledi. Talat, her halükarda Kıbrıs sorununun bir yönü ile Rum tarafını, bir yönü ile de Türk tarafını zorladığını kaydetti.

ÇÖZÜMÜN YERİNİ HİÇBİR ŞEY TUTAMAZ

İkinci “Hayır”lı bir referandumu ülkenin kaldırıp kaldırmayacağı yolundaki bir soruyu değerlendiren Talat, bunun sonucunun daha kalıcı bir bölünme olabileceğini ancak KKTC’nin tanınması gibi bir noktaya ulaşılıp ulaşılamayacağının, o durumda bile kuşkulu olduğunu kaydetti. Talat, “herkes yoluna” noktasına gelindiğinde nelerin olabileceğinin bilinmediğini, bunun çok tehlikeli bir aşama olabileceğini ifade etti. Talat, “hiçbir şey çözümün yerini tutamaz” dedi.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

İç konulardaki sorunları da değerlendiren Talat, sıkça gerçekleşen seçimlerin yarattığı sorunları değerlendirirken başka ülkelerde de seçimler olduğunu, hatta ABD’de her iki yılda bir Temsilciler Meclisi seçimleri olduğunu, ancak sistemin başkanlık sistemi olduğu için icraatın sürekliliğinin korunduğunu belirtti. 2. Cumhurbaşkanı, çözüme ulaşıldığında bir tarafın başkanlık, bir tarafın parlamenter sistem olması halinde, “O zaman yandık” dedi.
Talat, ehven-i şer olanın, yasama ile yürütmenin ayrılması ve seçim sisteminde tek bölge sistemine geçilmesi olduğunu söyledi. 2. Cumhurbaşkanı, bugün için meclisin otonom olarak yasama görevini yapamadığına dikkat çekti ve “Önceliğimiz bunu sağlamak olmalıdır”, dedi.

Bu haber toplam 1880 defa okunmuştur