1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Ada genelinde sinyal Haziran sonu
Ada genelinde sinyal Haziran sonu

Ada genelinde sinyal Haziran sonu

Cep telefonlarının Ada’nın tamamında kullanılabilmesi konusunda var olan engellerin, Kıbrıs Başkanlık Sarayı’nda yapılan gizli toplantı sonrasında aşıldığı ve roamingin Haziran sonu itibarıyla işleyebileceği haber verildi.

A+A-

Cep telefonlarının Ada’nın tamamında kullanılabilmesi konusunda var olan engellerin, Kıbrıs Başkanlık Sarayı’nda yapılan gizli toplantı sonrasında aşıldığı ve roamingin Haziran sonu itibarıyla işleyebileceği haber verildi.

Politis “Kıbrıs’ın Tamamında Cep Telefonlarına Sinyal… Haziran Sonuna Kadar İki Tarafın Şebekeleri Arasında Roaming” başlığıyla manşete çektiği haberinde,  kuzeydeki Telsim ve Turkcell ile güneydeki Cyta ve MTN şirketlerinin birkaç hafta içerisinde abonelerine bağlantı hizmeti vermeye hazır olacağını yazdı.

Roaming meselesindeki teknik ve diğer engellerin aşıldığı ve Haziran sonu itibarıyla cep telefonu bağlantılarının mümkün olabileceği bilgisini hem KKTC hem de Rum siyasi çevrelerine teyit ettirdiğini belirten gazete, 4 şirketin, roaming uygulanabilmesi için İsviçre’deki telekomünikasyon merkezi ile ayrı ayrı anlaşma yapacağını belirtti.

BAŞKANLIK SARAYI’NDA GİZLİ TOPLANTI

Habere göre, güneydeki  Cyta ve MTN isimli servis sağlayıcı şirketler, Kıbrıs  Hukuk Dairesi’nin 2015 tarihli görüşüne atıf yaparak, kuzeydeki şirketlerle işbirliği yapmaları durumunda haklarında cezai işlem başlatılmayacağına dair Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’ten teyit istemişlerdi. Yaklaşık bir ay önce Başkanlık Sarayı’nda çok gizli bir toplantı yapıldığı ve şirketlerin  son endişe ve korkularının da giderildiği kaydedildi.

Fileleftheros BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs’taki Özel Temsilcisi ve Barış Gücü Misyon Şefi Elizabeth Spehar’ın Kıbrıs Türk lider Mustafa Akıncı ile 7 Mayıs’ta gerçekleşen görüşmesinin ardından dün de Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’le bir araya geldiğini yazdı.

“BARIŞ GÜCÜ’ÜN KALMASI ELZEM”

Habere göre Anastasiadis, BM Barış Gücü’nün görev süresinin ele alınacağı Haziran ayındaki Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde gerçekleşen görüşmede Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini şikayet etti ve Barış Gücü’nün Ada’da kalmasının “elzem olduğu” iddiasında bulundu.

Görüşme sonrasında basının karşısına çıkan Sözcü Prodromos Prodromu, Spehar’ın müzakerelerin yeniden başlamasına dair yeni bir şey getirip getirmediği sorusuna karşılık, bu yöndeki çabanın Genel Sekreter’in Kıbrıs Geçici Özel Danışmanı Jane Holl Lute aracılığıyla sürdürüldüğünü hatırlattı.

 


Adanın tümünde mobil erişim gerçek oluyor

Cumhurbaşkanlığı Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Samani, cep telefonlarının adanın tamamında kullanılabilmesi ile ilgili hukuki sorunun aşıldığı bilgisiyle birlikte Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığında toplantı yapılacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı Teknik Komiteler Genel Koordinatörü Meltem Onurkan Samani BRT’de Gün Ortası’na telefon bağlantısıyla yaptığı açıklamada, güven artırıcı önlemlerden biri olan cep telefonlarının Ada’nın tamamında kullanılabilmesi konusunu değerlendirdi.

Meltem Samani, konunun bu kadar uzamış olmasının üzücü ancak hayata geçecek olmasının da sevindirici olduğunu söyleyerek süreci aktardı.

“Güven yaratıcı önlemlerin tümünün hayata geçmesi için üzerine düşen herşeyi yapan taraf olduk başından itibaren, cep telefonlarıyla ilgili siyasi karar yerinde bir karardı. İki tarafın insanlarının yararlanabileceği iki tarafın da çıkarına olan bir yaratıcı önlemdi. Hem gündelik hayatta kolaylaştırıcı olacaktı hem de toplumlar arası iletişimi kolaylaştırmış olacaktı.” dedi.

Samani, 2015 yılında siyasi karar alınmasına rağmen Güney Kıbrıs tarafından teknik problemlerin ve siyaseten hangi formülün tanınma engeline takılmayacağı yönünde endişelerin ifade edildiğini bu sorunlar aşıldıktan sonra ise hukuki sorun üzerinde durulduğunu aktardı.

Meltem Samani, hukuki sorunun da aşıldığı bilgisiyle birlikte Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığında saat 10.00’da toplantı yapılacağını söyledi.

“Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın başkanlığında Kuzey Kıbrıs’ın iki operatörünün Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Telsim Vodafone operatörlerinin ayrıca Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun üst düzey yetkililerinin katılacağı bir toplantı gerçekleştirilecek. Kendilerine Rum tarafındaki bu engelin ortadan kalktığı konusundaki bilgiler tekrardan teyit edilecek. Bunun yanında bundan sonraki süreçte Haziran sonuna kadarki ilk ALO’nun telaffuz edilebileceği şekilde bir planlama ile süreci başlatmaları istenecek.” dedi.

Samani,  bundan sonraki süreçte ayrı ayrı anlaşmalar imzalanacağını teknik bağlantılar kurulacağını ve Haziran sonunda telefonların iki tarafta da çalışmaya başlamasını beklediklerini ifade etti.

Kuzey Kıbrıs’taki, GSM opertatörlerinin 2015 yılından beridir çok yapıcı bir tavır sergilediğini anımsatan Meltem Onurkan Samani,  ancak uzayan süreçte güven yaratıcı önlemin hayata geçeceği inançlarının yitirildiğine işaret etti.

Samani, “ gecikme olsa bile bizler hayata geçeceğini söylemeye devam ettik. Cumhurbaşkanımız olumlu davranış ve tutumunu kararlılıkla sürdürdü. Dolayısı ile Pazartesi yapılacak görüşmede herhangi bir sorun çıkmasını beklemiyoruz” dedi.

Güven artırıcı diğer konu başlıklarının sorulması üzerine de Samani, kapılar konusunun gecikmeli de olsa gerçekleştiğini, mayınlarla ilgili güven artırıcı önlemin olumlu şekilde tamamlanmak üzere olduğunu, eğitimle ilgili uzun vadeli programların uygulandığını ayrıca işbirliği mekanizmalarıyla ilgili özellikle suç ve suça ilişkin işbirliği mekanizmasının oluşturulabilmesi çabalarının sürdürüldüğünü söyledi. (BRT)

 


Toros: “GSM işbirliği projesi de kapsamlı siyasi çözüm hedefine hizmet edecek bir barış projesidir”

CTP Milletvekili Fikri Toros cep telefonlarının adanın tamamında kullanılabilmesi konusunda açıklama yaptı. Toros “Avrupa Birliği’nin de somut katkılarıyla destek olduğu bu proje hayata geçtiği zaman Kıbrıslı Toplumların günlük yaşamlarını kolaylaştıracağı gibi iki bölge arasındaki dolaşımı ve ilişkileri de artıracağı kesindir. Diğer Güven Artırıcı Önlemler gibi, GSM işbirliği projesi de kapsamlı siyasi çözüm hedefine hizmet edecek bir BARIŞ projesidir” diye konuştu.

 

Açıklama şöyle:

Kıbrıs’ın her iki bölgesinde faal olan cep telefonu operatörleri arasında işbirliği yapılması, abonelerin cep telefonlarını Ada’nın her iki bölgesinde de kullanabilmelerini sağlayacaktır. 2014 yılında Başkanı olduğum Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Güney’deki Ticaret ve Sanayi Odası’nın birlikte önerdiği bu proje, Mayıs 2015’te Ekonomi ve Ticaret Teknik Komitesi tarafından geliştirilmiş ve yüksek etki yaratacak bir Güven Artırıcı Önlem olarak her iki Lidere eş zamanlı olarak sunulmuştu. İsviçre’de bir GSM Merkezi üzerinden gerçekleştirilmesi önerilen proje, 2015 yılında Sayın Cumhurbaşkanı’mız tarafından kabul edilmiş olmasına rağmen, Rum tarafında bir yasal engel olduğu iddia edilerek Sayın Anastasiadis tarafından bekletilmişti. 26 Şubat 2019 tarihinde gerçekleşen son Liderler toplantısında Sayın Anastasiades’in de projeye siyasi onay vermesini takiben teknik ön hazırlıkların tamamlandığını ve yasal sıkıntının da aşıldığını memnuniyetle öğrenmiş bulunuyoruz. Crans Montana sonrasında yayınlanan tüm Güvenlik Konseyi raporlarında da yer aldığı üzere, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Sayın Guterres çözüm sürecinin geleceğine ilişkin Güven Artırıcı Önlemlerin gerekliliğine sürekli vurgu yaparken, GSM işbirliğinin hayata geçirilmesi beklentisini de tekrarlamıştır. Avrupa Birliği’nin de somut katkılarıyla destek olduğu bu proje hayata geçtiği zaman Kıbrıslı Toplumların günlük yaşamlarını kolaylaştıracağı gibi iki bölge arasındaki dolaşımı ve ilişkileri de artıracağı kesindir. Diğer Güven Artırıcı Önlemler gibi, GSM işbirliği projesi de kapsamlı siyasi çözüm hedefine hizmet edecek bir BARIŞ projesidir. Bu gibi projelerin daha fazla gecikmeden hayata geçirilmesi için çalışmalarımız artarak devam edecektir.”

Bu haber toplam 2268 defa okunmuştur