1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Çiftçinin isyanı: Traktörlere mazot koyamıyoruz
Çiftçinin isyanı: Traktörlere mazot koyamıyoruz

Çiftçinin isyanı: Traktörlere mazot koyamıyoruz

Çiftçilerden şok eylem: Geldiler, traktör anahtarını Tarım Bakanı Oğuz’a verdiler, Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel ile görüştükten sonra söz aldılar, gittiler: “Çarşamba gününe kadar bekleyip göreceğiz"

A+A-

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yönetim kurulu, ek bütçeyle ilgili rahatsızlıklarını dile getirmek ve bazı ekonomik taleplerde bulunmak amacıyla Bakanlar Kurulu’nun toplandığı sırada Başbakanlık önüne giderek şok eylem yaptı.

Çiftçiler, Bakanlar Kurulu toplantısına girmeden önce kendileriyle konuşan ve basın açıklaması yapan Tarım Bakanı Dursun Oğuz’a siyah çelenk verdi.

Korna çalarak protesto yapan çiftçiler, zaman zaman Başbakanlığın bahçe kapısını güç kullanarak açmaya çalıştı, bu durum Birlik Başkanı Mehmet Nizam tarafından engellendi.

Bakan Oğuz’un açıklamasından tatmin olmayan ve ‘Oğuz’un çiftçinin sıkıntılarını Başbakanlığa doğru aktaramadığı’ gerekçesiyle Çiftçiler Birliği yönetim kurulundan bir grup, Başbakan ile görüşme talebinde bulundu.

Eylem, Başbakan olarak atanan Ünal Üstel, Maliye Bakanı Sunat Atun ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ile yapılan toplantı sonrasında askıya alındı.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yaklaşık bir buçuk saat süren eylemlerini sonlandırdı ve araçlarını alarak Başbakanlık önünden ayrıldı.

Sıkıntılarını aktardılar…

Başbakan olarak atanan Ünal Üstel, Başbakanlık önüne iş araçlarıyla gelen Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği yönetim kurulundan bir heyetle bir araya geldi.

Maliye Bakanı Sunat Atun ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz’un da yer aldığı görüşme yaklaşık 20 dakika sürdü. Başbakan ve bakanlar daha sonra Bakanlar Kurulu toplantısına döndü. Görüşmeye katılan çiftçiler Birliği Başkanı ise beraberindeki heyetle açıklama yaptı.

Talepleri nelerdi?

Çiftçiler, yazılı olarak da sundukları şu taleplerde bulundu:

1. Mazot desteğinin 9TL/litre toplamda 108 TL olarak güncellenmesi

2.Doğrudan gelir desteğinin 280TL/dönüm olarak güncellenmesi

3. Tabandan kimyevi gübre kullanımının dönüm basına 20kg olarak düzenlenmesi

4. Desteklerin direk üreticilere ve gününde ödenmesi

5. Geriden bekleyen ödemelerimizin hemen ödenmesi

6. Yapılacak çalışmalarla çiftçileri temsilen birliğimizin daha etkin katılımının sağlanması

7. Bu yıl açıklanan ürün bedeline ek prim verilmesi (mazot ve diğer giderler artmıştır)

8. Kuraklık çalışmalarının tamamlanması ve derhal ödenmesi

9. Doğal aft zararlarının derhal ödenmesi

10. Bu yıl yaşanan gizli kuraklık nedeni ile maruz kaldığımız verim kaybının üreticilere ek destek verilerek üretimin devamının sağlanması.


Türk Çiftçiler Birliği:

"Çarşamba gününe kadar taleplerimiz yerine getirilmezse bütün üreticilerle Başbakanlık önüne geleceğiz"

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam, Çarşamba gününe kadar taleplerinin yerine getirilmemesi halinde bütün üreticilerle birlikte Başbakanlık önüne geleceklerini açıkladı.

Mehmet Nizam, Başbakan ve bakanlarla görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, görüşmenin olumlu geçtiğini kaydetti. Başbakan olarak atanan Ünal Üstel, Maliye Bakanı Sunat Atun ve Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz ile yaptıkları görüşmede Doğrudan Gelir Desteği ödemelerinin hafta başı başlanacağı yönünde güvence aldıklarını dile getiren Nizam, yazılı dile getirdikleri taleplerinin de çarşamba gününe kadar ele alınıp, düzenleneceği sözünü aldıklarını belirtti.

