1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Ağrotur'a denizaltı kablo iddiası doğrulandı
Ağrotur'a denizaltı kablo iddiası doğrulandı

Ağrotur'a denizaltı kablo iddiası doğrulandı

ABD’nin deniz altı fiber optik kablo döşediği ve kabloların Ağrotur İngiliz Askeri Üssü’nde son bulduğuna ilişkin haber, Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulandı.

A+A-

ABD’nin İngiltere ile istişare içerisinde Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölge” ilan ettiği sulara deniz altı fiber optik kablo döşediği ve kabloların Ağrotur İngiliz Askeri Üssü’nde son bulduğuna ilişkin haber, Rum Dışişleri Bakanlığı tarafından doğrulandı. Bakanlık, kurulmakta olan sistemin Kıbrıs Rum yönetiminin “bölgesel depremselliği izlemek için” kullanılacağını kaydetti.

Fileleftheros “Yasa’nın Üzerinde… Dışişleri bakanlığı ABD’nin Kablo Döşemesi Konusunda Prosedürlere Uyulup Uyulmadığı Sorusuna Cevap Vermiyor… İsrail Amerikan Talebini Reddetti, Sonra Kıbrıs MEB’inde Planlama Yapıldı ” başlıklı haberinde, Dışişleri Bakanlığı’nın, gazetenin pazar günkü sayısında yer alan haberi doğrulayan açıklamasına yer verdi.

Habere göre açıklamada, kablo döşeme işleminin, Güney Kıbrıs ile ABD arasında yapılan ve Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Stratejik İşbirliği Antlaşması çerçevesinde gerçekleştiği kaydedildi.

ABD ile yapılan stratejik işbirliği antlaşmasının “güvenlik ve özellikle terörle mücadele, uluslararası silahsızlanma ve kitle imha silahlarının dolaşımının engellenmesini öngören düzenlemelerin güçlendirilmesini” öngördüğü belirtildi.

Açıklamada, ilgili antlaşmanın bir sismik-hidroakustik sistemle ilgili olduğu ve Nükleer Denemelerin Kapsamlı Yasaklanması Antlaşması Örgütü (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty Organisation – CTBTO) olanaklarının güçlendirilmesi çabaları çerçevesinde kullanılacağı kaydedildi.

Bakanlık, bu sistemden Kıbrıs Rum yönetiminin de veri alacağını, verileri bölgenin depremselliğini izlemek maksadıyla kullanacağını, CTBTO’ya Güney Kıbrıs’ın da taraf olduğunu belirtti. Bakanlık açıklamasında, “gerek egemenlik haklarını korumak gerek deniz hukuku ve uluslararası hukuk teamüllerinden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek için gerekli bütün prosedürler uygulandı ve önlemler alındı” denildi.

Gazete, Dışişleri Bakanlığı’nın bu açıklamasının şu sorulara cevap vermediğine dikkat çekti:

“1-Devlet mevzuatına uyuldu mu? Yani kablolar konusu yetkili komitede görüşüldü mü? 2-Amerikalılar çevresel etki raporu (ÇED) ve diğer raporları sundu mu? 3-ABD’yle yapılan antlaşma, toplanacak verilerin (üslere) gideceği İngilizleri de kapsıyor mu? 4-Bakanlık açıklamasında anlatıldığı kadar önemli bir başarı ise İsrail, ABD’nin MEB içerisine kablo döşeme talebini neden reddetti?”

Haberde, Amerika’nın bu amaç için “CS Global Sentinel” isimli gemiyi seferber ettiği, Girit’teki Suda Üssü’nden 6 Şubat’ta hareket eden geminin 27 Mart’a kadar MEB içerisinde faaliyet gösterdiği, fiber optik kabloların ulaşacağı tesisin de İngilizler tarafından Ağrotur İngiliz Askeri Üssü’nde kurulacağı hatırlatıldı.

Alithia da, Dışişleri Bakanlığı açıklamasını okurlarına “Kıbrıs-ABD Depremsellik İzleme Antlaşması” başlığıyla aktardı.

 

 

Bu haber toplam 2803 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler