1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Anastasiadis: “Pazartesi konuşacağım”
Anastasiadis: “Pazartesi konuşacağım”

Anastasiadis: “Pazartesi konuşacağım”

Kıbrıs Rum basını, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis tarafından açıklanan Cenevre’ye gidilmesi durumunda izlenecek prosedüre dair şartlara ilişkin haberlere dün de geniş yer verdi.

A+A-

Kıbrıs Rum basını, Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis tarafından açıklanan Cenevre’ye gidilmesi durumunda izlenecek prosedüre dair şartlara ilişkin haberlere dün de geniş yer verdi.
Politis gazetesi “İstişareler Açık – Eğer Gidersek Çözüme Kadar Kalacağız” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cenevre’de yapılması muhtemel bir konferansta izlenecek yönteme ilişkin “önerilerine” dair BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin istişarelerini sürdürdüğünü, Eide’nin özellikle Türkiye’yle konuyu istişare edeceğini iddia etti.
Sürdürülen istişareler çerçevesinde Anastasiadis’in, bütünlüklü ve duyurulabilecek bir anlaşmaya varılana kadar Cenevre’de kalma niyetini dile getirdiğini öne süren gazete, Akıncı’nın önceki günkü açıklamasına da yer verdi.
Öte yandan Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis, konuya ilişkin açıklamalarını önceki gün çeşitli etkinliklerde yaptığı konuşmalarda sürdürürken, Pazartesi günü açıklama yapacağına vurgu yaptı.
Alithia gazetesi “Pazartesi Konuşacağım” başlığı altında verdiği haberinde, Anastasiadis’in, Kıbrıslı Türk Lider Akıncı’nın yazılı açıklamasına, önceki akşam katıldığı bir etkinlikte yaptığı konuşmayla yanıt verdiğini yazdı.
Habere göre Anastasiadis konuşmasında, “kamuoyu önünde açıklamalarla söz düellosuna girme niyetinde olmadığını ve pazartesi günü konuşacağını” söyledi.
Anastasiadis “Bazıları sebepler ve suçlamalar arıyor” şeklinde konuştu. Gazete ayrıca, Akıncı’nın açıklamalarına da geniş yer verirken, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin ise salı günü adaya dönmesinin beklendiğini yazdı.

-----------

Partiler, Anastasiadis’e tepkili

Fileleftheros gazetesi ise konuya ilişkin haberlerini “Diyaloğu Reddediyor – Mustafa Akıncı Toprak ve Güvenlik Konularını Görüşmeyi Reddediyor – Anastasiadis’in Yanıtı Pazartesi Günü Ulusal Konsey Toplantısı Sonrasında” başlıkları altında verirken Anastasiadis’in dün Avrupa Konseyi Dışişleri Bakanları Komitesi toplantısında yaptığı konuşmayı aktardı.
Habere göre Anastasiadis konuşmasında, sunduğu “önerinin yapıcı olduğu” iddialarını yineledi.
Gazete bir diğer haberinde, Güney Kıbrıs’taki hemen hemen tüm siyasi partilerin Anastasiadis’e yönelik eleştirisel tutum sergilediklerini, en dikkat çekici tutumun ise, önce iç konuların tamamlanması, sonra Cenevre’ye gidilmesi gerektiğini belirten AKEL’den geldiğini yazdı.

-----------

AKEL: Müzakerelerin çıkmaza girmesi ya da çökmesi trajik olacak

Fileleftheros gazetesinin haberine göre; AKEL’den yapılan açıklamada “süreç sebebiyle müzakerelerin çıkmaza girmesi ya da çökmesinin trajik olacağı” belirtilerek parti tarafından ortaya konulan “askıda bulunan önemli konuların paket şekilde çapraz görüşülmesi ve iki liderin gayri resmi öneriler sunmaları” önerisinin çıkmazın aşılmasını sağlayabileceği iddiasında bulunuldu.
Gazete, DİKO, EDEK ve Dayanışma Hareketi’nin ise yaptıkları açıklamalarda aynı tavrı takındıklarını ve Anastasiadis’in son önerileriyle, “geçmişten bugüne kadar izlediği tutumun yanlışlığını kabul ettiğini” savunduklarını yazdı.
Çevreciler tarafından yapılan açıklamada Kıbrıs Türk tarafının ve Türkiye’nin uzlaşmaz tutumu iddiaları yinelendi.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar: Haravgi: “Müzakerelerin Çökme Tehlikesi Açık – Akıncı Tüm Önemli Konuların Görüşülmesinde Israr Ediyor”
Simerini: “Müzakere Süreci Tam Bir Çıkmazda”

Bu haber toplam 2697 defa okunmuştur