1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Cezaevinde yaşlanacaklar
Cezaevinde  yaşlanacaklar

Cezaevinde yaşlanacaklar

Müebbet (ömür boyu) hapis cezası alan suçlular, indirimlerle birlikte 33 yıl 8 ay hapis yatıyor

A+A-

Fasıl 286 Cezaevi Disiplin Yasası altında yer alan Cezaevileri Tüzüğü'ne göre müebbet (ömür boyu) hapis 40 yıl üzerinden hesaplanıyor.  Sanıklar 40 yıl olan müebbet hapislik cezasını indirimlerle birlikte 33 yıl 8 ay olarak çekiyor.

 

Didem MENTEŞ

 

Son yıllarda ülkemizde meydana gelen ağır suçlar dolayısıyla 4 davada müebbet (ömür boyu) hapis cezası verildi.

 Fasıl 286 Cezaevi Disiplin Yasası altında yer alan Cezaevileri Tüzüğü'ne göre müebbet hapis 40 yıl olarak uygulanırken, mahkemelerce 4 sanık bu cezaya çarptırıldı.

Konu tüzük kapsamında öngörülen müebbet hapislik cezasını indirimlerle birlikte 33 yıl 8 ay olarak uygulanıyor.

Konu tarihten sonra işlenen suçlar içerisinde ömür boyu hapis öngören suçların başında cinayetler geliyor.  

 

 O günden bugüne ülkede meydana gelen ağır suçlar içerisinde 4 dava müebbet hapis cezasıyla sonuçlandı. Cinayetlerin oluşturduğu bu suçlarla ilgili; Serdar Nehir, Erol Diker, Suat Aşır ve Özgür Okumuş ömür boyu hapse mahkum edildi

Buna bağlı olarak bugüne kadar toplam 4 davadan 4 ayrı sanık işlemiş oldukları ‘taammüden adam öldürme’ veya ‘adam öldürme’ suçlarından 40 yıla mahkum edildi.

Birçok cinayet içerisinden yalnızca Serdar Nehir, Erol Diker, Suat Aşır ve Özgür Okumuş’a müebbet hapis cezası verildi.

 Cezaevileri Tüzüğü'ndeki değişikliğikle, 2009’da cinayet sanığı Serdar Nehir’e ilk kez müebbet (40 yıl) hapis cezası verildi. Nehir, 2015 yılında yaptığı başvuru üzerine Türkiye’ye iade edildi.

 

İlk müebbet Serdar Nehir’e verildi

2009’da cinayet sanığı Serdar Nehir’e ilk kez müebbet hapis cezası verildi. Serdar Nehir, 24 Şubat 2008 tarihinde, aralarında alacak-verecek meselesinden husumet bulunan işadamı Mehmet Aytekin’i öldürmekten yargılanarak, ömür boyu hapse mahkum olmuştu. O güne dek Merkezi Cezaevi tarihinde en ağır cezaya Serdar Nehir çarptırıldı. Cinayet mahkumu Serdar Nehir, yeni İnfaz Yasası’na göre 33 yıl 8 ay yatması gerekiyordu. Ancak Nehir, 2015 yılında yaptığı başvuru üzerine cezasını çekmek üzere Türkiye’ye iade edildi. Nehir, ülkemizde cezasını çekmiş olsaydı 80 yaşında hapisten çıkmış olacaktı.

 İkinci en ağır hapis cezası öz oğlunu öldüren Erol Diker’e verildi. Diker, bu durumda 64 yaşında cezaevinden tahliye olacak.

 

Erol Diker 64 yaşında tahliye olacak

İlk müebbet hapis cezası alan Serdar Nehir’in ardından ikinci en ağır hapis cezası öz oğlunu öldüren Erol Diker’e verildi.  Haspolat’ta 6 Nisan 2012 tarihinde öz oğlu Mustafa Diker’e tecavüz edip ardından yastıkla boğarak acımasızca öldüren ve çocuğun cesedini bir çöplüğe atan Erol Diker,  6 Ağutos 2013’de suçlu bulunmuştu.

40 yılı içeren müebbet cezasına çarptırılan Diker, İnfaz Yasası’na göre indirimiyle birlikte 33 yıl 8 ay hapis yatacak. Erol Diker, 64 yaşında cezaevinden tahliye olacak.

 

Üçüncü müebbet hapis ise “imam nikahlı” eşini öldüren Suat Aşır’a verildi. Aşır, indirimlerle birlikte 68 yaşında hapisten çıkacak

 

Suat Aşır indirimlerle 33 yıl 8 ay yatacak

Mahkemeler tarafından verilen üçüncü müebbet hapis cezası ise 20 Nisan 2017’de “imam nikahlı” eşi Gamze Pehlivan’ı 36 kez bıçakladıktan sonra benzin döküp yakarak katleden Suat Aşır oldu.

Suat Aşır, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti tarafından işlemiş olduğu suç nedeniyle ömür boyu hapse mahkum edildi. Yani cezası indirimleriyle birlikte 33 yıl 8 ay olarak uygulanacak. Suat Aşır, Şartlı Tahliye Kurulu’na 24 yıl sonra başvurabilecek. İnfaz Yasası’na göre cezasının 5’de 3’ünü yatmak zorunda. Cinayetten yargılanarak mahkum olan Suat Aşır, Şartlı Tahliye Kurulu tarafından serbest bırakılmazsa 68 yaşında hapisten çıkacak.

Müebbet hapis cezası alan dördüncü isim ise 42 yaşındaki Özgür Okumuş’a oldu.  Okumuş, şartlı tahliye ile serbest kalmazsa 75 yaşında hapisten çıkacak

 

Özgür Okumuş 75 yaşında “özgür” olabilecek!

Bugüne dek verilen 40 yıllık müebbet hapis cezalarının dördüncüsü ise 42 yaşındaki Özgür Okumuş oldu.  Mağusa’da 18 Nisan 2017’de eşi Burcu Okumuş’u 5 yerinden bıçaklayarak sokak ortasında öldüren Özgür Okumuş, önceki gün mahkeme tarafından suçlu bulunarak ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ceza İnfaz Yasası’na göre 33 yıl 8 ay hapis yatacak. Okumuş, cezasının 5’te 3’ünü yattıktan sonra Şartlı Tahliye’ye başvurabilecek. Okumuş, şartlı tahliye ile serbest kalmazsa 42 yaşında girdiği hapisten 75 yaşında çıkmış olacak.

 

yeniduzen-satin-aliniz-912.jpg

 

 

Bu haber toplam 6501 defa okunmuştur