1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Bodamya’da iki toplumlu festival düzenlendi
Bodamya’da iki toplumlu festival düzenlendi

Bodamya’da iki toplumlu festival düzenlendi

Etkinlik, köyün eski Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sakinlerinin de aralarında bulunduğu her yaş grubundan katılımcıyı bir araya getirdi.

A+A-

26 Mayıs günü, küçük bir köy olan Bodamya halkı tarafından düzenlenen festival, 350 üzerinde katılımcıya ev sahipliği yaptı. Etkinlik, köyün eski Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum sakinlerinin de aralarında bulunduğu her yaş grubundan katılımcıyı bir araya getirdi. Etkinlikte fotoğraf sergisi, geleneksel müzik dinletileri ve dans gösterilerine yer verildi. Fotoğraf sergisine, köylülerin kendi hikâye ve anılarına dayalı oluşturan tarihi belgeler eşlik etti.

Eski bir ev müzeye çevrildi

UNDP-ACT tarafından desteklenen projenin amacı, katılımcı yaklaşımlar ile köyün çok kültürlü mirasının kutlanabileceği ve tarih boyunca Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumların barış içerisinde varolmalarını yansıtan bir alan yaratmak olarak belirtildi. Proje aynı zamanda, yerel halka iş imkânı sağlayarak ve sürdürebilir turizm için yeni mekânlar yaratarak yerel kalkınmaya katkı koyma amacı ile oluşturuldu.

İki toplumlu “Bodamya Miras Kurulu”

Tüm proje süresince köyün eski Kıbrıslı Türk sakinlerini süreç içerisine katmak da amaçlar arasında yer aldı. Bu nedenle projenin tüm faaliyetlerinden sorumlu olan “Bodamya Miras Kurulu” halk tarafından atanan Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlardan oluşturuldu. Son aylarda tüm halk bu süreçte yer aldı. Etkinliğe hazırlanırken tüm halkın köye dair anılar toplamak için birlikte çalışmalarını sürdürdü. Bu etkinlik, köy meydanında toplanan katılımcılara onlarca anı hatırlattırlatırken, aralarındaki diyaloğun pekiştirilmesine de vesile oldu. Katılımcılar, yıllar öncesine ait köy etkinliklerini, aile yaşantılarını ve köy halkının günlük yaşantısını yansıtan fotoğraflar önünde, anılarını hatırlayıp biribirlerine hikayeler anlattı.

“Bodamya – Birlikte Yaşamın Fotoğrafı”

Etkinlik, Bodamya sakinlerinden İbrahim Aziz’in yazdığı “Bodamya – Birlikte Yaşamın Fotoğrafı” fotoğraf albümünün de tanıtılmasına ev sahipliği yaptı. Albüm, yazarın kendi arşivinden ve köy sakinlerinden toplanan fotoğraflarla oluşturuldu. Albümde Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların barış içerisinde birlikte yaşamlarını gösteren bu ortak ve kapsayıcı çabalara değinildi. Böylece köy halkı, bu eşsiz deneyimi ve mirası başkalarına aktarma şansı yakalamış oldu.   Bu başarılı etkinlik sonrasında bu kitabın, önümüzdeki aylarda ada çapında yapılacak sunumların odak noktası olması bekleniyor.

“Barış güven ve uzlaşı yerel halk sayesinde gerçekleşir.”

Etkinliğin açılış konuşmalarını yapan köyün Kıbrıslı Rum Muhtarı Panikos Yiatrou ve UNDP-ACT Program Müdürü Christopher Louise, Bodamya köydeki deneyimin tüm adadaki köyler üzerinde olumlu etki sağlayacağını; güven, barış ve uzlaşının ancak yerel halkın katılımı ile gerçekleşebileceğini dile getirdiler. (YD)

Bu haber toplam 1945 defa okunmuştur