1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 325 yabancıya daha taşınmaz satın alma izni
325 yabancıya daha taşınmaz satın alma izni

325 yabancıya daha taşınmaz satın alma izni

Hükümet, 325 yabancı uyruklu kişiye daha taşınmaz mal satın alma izni verdi, sadece 2023 yılının Ağustos ayına kadar geçen sürede toplamda 3 bin 294 yabancıya bu hak tanınmış oldu…

A+A-

UBP – YDP – DP Hükümeti, 325 yabancı uyruklu kişiye daha taşınmaz mal satın alma izni verdi.

Bu kapsamda, sadece 2023 yılının Ağustos ayına kadar geçen sürede toplamda 3 bin 294 yabancıya taşınmaz mal satın alma izni verilmiş oldu.

Mevcut yasaya göre, yabancı uyruklu bir kişi 1 dönüme kadar arazi veya 3 adet konut alabiliyor. Bu nedenle, taşınmaz mal edinme hakkı verilen kişinin, kaç dönüm arazi veya kaç adet ev aldığı bilinmiyor…

Güncel verilere göre, Ocak 2021’den Ağustos 2023’e kadar toplamda 7 bin 283 yabancıya Kıbrıs’ın kuzeyinden taşınmaz mal satın alma hakkı verilmiş durumda.

Resmi Gazete’deki veriler incelendiğinde, özellikle Kasım 2021’den itibaren Bakanlar Kurulu’nun taşınmaz mal edinme hakkı tanıdığı yabancı sayısının gözle görülür biçimde arttığı gözlemlendi.

Söz konusu tarihin, ABD dâhil bazı ülkelerin Ukrayna ile devam eden savaş nedeniyle Rus yatırımcılara yaptırım uygulamaya başladığı tarihlere denk gelmesi ise dikkat çekiyor…

Öte yandan İçişleri Bakanlığı’ndaki kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, önceleri daha fazla Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yabancılar, 2022 itibariyle Rus ve İran çoğunluğuna dönmüş durumda.

Emlak piyasasındaki güncel verilerde ise 2022’ye kadar taşınmaz mal edinme hakkı verilen yabancıların yüzde 90’a yakını TC vatandaşıyken, bu oranın son 1 yılda yüzde 70’lere düştüğü iddia ediliyor. 

Yine emlak sektöründen yayılan bir başka iddiaya göre ise, resmi kayıtlara yansıyandan çok daha fazla sayıda taşınmaz mal, “gizli yabancı ortaklı” yerel şirketler tarafından satın alınıyor.

Geçtiğimiz hafta olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurul toplantısında da gündeme gelen yabancılara yönelik taşınmaz mal izni konusunda ana muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Tapudaki kayıtlar, buzdağının görünen yüzüdür” demiş, “Sözleşmeyle mülkiyet devri yapılmış ve tapuya kaydedilmemiş çok sayıda devirler var” iddiasını ortaya koymuştu.

“Bu gidişat, bizim yok oluşumuzun göstergesidir” diyen Erhürman, “Önümüzde zaman yok. Artık iş apartman dairelerinden çıktı, doğrudan tartlalar satılıyor. Somut önerilerimiz var. Yabancıların mülkiyet hakkı ilçeler bazında sınırlandırılacak. Bu, suç olarak düzenlenecek ve vergiler yoluyla engellenecek. Nüfus sınırlandırılacak. Bunlar kaçınılmazdır. Bunları şimdi düzene kavuşturmamız gerek. Yapmazsak, 5 sene sonra kimse boşuna bu koltuklarda oturmasın” demişti.

Bu haber toplam 3840 defa okunmuştur
Etiketler :