1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Çelebi Ilık ile Rektör Yardımcısı teminatla tutuksuz yargılanacak
Çelebi Ilık ile Rektör Yardımcısı teminatla tutuksuz yargılanacak

Çelebi Ilık ile Rektör Yardımcısı teminatla tutuksuz yargılanacak

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde devam eden “sahte diploma soruşturması” kapsamında tutuklanan Kooperatif Şirketler Mukayyidi Çelebi Ilık ile niversitenin Rektör Yardımcısı, teminatla serbest bırakıldı. 

A+A-

Güzelyurt’taki, Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi’nde devam eden “sahte diploma soruşturması” kapsamında tutuklanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı eski Müsteşarı, Kooperatif Şirketler Mukayyidi Çelebi Ilık Lefkoşa’da; üniversitenin Rektör Yardımcısı olan zanlı S.I. ise Güzelyurt’ta teminat talebiyle mahkemeye çıkarıldı.

Mahkeme, her iki ismin de teminatla tutuksuz yargılanmasına karar verdi.

YENİDÜZEN’in ulaştığı Çelebi Ilık, soru üzerine “yakında detaylı bir açıklama yapacağını” söyledi.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarılan Çelebi Ilık hakkındaki olguları mahkemeye aktaran Mali Şube’de görevli polis, zanlının 2022 ve 2023 yılları içerisinde Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesinde Psikoloji bölümünden Lisans ve İşletme Yönetimi Yüksek Lisans diploması alabilmek için derslere ve sınavlara girmediği halde, sahtekarlıkla ve dolandırmak kastı ile üniversitenin Genel Sekreteri ile Dekanını “sahte belge düzenlemeye tahrik ederek” Lisans ve Yüksek lisans diplomalarını temin ettiğini söyledi.

Polis, yürütülen soruşturma neticesinde 21 Şubat 2022 tarihinde Ilık’ın Psikoloji Bölümü öğrenci kaydının yapıldığı, aynı gün ilgili bölüm geçerli not girişlerinin yapıldığı ve mezuniyet diploması hazırlandığının tespit edildiğini belirtti.

Polis ayrıca zanlı Ilık’ın 17 Ekim 2022 tarihinde işletme yönetimi yüksek lisansa öğrenci kaydının yapıldığını, derslere girmediği ve sınavları geçmediği halde 19 Haziran 2023 tarihinde, sisteme zanlının tüm derslerinde başarılı olduğu yönünde kayıt yapılarak yüksek lisans diploması hazırlandığını söyledi.

Polis, zanlının 9 Şubat tarihinde tutuklandığını anımsatarak, 10 Şubat tarihinde mahkemeye çıkarıldığını ve hakkında 3 gün tutukluluk emri alındığını belirtti.

Polis, alınan bu 3 günlük tutukluluk süresi içerisinde zanlının bahse konu lisans diploması için 23 Şubat 2022'de sahtekârlıkla ve dolandırmak kastı ile kademe ilerlemesi almak için sahte belge olan dilekçe düzenleyip, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına verip, tedavüle sürdüğünü açıkladı.

Polis, zanlının 12 Eylül 2023 tarihinde ise sahtekarlıkla ve dolandırmak kastı ile kademe ilerlemesi almak için e - imza atıp, düzenlediği sahte resmi belgeyi Başbakanlık Personel Dairesine verip tedavüle sürdüğünü açıkladı.

“Barem artışı alarak 10 bin 509,88 TL parayı sahtekarlıkla temin etti”

Polis, yürütülen tahkikat sonucunda zanlının, 1 Ekim 2023 - 1 Şubat 2024 tarihleri arasında Hazine ve Muhasebe Dairesinden 1 barem artışı alarak, toplam 10 bin 509,88 TL parayı sahtekarlıkla temin edip, tasarrufuna geçirmek suretiyle suçtan gelir elde ettiğini belirtti.

Polis, soruşturmanın tamamlandığını ifade ederek, zanlının sahte belge düzenleme ve sahte belgeyi tedavüle sürme ve suç geliri elde etme suçlarından teminata bağlanmasını talep etti.

