1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “400 araçlı eylem kapıda”
“400 araçlı eylem kapıda”

“400 araçlı eylem kapıda”

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden eylem uyarısı:‘Cuma gününe kadar süre, yoksa 400 araçla Lefkoşa’yı kapatırız”

A+A-

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, hayvancıların sorunlarının Cuma gününe kadar çözülmemesi halinde eyleme gidileceğini duyurdu.
Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini ve kendi içerisinde çelişkiler yaşadığını ileri sürerek, eyleme hazır olduklarını söyledi ve “Eylem bizim işimiz” dedi.
Naimoğulları, Başbakan Özgürgün ile Başbakan Yardımcısı Denktaş’ın 6 ay önce eylem yapan üreticiye 2017 yılında sorun kalmayacağını söylediğini fakat beklenenin aksine bugün halen daha akaryakıt desteği ve küçükbaş-büyükbaş ödemelerinin tamamının ödenmediğini savundu.
Yanlış fiyat politikaları, ödemelerin gecikmesi ve yanlış tarım politikaları nedeniyle süt üretiminin %17 düştüğünü söyleyen Naimoğluları, hükümetin kendi içindeki kavgaları olduğunu iddia edip kendilerini bunlara muhatap olmadıklarını, üreticinin ödenmesi ve insan gibi yaşayarak, KKTC topraklarına tutunabilmesini istediklerini kaydetti.
Naimoğluları hayvan üreticileri ve yetiştiricilerinim 8 maddelik isteklerini şöyle sıraladı: 
“Koyun, keçi ve inek sütü fiyatlarının derhal düzenlenip bir litre sütün gerçek maliyeti ortaya konulmalıdır.
Yemlik arpa fiyatlarına asla artış gelmemelidir. Dünya borsalarında arpanın düşüşte olduğu bu dönemde arpa fiyatlarını artırmak yem fiyatlarını tetiklemekten başka bir işe yaramaz. Girdi maliyetlerini artırmaktan başka bir işe yaramaz.

 Naimoğulları, Cuma gününe kadar söz konusu talepleri görüşüp bir çözüm noktası bulunmadığı takdirde Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin en az 400 araçla tepkisini en ağır şekilde ortaya koyacağını açıkladı. 


Küçük baş hayvancımıza 21 TL değil 42,5 TL ödenmesi gereken hayvan başı gerçek desteğinin derhal ödenmesi, yani 11.5 milyon Doğrudan Gelir Desteğinin Cuma (26 Mayıs) gününe kadar ödenmesi.
Büyükbaş hayvancıya 90 TL değil açıklanan 180 TL hayvan başı desteğin (toplamda 4.5 milyon TL) ödenmesi.
Tarım Sigortası’nın mali olarak şu an düşmüş olduğu durumdan derhal kurtulması ve hayvancıya ödemesi gereken tazminatların derhal ödenebilmesi için alacaklarının Maliye Bakanlığı’ndan ödenebilmesi ve bu zor durumdan kurtulması. 
Devletin tarımsal arazilerinin sadece gerçek hayvancıya ve çiftçiye kiralanması ve ‘yem bitkisi yapımında kullanılması şartı’ getirilmesi.
Hayvancının ve çiftçinin 2016 yılından kalan 15 milyon TL’lik akaryakıt alacağının yarısının değil tümünün derhal ödenmesi. 
SÜTEK tarafından yapılan ve yıllardır her ayın 5. ve 20. günü ödenen süt bedelleri aylardır çok büyük aksamalarla ödenmektedir. Üretici süt alacağının ne gün ödeneceğini bilmelidir. Burada büyük kaos yaratılmaktadır. Ödemeler düzene girmelidir.”

“400 araçlı eylem kapıda”
Naimoğulları, Cuma gününe kadar söz konusu talepleri görüşüp bir çözüm noktası bulunmadığı takdirde Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nin en az 400 araçla tepkisini en ağır şekilde ortaya koyacağını açıkladı. 
Naimoğulları, “sorunlarımız topyekün çözülmezse 400 araçla Lefkoşa’yı kapatırız” ifadelerini kullandı.

 

Bu haber toplam 2078 defa okunmuştur