1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Bostancı’da Kıbrıslı Rum çiftçiler eylem yaptı
Bostancı’da Kıbrıslı Rum çiftçiler eylem yaptı

Bostancı’da Kıbrıslı Rum çiftçiler eylem yaptı

Kıbrıs (Rum) Çiftçiler Birliği (EKA)’nın dün, Bostancı (Astromerit) barikatında gerçekleştirdiği eylem, hiçbir sorun olmadan tamamlandı.

A+A-

 

GERGİNLİK YOK, ZEYTİN FİDANI VAR

Bostancı’da “topraklarımızı ekeceğiz” diyerek eylem yapan Kıbrıslı Rum çiftçiler, “zeytin fidanı” dikti, gerginlik olmadı, kuzeye geçilmedi

 

Tanju KONURALP

Kıbrıs (Rum) Çiftçiler Birliği’nin (EKA) dün saat 11:00’de, Bostancı (Astromerit) barikatında düzenlediği eylem beklentilerin aksine gerginlikten uzak tamamlandı.

Yaklaşık kırk traktör ve yüze yakın kişinin, polis kontrolünde katıldığı eylem sonunda, bir açıklama yapan çiftçiler, Birleşmiş Milletler yetkilisine, ara bölgedeki arazilerinin kullanımıyla ilgili bir muhtıra verdi. Verilen muhtıranın BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a yollanması talebinde bulunan çiftçiler, aynı muhtıranın,  Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Kıbrıs’taki Avrupa Birliği Temsilciliği’ne de ulaştırılacağını söylediler. Eylem sonunda ise çiftçiler, Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir bir çözümden yana olduklarının göstermek amacı ile ara bölgeye bir zeytin fidanı dikti ve eylemi snlandırdı.

Kuzeye geçişleri engellendi

Muhtıranın verilmesinin ardından traktörleri ile Güzelyurt’a geçmek isteyen çiftçiler, Kıbrıs Rum Polisi ve Birleşmiş Milletler Askeri’nin barikatına takıldı. Eylem amaçlı geçiş yapılmaması nedeni ile Kıbrıs Rum Polisi ve Birleşmiş Milletler Askerleri, geçici bir süre için Kuzey’e geçişi durdurdu. Eylemin sona ermesi ile birlikte ise geçişler tekrardan açıldı.

Ban Ki Moon’a muhtıra

Eylemi gerçekleştiren çiftçiler, Birleşmiş Milletler yetkilisine, ara bölgedeki arazilerinin kullanımıyla ilgili bir muhtıra sundu. Bu arazilerin kullanımıyla ilgili anlaşmanın uygulanmasını istediklerini ve muhtıranın bir kopyasını BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a yollanmasını istediklerini belirten çiftçiler, aynı muhtıranın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi, Kıbrıs’taki Avrupa Birliği Temsilciliği’ne de ulaştırılacağını söyledi.

Zeytin fidanı diktiler

Muhtıranın BM yetkililerine tesliminden sonra ise çiftçiler, Kıbrıs’ta kalıcı ve yaşayabilir bir çözümden yana olduklarının göstergesi olduğunu belirtmek için getirdikleri zeytin fidanını, ara bölgeye dikti. Zeytin fidanının dikiminden sonra ise eylemlerini tamamlayan çiftçiler, eylemi sona erdirdi.
Kuzey sınırında güvenlik önlemleri
Bostancı (Astromerit) Kuzey sınır kapısında ise Polis ve Güvenlik Kuvvetlerine bağlı ekipler, sabahın erken saatlerinden itibaren, bölgede bekledi. Olası bir olay çıkma ihtimaline karşı hazır bulunan ekipler, eylemin tamamlanması ile bölgeden ayrıldı.
 

Bu haber toplam 2871 defa okunmuştur
Etiketler : ,