1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Araçlar doldu, taştı…
Araçlar doldu, taştı…

Araçlar doldu, taştı…

14 Mart’ta yürürlüğe giren ve 90 günlük süreyi kapsayan seyrüsefer affı, 14 Haziran Çarşamba günü sona erecek. Zamanın daralmasıyla birlikte onlarca yurttaş, dün Araç Muayene Şubesi’ne akın etti, araçlar yola taştı, zaman zaman sinirler gerildi…

A+A-

Ayşe GÜLER

Kayıttan düşen ve ödemelerde geri kalmış araçları kapsayan ‘seyrüsefer affının’ sona ermesine kısa süre kala, dün onlarca yurttaş Lefkoşa Sanayi bölgesindeki Araç Muayene Şubesi’ne akın etti.

14 Mart’ta yürürlüğe giren ve 90 günlük süreyi kapsayan af, 14 Haziran Çarşamba günü sona erecek.

Araçlarını muayeneden geçirmek için işlemleri tamamlamak isteyen yurttaşlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluşturdu.

Vatandaşlar isyan etti…

Oluşan kuyruk nedeniyle zaman zaman sinirler gerildi, trafikte aksamalar yaşandı. 

Yurttaşların kuyrukta beklemesi nedeniyle trafik tek şerit olarak verildi.

Trafikteki sıkışıklığın dakikalarca devam etmesi nedeniyle görevli bir trafik polisi bölgeye gelerek, aksamaları gidermeye çalıştı.

Olaylar çıkmıştı…

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Nisan ayında, Araç Kayıt Dairesi’nde de olay çıkmış, veznede gören yapan kadın memur ile işlem yaptırmak isteyen bir kişi arasında çıkan tartışma büyümüştü.

Olay sonrasında söz konusu vatandaş, öfkelenerek vezne camına yumruk atmıştı. Kırılan cam nedeniyle veznedeki memur Sürayya Günözger’in yüzüne ve omzuna kırılan cam parçaları isabet etmişti.

Araçlar sisteme nasıl dahil olacak?

Seyrüsefer harçları ödenmediği için kayıttan düşen araçlarla kayıttan düşmeyen ancak geçmiş döneme ait borcu olan araçlar için affın geçerli olacağı 90 günlük sürede kayıt ücreti alınmayacak.

Kayıttan düşme tarihine bakılmaksızın, geriye dönük 2 ve ileriye yönelik olarak da 6 aylık ya da 12 aylık olmak koşulu ile bir seyrüsefer harcı ödenmesi halinde, araçlar sisteme dahil olabilecek.

Kayıttan düşenler… 

Kayıttan düşen araçların yeniden sisteme dahil olabilmeleri için ise muayene işlemlerini de yaptırmaları gerekecek, muayene harçlarının ödenmesinde herhangi bir değişiklik olmayacak.

Bununla birlikte kayıttan düşen araçların, muayene işlemlerinin yanında, egzoz emisyon testlerinden de geçmeleri gerekecek.

Bu işlemler sonrasında da Araç Kayıt Dairesi’ndeki işlemler için yurttaşların belirtilen süre içerisinde müracaat etmesi gerekecek.

12 aya kadar taksitlendirme

Öte yandan seyrüsefer affı ile kayıttan düşmemiş ancak seyrüsefer harçlarında geçmiş dönem borcu olanlar ise geçmiş döneme ait 1, gelecek döneme ait ise yine 6 aylık, ya da 12 aylık olmak koşulu ile bir seyrüsefer harcı ödemeleri halinde, sisteme dahil olabilecek.

Bu uygulamanın yanında söz konusu araçların kayıttan düşen araçlardaki uygulama günü, muayene ve egzoz emisyon testlerinden de geçmeleri gerekecek.

Yasa gücündeki kararname de olduğu gibi yürürlüğe girecek yasa ile yurttaşlar ödemeleri gereken miktarı Maliye Bakanlığı yasaları uyarınca, 12 aya kadar taksitlendirme imkanına da sahip olabilecek.

 

 

Bu haber toplam 3468 defa okunmuştur
İlgili Haberler