1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. '7 bin dosya beklemede'
'7 bin dosya  beklemede'

'7 bin dosya beklemede'

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları: 7 bin dosya beklemede, ayrıca her ay 2 binin üzerinde trafik ve polis davası geliyor

A+A-

Devrim DEMİR


Mahkemeler her yıl artan dosya sayısı nedeniyle neredeyse kitlendi. Üstelik mahkeme dolaplarında biriken dava dosyaları her yıl bir sonraki yıla devrediyor. Devreden dosyalar ise her yıl katlanarak artıyor.

Ülkede artış gösteren kriminal suçlar ceza mahkemelerinin iş yükünü ikiye katlıyor.

Lefkoşa Ceza Mahkemesinde tek yargıcın gündeminde her gün biriken yüzlerce dosyanın yanı sıra günlük polisiye olaylar da görülüyor.

Yeni Adli Yılın başlaması ile Lefkoşa Kaza Mahkemesi Ceza Davaları gündeminde 7 binin üzerinde dosya görüşülmek için beklemede…  Lefkoşa Kaza Mahkemesi ceza davalarında her ay 2 binin üzerinde polis ve trafik davaları dosyalanırken, hali hazırda günlük tutukluluk duruşmaları mahkemeyi kilitliyor.  YENİDÜZEN’in güvenilir bir kaynaktan aldığı verilere göre Lefkoşa’da ceza davaları 7 bini aşarken, bu rakam, kuzey Kıbrıs genelinde de sürekli çoğalıyor.

Avukatlar da rahatsız…

Her gün yüzlerce kişinin beklediği koridorlarda, biriken doyalar nedeniyle saatlerce dava görüşmek için bekleyen avukatlar da artış gösteren dosya sayısından rahatsız.

Ülkedeki nüfusun kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde artış göstermesinin ciddi rol oynadığını ifade eden avukatlar, artan suçların en büyük nedeninin ülkede artış gösteren nüfus olduğuna işaret etti.

Ceza dosyası yapan avukatlar, tek yargıcın iş yükü altında ezildiğini ifade ederek, ikinci bir ceza salonu ve yargıç sayısının arttırılması taraftarı.

Tutukluluk ve günlük duruşmalar mahkemeleri kilitliyor…

Görüşülmek için bekleyen binlerce dosyanın yanı sıra, polisin günlük tutukluluk talepleri ve duruşmaları mahkemeyi kilitliyor. Her gün değişen tutukluluk talepleri, itiraz edilerek saatlerce süren duruşmalar gün boyu sürebilmekte. Tek yargıç huzurunda gerçekleşen tutukluluk ve uzayan duruşmalar nedeniyle görevden çıkamayan polislerin 48 saati aşkın süreyle görev yapmakta olduğu gözlemleniyor.

Avukatlar kontrolsüz nüfus artışına işaret etti…

YENİDÜZEN’e konuşan hukukçular, mahkemelerin iş yükünü değerlendirdi. Özellikle Lefkoşa Ceza Mahkemesinde her gün yüzlerce dosyanın tek bir yargıç huzurunda görüşüldüğünü, bu dosyaların birçoğunun duruşma olarak sürdüğünü belirtti.

Ceza Mahkemesinde sadece trafiğin değil, günlük polis dosyalarının da seri bir şekilde yine tek yargıç huzurunda görüşüldüğünü ifade eden avukatlar bu yoğunluğun yargıcın verimini de düşürdüğünü ifade etti.

“İkinci bir mahkeme şart”

Her yıl artan suçlar nedeniyle, mahkemelerin gözle görülür bir şekilde yoğunluk yaşadığını ifade eden hukukçular, polisin önceleri vatandaşı uzlaştırmadan yana olduğunu bunu artık yapmayarak mahkemeye taşıdıklarını öne sürdü. Kadına Şiddet biriminin de devreye girmesi ile dosya sayısının da arttığına değinen hukukçular, tek bir ceza mahkemesinin artık yeterli olmadığını ikinci bir ceza mahkemesine acilen ihtiyaç olduğunu dile getirdi.


