1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 5 bin TL para cezası aldı…
5 bin TL para cezası aldı…

5 bin TL para cezası aldı…

Mağusa Limanından KKTC’ye 2016 yılı Ekim ayı içerisinde gümrüğü ödenmemiş 5 bin paket olmak üzere 250 karton sigara ithal eden TIR şoförü Hasan Göde dün Mağusa Kaza Mahkemesi’nde yargılandı…

A+A-

Gamze PİR BAYKUR

Mağusa Limanı'ndan KKTC’ye 26 Ekim 2016 tarihinde TIR içerisinde gümrüğü ödenmemiş 5 bin paket olmak üzere 250 karton sigara ithal eden TIR şoförü Hasan Göde, dün Mağusa Kaza Mahkemesi’nde yargılandı. “Gümrüksüz mal tasarrufu” ve “Vergi alınması gerekli malları vergi ödemeden KKTC getirmek” davalarından itham edilerek suçlu bulunan sanık Göde toplam 5 bin TL para cezasına mahkum edildi.

 

Bafra’da düzenlenen operasyon sonucu yakalanmıştı…

Sanık Hasan Göde ve İsmail Fırtına kullanımlarındaki TIR araçlar ile 26 Ekim 2016 tarihinde Mağusa Limanında gümrüğe beyan edilmemiş 100 karton Victory marka ve 150 karton Classic Bobao Red marka gümrüksüz sigaraları kanunsuz olarak tasarruflarında bulundurup ödenmesi gereken 16 bin 612 TL vergisini ödemeden KKTC’ye getirmişlerdi. Mesele ile ilgili olarak ihbar alan İskele Polis Müdürlüğü ekipleri ise sanık Hasan Göde ile İsmail Fırtına’yı Bafra bölgesinde faaliyet gösteren iki otel arasında düzenlediği operasyon sonucu tespit ederek tutuklamıştı. Yürütülen soruşturma sonucunda sanık Göde ile birlikte tutuklanan İsmail Fırtına’nın mesele ile bağlantısı olmadığının anlaşılması üzerine ise Fırtına serbest bırakılmıştı.

 

“Sanık konu suçları menfaat temin etmek için işledi…”

Davanın kararını okuyan Mağusa Kaza Mahkemesi Yargıcı Hazal Hacımulla, sanık Hasan Göde’yi itham edildiği davalardan suçlu bulup mahkum ettiğini açıkladı. Konu suçların kamu düzenini bozan ciddi suçlar arasında yer aldığını belirten Hacımulla, konu suçlar neticesinde devletin zarar gördüğünü ve gelir kaybına uğradığını açıkladı. Hacımulla, “Gümrüksüz mal tasarrufu” suçları neticesinde ülkemizde yasalara uygun şekilde ticaret yapan kişilerin doğrudan doğruya etkilendiğine dikkatleri çekerek, bu tür suçları işlemeye tevessül eden kişilere caydırıcı cezalar verilmesi gerektiği kanaatinde olduğunu belirtti. Sanık Göde’nin 26 Ekim 2016 tarihinde Mağusa Limanında gümrüğe beyan edilmemiş toplam 250 karton sigarayı kanunsuz olarak tasarrufunda bulundurup gümrüğe beyan etmeden KKTC’ye getirmek suretiyle vergi alınması gerekli malları vergi ödemeden KKTC’ye getirdiğini anımsatan Hacımulla, ilgili sigaraların KKTC’ye ithal edilmesi yasak sigaralar olduğunu ifade etti. Hacımulla, mahkeme huzurundaki olgulara göre devlete ödenmesi gereken vergi miktarının 16 bin 612 TL olduğunu ve bu miktarın azımsanamayacak bir miktar olduğunu söyleyerek, kişilerin her ne sebeple olursa olsun kamuyu doğrudan doğruya etkileyecek ve devletin zarar göreceği bu tür suçların işlemiş olmalarına mahkemelerin hoşgörüyle yaklaşmasının mümkün olmadığını kaydetti. Sanık Göde’nin konu suçları menfaat temin etmek için işlediğini belirten Hacımulla, bu hususu sanığın aleyhine değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Hacımulla, özellikle sanığın kişisel durumunu dikkate aldıktan sonra sanığa son kez fırsat mahiyetinde bir ceza vererek hürriyeti bağlayıcı ceza yerine para cezası vermeyi uygun ve adil bulduğunu açıkladı. Hacımulla, sanık Göde’yi “Gümrüksüz mal tasarrufu” davasından 2 bin 500 TL ve “Vergi alınması gerekli malları vergi ödemeden KKTC getirmek” davasından 2 bin 500 TL para cezasına mahkum etti.

Bu haber toplam 3164 defa okunmuştur
Etiketler : ,