1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “6 bölgedeki mezarlıklara rehabilitasyon”
“6 bölgedeki mezarlıklara rehabilitasyon”

“6 bölgedeki mezarlıklara rehabilitasyon”

İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’nden yeni çalışmalar

A+A-

İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi, on seneyi aşkındır Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde, kültürel değeri olan yapılarda restorasyon çalışması yapıyor. Komitenin şimdiki hedefinde 6 bölgedeki mezarlıkların restorasyonu var…

Dila ŞİMŞEK

İki Toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi, on seneyi aşkın bir süredir Kıbrıs’ın hem kuzeyinde hem güneyinde, kültürel değeri olan yapılar üzerinde restorasyon çalışmalarında bulunuyor.

Komitenin Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, komitenin en yakın projelerinin altı farklı bölgede bulunan mezarlıkların rehabilitasyonu olduğunu açıkladı, şu anda ise Lefkoşa Surlarının yapılandırıldığını, bunun yanı sıra kilise ve kültürel değeri bulunan projelerin de sürdüğünü kaydetti.

 

Komitenin Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, yakın zamanda başlanılacak olan projeleri anlattı:
Geçitkale, Köfünye, Akova, Vuda, Alsancak ve Mandirga köylerinde bulunan mezarlıklarda rehabilitasyon,
St. Jacops Kilisesi’nde tadilat,
Sular altında kalmış olan Pangia Kilise’sini temizlik ve restorasyon,
Lefkoşa Surlarının yeniden yapılandırılması.

 

Mezarlıklarda rehabilitasyon…

Kültürel Miras Teknik Komitesi, yeni bir girişim ile Kıbrıs genelinde belirlemiş olduğu altı mezarlıkta rehabilitasyon çalışması gerçekleştiriyor. Bu yeni girişimin,  insanların mezarlıkları Kültür Mirası Teknik Komitesi’nin gerçekleştirileceği projeler listesine ekleme talepleri üzerine yapılacağını bildiren Tuncay, bu bölgelerin Geçitkale, Köfünye, Akova, Vuda, Alsancak ve Mandirga olduğunu belirtti.
2008’den bu yanı faaliyette olan komitenin şimdiye kadar kuzeyde ve güneyde, 100’ün üzerinde tarihi eseri yapılandırdıklarını kaydetti.
Lefkoşa'da bulunan St. Jacops Kilisesi'nin bir kısmının çökmüş olduğunu öğrendiklerini ve bu duruma çok üzüldüklerini dile getiren Tuncay, Komite olarak bu eserin kurtarılması için katkı sağlamaya hazır olduklarını açıkladı.


“İnsanlar, merhum akrabalarının mezarının saygınlıkla korunduğunu bilecek”

Tuncay, mezarlıklara yapılacak müdahalelerin temizlik, etrafını çevirme, ağaç dikimi gibi temel rehabilitasyon çalışmaları olacağını söyleye Tuncay, “Ayrıca, bu girişim insanlara merhum akrabalarının mezarlarını saygın bir şekilde korumalarına ve restore etmelerine olanak sağlayacaktır” diye eklemede bulundu.

“Lefkoşa Surlarını restore çalışmalarına başlandı”

Bölgelerin uzmanlarla gezilerek değerlendirildiğini söyleyen Tuncay, kimi zaman ise talebin insanlardan geldiğini ifade etti. Lefkoşa Surlarının bir süredir proje kapsamında olduğunu, çalışmaların ise, Müdahale Edilecek Öncelikli Eserler listesine girerek başladığını aktaran Tuncay, surlar ve mezarlıkların yanı sıra, iki toplumun da kültürünü yansıtan ibadet yerleri için de çalışma başlatacaklarına değindi.

“Panagia Kilisesi sular altındaydı”

Paşaköy’de bulunan Panagia Kilisesinin geçtiğimiz ayda aşırı yağıştan dolayı sular altında kaldığını, Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin bunu öğrenir öğrenmez burada çalışma başlattıklarını anlatan Tuncay, ilerleyen zamanlarda da kilise ve çevresinde şimdiye kadar yapılmış çalışmanın tartışılacağını dile getirdi. Panagia Kilisesi çalışmalarının yazda tamamen biteceği öngörüsünde bulunan Komite, yapılacak yenilikleri kamuoyuna da duyuracak.

 

pamg.jpg

Paşaköy’deki Panagia Kilisesi, geçtiğimiz aylarda yaşanan sel felaketi sonrası sular altında kalmıştı. Kiliseye müdahale eden Kültürel Miras Teknik Komitesi, çalışmalarını önümüzdeki aylarda tamamlayacak.

kof.jpg

Köfünye’deki Kıbrıs Türk Mezarlığı, Komite tarafından rehabilite edilecek diğer altı mezarlıktan biri.

jac.jpg

Lefkoşa'da bulunan St. Jacops Kilisesi'nin bir kısmı çökmüş durumda, Komite, Kiliseye restorasyon çalışması yapmak istiyor.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190404105351.jpg

Bu haber toplam 2652 defa okunmuştur
Etiketler : ,