Avukatlar ne dedi?

kk-103.jpg

Ramadan Sanıvar:Nüfus arttıkça suçlar katlanarak artmakta”

“Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nde dosyalanan dava sayısı günden güne artış gösteriyor. Gündem yoğun olmasına rağmen, Lefkoşa Kaza Mahkemesi ceza davalarına bakan yargıç davaları adil ve hakkaniyetli bir biçimde hızlıca sonuçlandırılıyor. Bu çerçevede memnuniyetimi belirtmek isterim. Suç işleme oranlarının artış gösterme sebebinin başında ülkede kontrolsüz bir biçimde artış gösteren nüfusu gösterebiliriz. Denetimsizlik nedeniyle her gün suç dosyalarına yeni suçlar ekleniyor. Mahkeme koridorlarında her ülkeden suçlu görmekteyiz. Özellikle muhaceret giriş çıkışlarda yasal düzenleme ile belirlenecek kriterlerle tedbir ve önlem alınması elzemdir.”

Kaya Muhtaroğlu: “İnsanlar ekonomik buhran geçiriyor”

“Ülkede kontrolsüz artan bir nüfus var. Bunun yanında insanların yaşadığı ekonomik buhranlar nedeniyle bunalımın boyutu çok farklı. Bazı ceza yasaları çerçevesine özellikle müştekiler, şikâyetçiler tarafından suiistimal edildiğini görmekteyim. Savcılık da bu iddiaları değerlendirmek zorunda olduğu için her olay günün sonunda mahkemeye taşınıyor. Bu mahkemenin ekstra yükünü arttıran nedenlerden biridir.”

Özgü Özyiğit: “Artan nüfusla suç ithal ediyoruz”

“Ülkede nüfus patlaması artan suçlarla gözler önünde. KKTC suç ithal ediyor, ceza davalarında binlerce dosya var. Artan suçlar nedeniyle katlanan dosya sayısı yüzünden mahkemeler tek başına ceza yapamaz duruma geldi. Bu yoğunlukla Lefkoşa Kaza Mahkemesi, Ceza davaları için yeni bir ceza salonu gündemde.”

Sonuç Koyuncu: “İş yükü yargıcın verimini düşürüyor”

“Dosya sayısının her geçen yıl artmasında birçok neden var. Ülkede artan bir nüfus var, polis bünyesinde hizmete giren Kadına Şiddet Birimi'nin etkisi çok fazla. Birime yapılan şikâyetler değerlendirilip, mahkemeye intikal ediyor. Eskiden polise taşınan birçok konuda ikna yoluyla mahkemeye taşınmadan uzlaşıya varılıyordu. Polis eskisi gibi yapıcı davranmıyor, uzlaştırıcı rolünü geri çekerek mahkemeye taşıma noktasını daha cazip görmekte. Bu yoğunluk için belli çözümler olabilir, özellikle trafik davalarında itiraz yoksa davalar mahkeme gündemine taşınmadan sonuçlandırılabilir. İkinci bir ceza salonuna mütemadiyen ihtiyaç var. Ceza mahkemesinde bir duruşma ve günlük davalar tek yargıç huzurunda yapılmakta. Görülen sağlıksız ortamda tek yargıcımız bu işi gayet iyi götürmesine rağmen, ikinci bir yargıç ve salona ihtiyaç vardır. Tek yargıcın yükü yüzlerce dosya ile artarak devam ederken, verimini düşürüyor.”

Mehmet Kaptan Bensen: “Ceza Mahkemeleri tıkandı”

“Ülkede ciddi bir suç artışı gözle görülüyor. Bunun nedeni artan nüfus. Ceza mahkemelerimiz tıkanmış durumda. Bu yoğunluk sadece cezada değil, ağır ceza mahkemelerinde de aynı durumda. Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüşülen 2 duruşma süreci tıkadı. Başka bir davanın duruşması açılamıyor. Bu tıkanıklığın önü yargıç sayısı arttırılarak ve Ceza Usul Yasası'nın tadil edilmesi ile aşılabilir.  Dava yönetimi ile ilgili düzenlemeler gerekir. Lefkoşa Kaza Mahkemesi Ceza Mahkemesi'nde çok dava var. Bir yargıç daha atanabilir düşüncesindeyim. Yasa tadil edilmeli, suçlar patladı ve bu icraat lafta kalmamalı.”

Bu haber toplam 3840 defa okunmuştur
Etiketler : , ,