1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Anayasa değişiklik önerisi Resmi Gazetede
Anayasa değişiklik önerisi Resmi Gazetede

Anayasa değişiklik önerisi Resmi Gazetede

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler, Demokrat Parti-Ulusal Güçler ve Toplumcu Demokrasi Partisi’ne bağlı 22 milletvekilinin, Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi, 17 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak, halkın bilgisine sunuldu.

A+A-

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG), Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) ve Toplumcu Demokrasi Partisi’ne (TDP) bağlı 22 milletvekilinin, Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisi, 17 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak, halkın bilgisine sunuldu.

Yasa Önerisi’nin içeriği ile ilgili görüş ve önerilerin, Resmi Gazete’de yayımlanmasını izleyen 20 gün içinde Meclis Başkanlığı’na yazılı olarak sunulabileceği bildirildi.

Anayasa Değişikliğine İlişkin Yasa Önerisinin genel gerekçesinde, yeni Anayasa değişikliği önerisinin, daha çağdaş ve daha insan öğesinin ön planda olduğu bir anayasa öngördüğü belirtildi.

Gerekçede, “Anayasa değişiklik önerisiyle gerçek anlamda insan haklarının sınırlandırılmasına ilişkin gerekçeler derinliğine sorgulanmış ve devlet olgusunun değil insan hakları olgusunun özü temel haklar ve özgürlükler bağlamında yeniden irdelenerek değiştirilmiştir” denildi.

Anayasa değişiklik önerisiyle, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi de iç hukukun ayrılmaz bir parçası olarak tanımlanırken, azınlık haklarının da düzenlenmesi amaçlandı.

Öneriyle, Yüksek Yönetim Denetçisi’nin yürütmeden daha bağımsız bir kişi olması ve konsensüsle seçilmesi düzenlenirken, Yüksek Mahkeme’nin üye sayısı artırıldı ve alanlarında uzman yargıçların görev alabilmesinin önü açılmaya çalışıldı.

Öneriyle, Yüksek İdare Mahkemesi’nin iş yükü dikkate alındığında, bu mahkemenin istinaf mahkemesi haline getirilmesi ve bu amaçla kurulacak idare mahkemelerinin ilk derece mahkemesi olarak görev yapabilmesine ilişkin düzenlemenin de amaçlandığı bildirildi.

Cumhuriyet Meclisi’nin haftalık toplantı günlerine ilişkin düzenlemeyle Meclise bu konuda zorunluluk getirildiği kaydedilirken, milletvekillerinin servet beyanında bulunması da bir önkoşul olarak düzenlendiği belirtildi.

Anayasa değişiklik önerisinin ulusal değerler ve hassasiyetler bütününden kopmadan evrensel kriterler düşünülerek hazırlandığı ifade edildi.(tak)

Bu haber toplam 2245 defa okunmuştur
Etiketler :