1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'ALIŞ-VERİŞ'TE GÜNEY-KUZEY FARKI
'ALIŞ-VERİŞ'TE  GÜNEY-KUZEY FARKI

'ALIŞ-VERİŞ'TE GÜNEY-KUZEY FARKI

Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasındaki market fiyatlarını listeleyen YENİDÜZEN, okurdan gelen yoğun istek üzerine, güncel rakamları her Cuma günü sizlerle paylaşacak.

A+A-

Listedeki sebze, meyve ve temizlik malzemeleri arasındaki fark kuzeydeki alışverişi cazip kılarken, et fiyatları ve bazı çocuk ürünlerindeki fiyatlar, tüketiciyi güneye yönlendiriyor.

 

Mevsim meyvelerinden kavun, kuzeyde 3,50 TL iken güneyde bu fiyat 7,85 TL’ye yükseliyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde 26 TL olan Persil sıvı çamaşır ilacı, güneyde 56 TL’ye reyonlarda yer alırken, yumuşatıcılar ise kuzeyde 16 TL iken güneyde 27 TL.

 

Fehime ALASYA

Sebze, meyve, et ve süt ürünleri yanında bazı market ürünlerini inceleyemeye devam eden YENİDÜZEN, Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasındaki market fiyatlarını listeledi.

Listedeki sebze, meyve ve temizlik malzemeleri arasındaki fark kuzeydeki alışverişi cazip kılarken, et fiyatları ve bazı çocuk ürünlerindeki fiyatlar, tüketiciyi güneye yönlendiriyor.

Buna göre; mevsim meyvelerinden kavun, kuzeyde 3,50 TL iken bu rakam güneyde 7,85 TL’ye yükseliyor. Karpuz ise kuzeyde 1,75’ten reyonlarda yer alırken, güneyde bu rakam 2,65 TL.

Taze fasulye arasındaki fark ise dudak uçuklatıyor. Kuzeyde 6 TL olan taze fasulye, güneyde 16 TL.

Temizlik malzemelerindeki fiyat farkları ise güneyde el yakıyor.

Kıbrıs’ın kuzeyinde 26 TL olan Persil sıvı çamaşır ilacı, güneyde 56 TL’ye reyonlarda. Yumuşatıcıların ise kuzeyde 16 TL iken güneyde 27 TL olduğu görüldü.     

Et fiyatlarındaki uçurum dövizin tırmanışına rağmen değişmezken, halen daha güneyde ucuz olduğu gözlemlendi.

Süt ve yumurta ürünleri arasındaki fiyatlar ise seyrini koruyor. Bu ürün fiyatlarının halen daha kuzeyde daha ucuz olduğu görülüyor.

Güneydeki et fiyatlarının kuzeye göre 10-15 TL’lik düşüş oluşu, et reyonlarındaki kalabalık kuyrukları çoğaltıyor.

 

Kuzeyde 710 TL, güneyde 815 TL

Sebze, meyve, et ürünleri, tavuk ürünleri ve bir evde tüketilen diğer ürünlerin fiyat derlemesinde Kıbrıs’ın kuzeyinde markete giren bir kişinin cebinden toplam 710 TL çıkarken, güneyde markete giren bir kişi aynı ürünlere 815 TL ödüyor. Kurlardan dolayı ortaya 105 TL’lik fark çıkıyor.

 

Bazı çocuk ürünlerindeki fiyatlar şaşırttı

Çocuklu bir ailenin temel tüketimleri arasında olan bazı market ürünlerinde görülen fiyat farkları ise oldukça değişken.

Çocukların süt ile en fazla tükettiği toz olan Nesquik, Kıbrıs’ın güneyinde 11 TL’ye reyonda yer alırken, kuzeyde 15 TL.  Bunun yanında yetişkinlerin tükettiği Nescafe ürünleri de güneyde daha uygun. Kuzeydeki marketlerde 43 TL’ye yer alan Nescafe, güneyde 37 TL’ye satışta.

Çocuklu ailelerin en büyük giderlerinden biri olan çocuk bezi fiyatları güneyde 50 TL iken bu rakam kuzeyde büyük bir düşüş göstererek 39 TL’ye iniyor.

Kuzeyde 15 TL olan bir çocuk şampuanı ise güneyde 8,94 TL.

 

Bazı ürünler güneyde cazip

Güneyde uygun olan market ürünleri arasında Korn Fleks çeşitleri, sıvı yağ, salça, diş macunu, çocuk şampuanı gibi ürünler yer aldı.

Buna göre; Kuzeyde 21 TL’ olan Korn Fleks, güneyde 13 TL, kuzeyde 5 TL olan salça güneyde 2,65 TL, kuzeyde 12 TL olan bir diş macunu ise güneyde 8 TL’ye tüketiciye ulaşıyor.

 

Temizlik malzemelerinde güney fiyatları el yakıyor…

Birçok temizlik malzemesinde ise kuzeydeki fiyatlar daha düşük. Buna göre 16’lı tuvalet kâğıtları kuzeyde 22 TL iken güneyde 35 TL, sıvı sabun kuzeyde yaklaşık 7 TL iken, güneyde 10 TL’yi aşıyor.

Şampuanlar arasında görülen fark ise oldukça yüksek. Kuzeyde aynı marka ve miktardaki şampuan 13 TL iken, güneyde 21 TL üzerinde…

Tüm bu kalemlerin yanında kadınların en fazla tükettiği temizlik malzemeleri arasında yer alan çamaşır ilaçları ve yumuşatıcılar arasında da iki katı fiyat farkı gözlemlendi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde 26 TL olan Persil sıvı çamaşır ilacı, güneyde 56 TL’ye reyonlarda. Yumuşatıcıların ise kuzeyde 16 TL iken güneyde 27 TL olduğu görüldü.      

 

Sebze ve meyvelerdeki fark uçtu

Marketlerdeki sebze reyonunda ise hemen hemen tüm ürünlerde kuzeydeki fiyatlar daha düşük. Bazı meyve sebze fiyatlarındaki fark ise ikiye katlanıyor.

Mevsim meyvelerinden kavun, kuzeyde 3,50 TL iken bu rakam güneyde 7,85 TL’ye yükseliyor. Karpuz ise kuzeyde 1,75’ten reyonlarda yer alırken, güneyde bu rakam 2,65 TL.

Taze fasulye arasındaki fark ise dudak uçuklatıyor. Kuzeyde 6 TL olan taze fasulye, güneyde 16 TL.

Araştırması yapılan sebze meyve fiyatları arasında ise kuzeyde pahalı güneyde ucuz olan tek ürünün kiraz ve marul olduğu görülüyor.

Kuzeyde 20 TL olan kirazın kilosu güneyde 18 TL’ye satılırken, kuzeyde 2,50 TL olan marul, güneyde 1,89 TL.  

fiyat-listesi-tablo.jpg


yeniduzen-satin-aliniz-501.jpg

 

Bu haber toplam 7050 defa okunmuştur
Etiketler :