Avukat: “Sistem çöktüğü için kaydı, notları ve diploma aynı gün bilgisayara girildi”

Polisin ardından söz alan zanlının avukatı ise söz konusu üniversitede sistem çöktüğü için lisans kaydının, notlarının ve diploma hazırlanışının aynı gün bilgisayara girildiğini öne sürdü.

Polis: “İşlemler 19 Haziran’da sisteme girdi, sistem 13 Temmuz’da çöktü”

Soruşturmayı yapan polis ise tüm sistemi incelediklerini, silinen verileri geri getirdiklerini, zanlının yüksek lisans kaydının, geçerli not aldığına dair kayıtların ve diploma hazırlık işlemlerinin tümünün 19 Haziran 2023 tarihinde yapıldığını ancak sistemin 13 Temmuz 2023 tarihinde çöktüğünü belirlediklerini açıkladı.

“Akademisyenlerden ifade alındı, zanlıyı hiçbiri tanımıyor”

Polis, savcı Hasan Boşnak’ın sorusu üzerine ise üniversitede eğitim veren akademisyenlerden ifade aldıklarını, hiçbirinin zanlıyı tanımadığını ve dersinde görmediğini söylediğini aktardı.

Polis, yine Boşnak’ın başka bir sorusu üzerine sahte diplomaların meselede tutuklu bulunan Çelebi Ilık’a ait psikoloji bölümü geçerli not girişlerinin Üniversite Genel Sekreterinin talimatı ile öğrenci işlerine yaptırıldığının tespit edildiğini söyledi.  

100 bin TL nakit teminat ve iki kefilin 750’er bin TL kefalet senedi imzalaması şartlarıyla serbest

Huzurundaki şahadeti değerlendiren Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç, zanlının yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, 100 bin TL nakit teminat yatırmasına, iki kefilin 750’er bin TL kefalet senedi imzalaması şartları ile tutuksuz yargılanmasına emir verdi.

Rektör Yardımcısı Güzelyurt’ta mahkemeye çıkarıldı

Güzelyurt Kaza Mahkemesinde gerçekleştirilen teminat duruşmasında ise Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı S.İ. hakkındaki olgular mahkemeye aktarıldı.

Polis, Üniversite Rektör yardımcısı olan S.İ.’nin, zanlı Çelebi Ilık’a verilen sahte lisans ve yüksek lisans diplomalarında imzası olduğunu belirtti.

Polis, yüksek lisans dersi olan Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Yayın Etiği dersinin hocası olan zanlının, Ilık’ın konu ders ile ilgili proje sunmadığından, geçerli not vermediğini ancak yüksek lisans diplomasına imza koyduğunun tespit edildiğini ifade etti.

Polis memuru, soruşturma kapsamında zanlıdan incelenmek üzere imza örneği alındığını belirtti.

Polis, soruşturmanın devam ettiğini ancak zanlının tahkikatın geri kalan kısmına etki edemeyeceğini ifade ederek, teminat talep etti.  

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren mahkeme, zanlının yurt dışına çıkışının yasaklanmasına, 50 bin TL nakit teminat yatırmasına, iki kefilin 500’er bin TL kefalet senedi imzalaması şartları ile tutuksuz yargılanmasına emir verdi.


Çelebi Ilık’ın ismi neden haberde açık verildi?

YENİDÜZEN’in yayın politikaları gereği, zanlı konumundaki bir şahısın suçu mahkeme tarafından ispatlanana kadar yayınlarda açık ismi yazılmaz, isminin baş harfleri kullanılır. Ancak zanlı konumundaki şahsın kamuoyuna, işlediği iddia edilen suç ile ilgili herhangi bir açıklama yapması halinde, ismi etik kurallar çerçevesinde açık yazılabilir. Çelebi Ilık, YENİDÜZEN’e yaptığı kısa açıklamasında, yakında geniş çaplı bir kamuoyu açıklaması yapacağını bildirdi.

Bu haber toplam 4632 defa okunmuştur