1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “4 yılık bölümü 2 yılda tamamladı, diplomasını barem artışı için onaya sundu”
“4 yılık bölümü 2 yılda tamamladı, diplomasını barem artışı için onaya sundu”

“4 yılık bölümü 2 yılda tamamladı, diplomasını barem artışı için onaya sundu”

"Sahte diploma soruşturması" kapsamında tutuklanan UBP'li eski bakan Kemal Dürüst'ün eşi Meray Dürüst, mahkemeye çıkarıldı.

A+A-

Kıbrıs Sağlık ve Toplum Bilimleri Üniversitesinde yürütülen ‘Sahte diploma’ soruşturması kapsamında tutuklanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müdürü Meray Dürüst “Sahte Belge Düzenlemesini Tahrik Etme” ve “Sahte Resmi Belgeyi Tedavüle Sürme” suçlamalarıyla Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı.

Polis, Dürüst’ün 4 yıllık bölümü 2 yılda tamamladığını ve sınavlara girmiş gibi notlarının değiştirilerek mezun edildiğini açıkladı.

Polis, zanlının aldığı diplomayı Millî Eğitim Bakanlığı’na verip, onaylattığını da belirtti, zanlının “FF” olan; yani, geçersiz ders notlarının okulda eğitim görevlisi olmayan şahıslar tarafından değiştirildiğini tespit ettiklerini kaydetti.

Zanlının avukatı, müvekkilinin kendisiyle ilgili okulun sistemine girilen ders notları ve kayıtlarla ilgili bilgisi olmadığını öne sürdü.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç,  zanlının 3 gün süreyle tutuklu kalmasına emir verdi.

Mahkemede neler konuşuldu?

Mahkemede soruşturmaya ilişkin detaylar aktaran Mali Polis, zanlı Meray Dürüst’ün, “Sahte Belgeyi Tedavüle Sürme” ve “Sahte Belge Düzenlemesini Tahrik Etme” suçlarından mahkemeye çıkarıldığını söyledi.

Polis, zanlının 25 Eylül 2019 tarihinde okulun 4 yıllık Psikoloji Bölümü’ne kayıt olduğunu, ilk 2 yıl derslere girdiğini ve sınavlara girdiğini ancak son 2 yıl okula devam etmediği halde derslere ve sınavlara girmiş gibi işlem yapıldığını açıkladı.

“Geçersiz notlar, geçerli hale getirildi”

Polis, zanlının derslere girdiği 2 yıl süresince aldığı geçersiz notların da geçerli hale getirildiğini ve zanlıya 4 yerine 3 yılda diploma verildiğini söyledi.

Polis, zanlının aldığı diplomayı Millî Eğitim Bakanlığı’na verip, onaylattıktan sonra müdür olarak çalıştığı Çalışma Bakanlığı’na barem artışı almak için sunduğunu açıkladı.

Polis, Personel Dairesinin zanlının konumundan ve bareminin yeterli olmasından dolayı barem artışı vermediğini açıkladı.

“Yaz okuluna gittiğini söyledi, araştırma yapıldı ve yalan söylediği ortaya çıktı”

Polis, zanlının diplomayla ilgili izahat istendiğini; yaz okula gittiğini, üstten ders aldığını söylediğini ancak yapılan soruşturma sonucu doğruyu söylemediğinin belirlendiğini söyledi.

Soruşturma kapsamında 9 ifade aldıklarını kaydeden polis, araştırmalarının sürdüğünü söyledi.

Polis, soruşturmanın devam ettiğini, zanlının serbest kalması halinde soruşturmaya etki edebileceğini, üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkan Vekili’nin eşi Kemal Dürüst olduğunu ayrıca akrabalarının da aynı üniversitede çalıştığını belirterek, zanlının 3 gün süreyle tutuklu kalmasını talep etti.

Polis memuru, savcı Hasan Boşnak’ın sorularını da yanıtladı.

“FF olan notları okulda eğitim görevlisi olmayan şahıslar tarafından değiştirildi”

Polis, savcının sorusu üzerine üniversitenin kayıtlarının incelendiğini, zanlının “FF” olan; yani, geçersiz ders notlarının okulda eğitim görevlisi olmayan şahıslar tarafından değiştirildiğini tespit ettiklerini söyledi.

Polis, bir başka soru üzerine ise sahte diplomada mesele ile ilgili tutuklanıp, daha sonra teminata bağlanan üniversitenin rektörünün imzasının olduğunu belirtti.

Polis, ayrıca diplomada imzası olan diğer şahıslarla ilgili de soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Polisin ardından söz alan zanlının avukatı, müvekkilinin kendisiyle ilgili okulun sistemine girilen ders notları ve kayıtlarla ilgili bilgisi olmadığını öne sürdü.

Huzurundaki şahadeti değerlendiren Yargıç Zehra Yalkut Bilgeç,  zanlının 3 gün süreyle tutuklu kalmasına emir verdi.

Bu haber toplam 13250 defa okunmuştur