1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Ciklos’ta her şey bir anda gelişti”
“Ciklos’ta her şey  bir anda gelişti”

“Ciklos’ta her şey bir anda gelişti”

Girne’de 5 Aralık gecesi yaşanan sel felaketinin ardından 4 gencin hayatını kaybettiği olay yerine koşan Girne İtfaiye Şubesi’nde görevli itfaiyeciler YENİDÜZEN’e "o geceyi" anlattı

A+A-

Devrim DEMİR

Sel felaketinin en çok hissedildiği Girne bölgesinde, olası sel baskınlarına karşı önceden Girne Polis Müdürlüğü tarafından uyarılan Girne İtfaiye Şubesi, 5 Aralık gecesi yaşananları anlattı.

Girne ve bölgesinde olası bir felaketi önlemek için oluşturulan kriz masasının ardından, 9 ayrı ekip oluşturarak ihbardan ihbara koşan Girne İtfaiye Şube Amiri Mustafa Paça ve itfaiyede görevli çavuş Ramazan Kol, YENİDÜZEN’e konuştu.

Paça, otuz senelik meslek yaşantısında ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarını felakette hayatlarını kaybeden 4 gencin ardından uzun süre etki altında kaldıklarını ifade etti.

İtfaiye çavuşu Ramazan Kol ise, 20 yıllık meslek yaşantısında birçok durumla karşı karşıya kaldıklarını, sel felaketinde yaşamlarını kaybeden 4 gençten çok etkilendiklerini anlattı.  

Sağanak yağmur uyarısının yapılması ile Girne ve bölgesi için tüm hazırlıklarını önceden yaparak tüm ihbarlara zamanında cevap verdiklerini ifade eden Paça, ilk kez böyle bir facia ile karşı karşıya kaldıklarını bu boyutta bir olay beklemediklerini ifade etti. 

dd-043.jpg

 

 “İLK KEZ BÖYLE BİR OLAY OLDU”…  YENİDÜZEN’e konuşan Girne İtfaiye Şube Amiri Mustafa Paça, 30 yıllık meslek hayatında ilk kez böyle bir felaketle yüzleştiklerini, güneşin doğuşu ile unutamayacakları bir manzara ile karşı karşıya kaldıklarını anlattı.

 

Paça: Felakete karşı hazırlıklarımızı yapmıştık

Paça, 4 Aralık tarihinde Girne Polis Müdürlüğü tarafından Girne ve bölgesinde çok şiddetli bir yağmur olabileceği uyarısı aldıklarını ve Girne Kaymakamlığı ile Sivil Savunma Müdürlüğü ile istişare yaparak hazırlıklarını yaptıklarını anlattı.

Paça, “5/6 Aralık tarihinde tüm personel aranarak teyakkuz durumda olması söylendi. Tüm personele görev dağılımı yaparak, 9 ekip oluşturduk. 3 ekip pompalarla su çekme, 1 ekip araç ile su çekme, 2 ekip bölgede çıkması muhtemel yangınlara karşı müdahale, 2 ekip sel baskını, 1 ekip de doğal afet sonucu trafiği engelleyen unsurlara karşı oluşturuldu” şeklinde konuştu.

Kriz masası oluştu tüm personel görev başı yaptı

Paça, 5 Aralık akşamı saat 22.00 sıralarında Girne Kaymakamlılığı yönetiminde Sivil Savunmada kriz merkezi oluşturulduğunu ve tüm personelin aranarak şubeye takviye olduğunu anlattı.

İtfaiye personeli ile Sivil Savunma, askeri birlikler polis mensupları ve Girne Belediye personelinin Girne kaza sınırları içerisinde meydana gelen sel baskınlarına, yollarda mahsur kalan insanlara müdahale edildiğini ifade eden Paça, “ O akşam yoğun yağan yağmurlar neticesinde saat 23.00’e kadar Ciklos mevkiinden her hangi bir ihbar almadık” dedi.

 

“İNSANLAR OTELDE BOĞULUYORDU”…  Paça, “Vuni Palace Otel’den aldığımız ihbar sonucu yüksek askeri araçlarla olay yerine müdahale ettik. Felaket gecesi askeri araçlar olmasaydı oraya müdahale etmemiz mümkün olmayacaktı ve insanlar boğulacaktı. Oteldeki insanların tahliyesini sağlayarak güvene aldık” dedi. 

 

“İnsanlar boğulacaktı”

Girne bölgesini etkisi altına alan şiddetli yağmurun kısa sürede sel baskınlarına neden olduğunu ve bazı yerlerde yüksek askeri araçlarla müdahale edildiğini anlatan Paça, “Vuni Palace Otel’den aldığımız ihbarın ardından kısa sürede gittik. Yüksek askeri araçlarla müdahale etmeseydik insanlar otelde boğulacaktı. Hepsinin sağlıklı bir şekilde tahliyesini sağladık. Korkunç bir geceydi.” 