Çarşamba günü başbakan ve bakanlarla yeniden toplanacaklarını kaydeden Nizam, “Dileriz yapılacak görüşmeden iyi bir verim alırız" dedi.

Nizam, bugün yaptıklarının eylem değil bir tepki koyma olduğunu belirterek, "Tepkimizi koyduk ve girdilerimizin ne kadar yüksek olduğunu onlara anlattık. Bizlere mazot ve Doğrudan Gelir Desteğinin yeniden düzenlenmesi sözü verdiler. Çarşamba günü göreceğiz” şeklinde konuştu.

Mehmet Nizam, Çarşamba günü kendilerinin istedikleri rakama ulaşmaması halinde ise bütün kırsal ve üreticilerle birlikte Başbakanlık önüne geleceklerini kaydetti.


Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Oğuz'un toplantı öncesi açıklaması:

“Herkes haklı ama bu ülkenin elindeki imkanların yettiği kadar da o günkü koşulda ek bütçe yapabildik”

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, Bakanlar Kurulu toplantısı için Başbakanlığa gelişinde de çiftçilerle ayaküstü görüştü ve basına açıklamalarda bulundu.

Oğuz, “Hükümet ve tarım bakanlığı bir ay önce ek bütçe çalışmalarına başlamıştı. Ek bütçe olmadan bu ülkede tarım ve hayvancılığın olmayacağını söylemiştik. Tarım bakanlığı bir bütündür ona göre çalışma yapar. Tabi bu süreçte akaryakıta iki defa zam geldi. Haklılar. Vatandaş da haklı. Özel sektördeki de haklı. Herkes haklı ama bu ülkenin elindeki imkanların yettiği kadar da o günkü koşulda ek bütçe yapabildik” şeklinde konuştu.

Bütçenin yılda bir kez yapıldığını veya ek bütçeyle desteklendiğini kaydeden Oğuz, akaryakıt maliyetine ilişkin şikayetlerde haklılık payı bulunduğunu ancak bütçeye ve eldeki imkanlara göre 50 TL olan doğrudan gelir desteğini 100 TL'ye çıkardıklarını söyledi.

Ülke kaynaklarını ve ülke imkanlarını en verimli şekilde kullanmak istediklerini dile getiren Oğuz, kendilerinin uzlaşıya her zaman açık olduklarını kaydetti.

En fazla kaynağın Tarım Bakanlığı’na aktarıldığını dile getiren Oğuz, ülke imkanlarının belli olduğunu söyleyerek, bu ülkenin bütçesinin zaten yetersiz olduğunu kaydetti. Oğuz, bu ülkedeki tüm kesimlerin destek beklediğini, tüm sektörlerde sorun olduğu ve sorunların çözümü yönünde çalışmalar yaptıklarını da belirtti.

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Nizam

Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Mehmet Nizam da, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz’a eleştiride bulunduğu konuşmasında, hakları bakan tarafından yeterince savunulmadığı için başbakanlık önüne geldiklerini söyledi. Nizam, “Bu üretim sektörü, memleketi ayakta tutan bir sektördür... Bu ülkeyi ayakta tutan biziz onlar değildir" dedi.

Üreticinin batmanın eşiğinde olduklarını ve bu durumu iyi bilen Oğuz’un Bakanlar Kurulu’nda gerekeni yapması gerektiğini kaydeden Nizam, üreticiye 100 milyon ödemeyle ağızlarının kapatılmak istendiğini savundu.

 

c1-214.jpg

Çiftçiler  Başbakanlık önüne gelen Tarım Bakanı Dursun Oğuz’a siyah çelenk verdi.

Başkan Nizam: "Makam araçlarımız olan traktörlere mazot koyamoyoruz, bizim mazotumuz, bizim makam araçlarımız beleş değil"

c2-195.jpg

c3-105.jpg

c4-050.jpg

Bazı Yönetim Kurulu Üyeleri traktörlerle Başbakanlık kapısını kırarak içeri girmek istedi, bu hareket Başkan Mehmet Nizam tarafından engellendi.

b1-137.jpg

Başkan Nizam, yanındaki heyetle Başbakanla görüşmeyi talep ederken...

 

Bu haber toplam 3404 defa okunmuştur
Etiketler : , ,