 

PAÇA: “HER ŞEY BİR ANDA GELİŞTİ”…  5 Aralık gecesi Ciklos mevkiinde saat 23.00’e kadar ihbar gelmediğini “Bir anda gelişen bir olayın ardından 23.05 sıralarında gelen ihbarla olay yerine arkadaşlar ulaştı. Yoğun bir yağmur vardı biz 04.00’e kadar fenerlerle arama yaptık” dedi.

 

“Ciklos’ta her şey bir anda gelişti”

Cİkols mevkiinde 5 Aralık gecesi saat 23.00’e kadar ihbar gelmediğini ifade eden Paça, 23.05 raddelerinde Polis santralı tarafından Girne İtfaiye Şubesi ve kriz masasının aranarak “Ciklos mevkiinde lacivert bir arabanın sele kapılarak uçurumdan aşağıya düştüğü ihbarı verildiğini” kaydetti.

Paça, “Gelen ihbarla hemen itfaiyede 6 kişiden oluşan 2 ekip ile birlikte Sivil Savunma, askeri birlikler, polis mensupları ve kriz merkezinde bulunan personel olay yerine gitti. Otuz senelik meslek yaşantımda ilk kez böyle bir sel felaketi ile karşı karşıya kaldım, 70 kişilik bir ekiple karanlık yağmur içinde sele kapılan arabayı aradık. Dere içinde kocaman kayalar vardı, sabah saat 04.00’e kadar ellerimizdeki tüm imkânları kullandık ancak su çok yüksekti ve sabahı beklemek zorundaydık” dedi.

Paça: Bizim çocuklarımız da olabilirdi

Yaşanan felaket gecesinde, gençleri canlı bulabilmek için çok çabaladıklarını anlatan Paça, “Sabah gün ağarmasıyla üç gencimizin cansız bedenlerini bulduk. Çok kötü bir histi, genç olmaları bizi derinden üzdü onların yerinde bizim çocuklarımız da olabilirdi. Aralıksız çalışmalar diğer kayıp genç çocuğumuz için 3 gün devam etti. Gördüğümüz manzara ürperticiydi, arabadakilerin genç oluşu bizi daha da hassaslaştırdı ve bu olayı hiçbir zaman unutmayacağım” sözlerini kullandı.

 

kk-052.jpg

KOL: “GENÇ OLMALARI BİZİ YIKTI”… Olayın yaşandığı bölgeye ilk giden ekip çavuşu Ramazan Kol, “Çok vahim feci bir olaydı. Olay yerine koştuk, çaresizce yağmur suları içinde araba aradık. Sabah karşılaştığımız manzara, tüm arkadaşlarıma aynı duyguyu hissettirdi. Hepsi gençti ve bu bizi çok yıktı”

 

“Böyle bir felaketle ilk kez karşılaştık”

5 Aralık gecesi Ciklos Mevkiinde yaşanan felakete oluşturulan ekibi ile olay yerine hızlıca müdahale eden Girne İtfaiye Şubesinde görevli itfaiye çavuşu Ramazan Kol, yaşadıklarını YENİDÜZEN’e anlattı.

Kol, ihbar üzerine olay yerine gittiklerinde görgü tanıklarının lacivert bir salon aracın sel sularına kapılarak sürüklendiği bilgisi üzerine ellerindeki imkânlarla dereye indiklerini ve araba aradıklarını söyledi.

“Karanlıkta bir ışık, bir ses… Sadece su sesi vardı”

Kol, “20 yıldır bu meslekteyim o gece olanlar çok vahim ve feci bir olaydı. Karanlıkta kendi imkânlarımızla sel sularında araba aradık belki bir araba farı bir ses hiçbir şey yoktu, su sesinden başka. Çaresizliği o an hissettim bir ihtimal belki diyerek yine de aramaktan vazgeçmedik. Sabahın ilk ışıklarında suyun azalması ile vadiye indik” dedi.

Kol: Manzara karşısında şok olduk

İtfaiye çavuşu Ramazan Kol, “Bütün gece bekledik sabah gün ağarırken vadide aramalar başladı. Arabanın uçtuğu mesafeden 300 metre aşağıda bir erkek cesedi ağaç kovuğuna sarılı üzerinde dallarla kaplı set yığını içinde bulduk. Gençti ve çok kötü hissettim kendimi, devam eden aramalar sonucu 1 kilometre sonra bir kız ve bir erkek cesedi daha ortaya çıkınca şok olduk. Meslek hayatımda çocuk ölümlerinden sonra bu felaket bizi derinden üzdü.”

O an ne hissettiler bunu düşündük”

Kol, sabaha kadar her ihtimali değerlendirip bölgede inilebilecek yerlere iplerle indiklerini ama sabah karşılaştıkları manzara ile derinden sarsıldıklarını ifade ederek, “Dört gencin cansız bedeni karşısında şok olduk. Olay anında ne yaşadılar, ne hissettiler neden böyle oldu hep düşündük. Gaye bulunana kadar üç gün aralıksız her yerde aradık, gençlerimizin bu şekilde ölümü bizi çok üzdü” dedi. 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20181219141550.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 9184 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler