1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "31 Mart seçimi: ‘Erdoğan’ın iktidarına darbe"
"31 Mart seçimi: ‘Erdoğan’ın iktidarına darbe"

"31 Mart seçimi: ‘Erdoğan’ın iktidarına darbe"

Türkiye’nin 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili haber ve yorumlar tüm dünya basınında önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.

A+A-

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) verilerine göre İstanbul’da CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu, AKP’li rakibi Binali Yıldırım’ın önünde. İzmir ve Ankara’da da CHP adayları kazandı. 

BBC Türkçe’nin derlemesine göre AKP, oy oranı ve belediye başkanlığı sayısına göre en fazla belediye başkanı çıkaran parti oldu, ancak başkent Ankara dahil, birçok kritik il ve büyükşehiri ittifak ortağı MHP ve rakibi CHP’ye kaptırdı.

2014 yerel seçimlerinde 18’i büyükşehir olmak üzere 48 yerde belediye başkanlığını kazanan AKP’nin kazandığı belediye başkanlığı sayısı 40’a geriledi.

AKP, yedi belediyeyi ittifak ortağı MHP’ye karşı, yedi belediyeyi de CHP’ye kaybetti. Buna karşılık MHP’den Isparta’yı alan AKP, Zonguldak’ı CHP, Şırnak, Ağrı ve Bitlis’i HDP’den aldı.

tc-secim-tablo-1-001.jpg

tc-secim-ankara.jpg

tc-secim-istanbul.jpg

tc-secim-izmir.jpg

Türkiye’nin 31 Mart yerel seçimleriyle ilgili haber ve yorumlar tüm dünya basınında önemli gündem maddeleri arasında yer aldı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, İngiliz Guardian gazetesinin haberinde “Bu seçimler Erdoğan’ın 16 yıllık iktidarı için bir referanduma dönüştü ve ülkedeki ekonomik durum Erdoğan’a olan halk desteğini azaltmaya başladı” dendi.

“İlk sonuçlar AKP’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana aldığı ilk önemli yenilginin işaretleri” yorumunu yapan gazete, Türkiye’de son ekonomik koşulları ve AKP’nin beka meselesine odaklanan kampanya stratejisini özetledi. Guardian, muhalefetin, enflasyon ve artan işsizlik nedeniyle AKP’li seçmenin yönünü başka tarafa çekmesi umutlarının boşa çıkmadığı yorumunu yaptı.

Financial Times gazetesi de seçimle ilgili haberinde iktidar ittifakının oylarının yüzde 50’den fazlasını aldığı için rahatlamış olabileceğini belirtirken “Ama şehirleri kaybetmek, karlı anlaşmalar ve iş imkânları dâhil bu şehirlerle birlikte gelen himaye ağının kontrolünü de kaybetmek anlamına gelir” dedi.

‘Büyük bir gerileme’

Amerikan New York Times gazetesi de ilk sonuçların Erdoğan’ın ‘Ankara ve İstanbul’u kaybettiğine’ işaret ettiğini belirtip bu sonuçların Erdoğan’ın iktidarı için büyük bir gerileme olarak görülebileceğini yazdı. New york Times’ın haberinde de kampanya süreci, ekonomik durum ve büyük şehirlerin Erdoğan açısından önemi okurlara özetlendi. Gazete Türkiye’nin ABD ile yaşadığı sorunları da hatırlattı.

Le Monde: Büyük darbe

Fransız Le Monde gazetesi de AKP’nin Ankara’yı kaybetmesi ve ilk sonuçlara göre İstanbul’u da kaybetme riski olmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iktidarı için ‘bir darbe’ olarak yorumladı. Gazete “Devasa bir başkanlık sarayı inşa ettiği başkentteki yenilgisi, AKP’nin 2002’de iktidar gelmesinden bu yana her seçimi kazanan Erdoğan için büyük bir başarısızlığa işaret ediyor” dedi.


19.38 

Anadolu Ajansı (AA), 31 Mart Yerel Seçimleri'ne ilişkin verileri güncelleyerek yüzde 100'ünü açıkladı.

Anadolu Ajansı'nın açıkladığı resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul'da CHP'li Ekrem İmamoğlu yüzde 48.78, AK Parti'li Binali Yıldırım ise yüzde 48.52 oy aldı.

İmamoğlu'nun oy sayısı 4 milyon 169 bin 987, Yıldırım'ın oy sayısı 4 milyon 146 bin 42. İmamoğlu, 23 bin 945 oyla önde.

Kesin olmayan sonuçlara göre, 39 ilçeye sahip İstanbul'da AK Parti 24, CHP 14 ve MHP 1 ilçede seçimi önde tamamladı.

16.00  CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, "Başka bir siyasi dil ve başka bir siyasi süreci İstanbul’a vaat ediyorum ve yaşatacağıma inanıyorum. Farklı bir samimiyeti, siyasi ortama katacağımı şimdiden görüyorum. Dolayısıyla İstanbul’u kazanmayı, dünyanın en büyük kentindeki 16 milyon insanın gönlünü kazanmak olarak tanımlıyorum." dedi.

İmamoğlu, CHP'nin Seçim Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, 30 saattir uykusuz olduğunu ifade ederek, CHP'nin merkezi sistem içerisinde oluşturduğu veri tabanı ve internet sistemiyle beraber tutanakların oluşturulduğunu, ıslak imzalı tutanakların tamamının ellerinde olduğunu söyledi.

“OY FARKI 25 BİN”

"Şu an itibarıyla net sonucumuz şu; bizimle rakibimiz arasındaki oy farkı 25 bin 158'dir." diyen İmamoğlu, YSK'nın, kendilerinin de açıkladığı seçim sonuçlarını toplumla paylaşmasının demokrasi adına, ülkede bu sürece katkı sunmasının belkide herkesin yüreğine su serptiğini söyledi.

YSK'nın son girişiyle son 16 sandığın kaldığını dile getiren İmamoğlu, şöyle devam etti:

"Yüzde 99,95'i girilmiştir. Şu an itibarıyla 4 milyon 168 bin 546 bize verilen oy, 4 milyon 142 bin 791 de rakibimize verilen oy. Aradaki fark 25 bin 755'tir. Bu şunu ifade ediyor. Bizim elde ettiğimiz veriye çok yakın bir veri gözükmektedir. Belki de bu aradaki fark kalan 16 sandıkla beraber örtüşecektir. Zira biz de ıslak imzalı tutanaklardan seçim sonuçlarımızı girdik. Elbette ki YSK de ilçe seçim kurullarından girilen ıslak imzalı tutanakların sonucunu ekranda bize gösteriyor. Sonucun birbirine bu şekilde yakın olması aslında ne kadar sağlam bir veri tabanına sahip olduğumuzun da bir göstergesi."

Ekrem İmamoğlu, kendilerinin ortaya koyduğu sonucu YSK'nın teyit ediyor olmasının kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Yerel seçim sürecindeki geçersiz oylar üzerinden AK Parti yetkililerinin açıklaması olduğunu dile getiren İmamoğlu, "Bu süreci irdelemek, dipsiz kuyuda bir süreç arayışına girer. Bu da süreci tekrardan baltalar ve sıkıntıya sokar. Bizim talebimiz bir an önce sürecin tamamlanması, bir an önce sürecin toparlanması ve ülkemizin gündeminin gerçek gündemine oturmasıdır." diye konuştu.

Bu sürecin artık toparlanması gerektiğini dile getiren İmamoğlu, “İnanıyorum ki İstanbul’un sonucu olgunlaşmıştır, zira şu an itibariyle AA’nın da verisinde nihayet İstanbul kırmızı renge boyanmıştır. Doğrular er ya da geç ortaya çıkar. Siyasetteki yol haritası ve ritim, hizmet yarışı olmalıdır. Bu bağlamda bu ülkenin kuruluşundan bugüne emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Her zaman ışığım olacak olan cumhuriyetin ilkelerine bağlılığımı ilan ediyor ve bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’e de minnet duygularımı iletiyorum." değerlendirmesini yaptı.

BİNALİ YILDIRIM: İPTAL OYLAR ARADAKİ FARKIN 10.5 KATI

AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, rakibi Ekrem İmamoğlu'nun 25 bin civarında daha fazla oy aldığını belirterek, "Burada önemli bir ayrıntıyı paylaşmak gerekiyor. O da şudur; 319 bin 500 iptal oy var. Aradaki fark 25 bin. Yani iptal oylar aradaki farkın 10 katından fazla gözüküyor." dedi.

Yıldırım, AK Parti İl Başkanlığının önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, sayımın devam ettiğini belirterek, şu andan itibaren 14 sandığın daha sayılacağını söyledi.

Geldikleri noktada rakip aday Ekrem İmamoğlu'nun 25 bin civarında daha fazla oy almış gözüktüğünü belirten Yıldırım, "Burada önemli bir ayrıntıyı paylaşmak gerekiyor. O da şudur; 319 bin 500 iptal oy var. Aradaki fark 25 bin. Yani iptal oylar aradaki farkın 10 katından fazla gözüküyor. Bu önemli bir detay. Bunun dışında tabii yapılan bazı usulsüzlükler, yanlışlar, hatalı girişler var." diye konuştu.

Yıldırım, bunları da parti teşkilatı ve sandık kurullarındaki görevlilerin tespitlerini yaptıklarını ifade ederek, bu süreçle ilgili partisinin il başkanının biraz sonra örnekleriyle detaylı bir şekilde yaşananları değerlendireceklerini kaydetti.

“YSK MAZBATAYI KİME VERİRSE BAŞKAN O OLACAK”

"Yüksek Seçim Kurulu mazbatayı kime verirse başkan o olacak. Biz tebrik etmesini biliriz ancak sürecin de devam ettiğini söylemekte fayda var. Sayın İmamoğlu 2014'ü örnek veriyor ama orada bir şi eksik bırakıyor ben onu tamamlamakta yarar görüyorum. 2014 seçiminde iptal oylar 440 bin, aradaki fark 660 bin idi.  Yani iptal oyların tamamını kazanan adaya yazsanız bile yetmiyordu. Burada ise iptal oylar aradaki farkın 10,5 katı. Takdir edersiniz ki bu sonucu çok değiştirebilir. Daha iyi anlaşılsın diye şunu söylemekte yarar görüyorum, 31 bin 136 sandık var, her sandıktan bir tane oy yanlış yazılmış olsa, bu 31 bin 136 eder ki bu da aradaki farktan daha fazla eder."

13.23  CHP’li Ekrem İmamoğlu, AA’nın verilerini güncellemesinin hemen ardından basın toplantısı düzenledi. İmamoğlu, açılmayan 16 sandığın kaldığını ifade etti.

İmamoğlu şunları söyledi: “Bizim ile şu an itibariyle rakibimizle aramızdaki fark 25 bin 158’dir. 4 milyon 168 bin 546 bize verilen oy. 4 milyon1 42 bin 791 rakibize verilen oy. Aradaki fark belki de bizim sonuçlarımızla örtüşecektir.”

13.15 Anadolu Ajansı, dün gece yarısından sonra seçim sonuçlarına yönelik kısmi olarak durdurduğu veri akışıyla ilgili güncel bilgileri abonelerine paylaştı. Güncel bilgilerde Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nda önde görüldü.

Anadolu Ajans'ından konuya ilişkin olarak yapılan açıklama şöyle:

Bilindiği üzere Anadolu Ajansı A.Ş. 2014 yılından itibaren Türkiye’de seçim sonuçlarını yayınlayan tek medya kuruluşudur. Bu süreç zarfında biri mahalli 5 seçim ve bir referandum sonucu başarılı şekilde abonelerimize ulaştırılmıştır. Açıklanan verilerin günler sonra kesinleşen YSK verileriyle de birebir aynı olması Anadolu Ajansı’nın başarısının bir göstergesidir.
Anadolu Ajansı, bütün bu seçimlerde kesinleşen resmi sonuçlardan saatlerce önce kamuoyunu aydınlatma görevini bihakkın yerine getirmiştir.

Şunu özellikle belirtmeliyiz ki, seçim akşamlarında arzu ettikleri neticeyi alamayan, başarısızlıklarını Anadolu Ajansı’nı hedef göstermek, itibarını sarsmak ve çalışanlarına saldırmakla örtmeye çalışanlar, YSK’nın resmi sonuçları açıklamasıyla her seferinde mahcup olmuşlardır.

Anadolu Ajansı, 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleriyle ilgili verilerin aktarılması görevine de sandıkların kapanmasının ardından başlamış ve gecenin ilerleyen saatlerine kadar veri akışı kesintisiz devam etmiştir.

Bazı sandıklardan sağlıklı veri akışı temin edilemeyince veri aktarımına bir süre ara verilmiş; kalan yüzde birlik sandık sonucuyla ilgili elimize herhangi bir veri ulaşmadığı için de Yüksek Seçim kurulunun sonuçlarının beklenilmesi kararı alınmıştır. Bu durum kamuoyu ile de paylaşılmıştır. Adayların oy oranlarının birbirine çok yakın olduğu İstanbul için, verilerin sağlıklı bir şekilde geldiği son noktada durup beklemek ve Yüksek Seçim Kurulunun ilan edeceği sonuçları hep beraber görmek en doğru karardır. Yüksek Seçim Kurulu geçici olmayan sonuçlarını her zaman olduğu gibi şeffaf bir şekilde kamuoyuna duyurmaktadır. Güçlü bir demokrasinin olduğu ülkemizde Anadolu ajansı olarak hızlı güvenilir ve sağlıklı verileri sizlere ulaştırma gayretimiz 100 yıldır sürmektedir. 

Anadolu Ajansı A.Ş. seçim sonuçlarını açıklayarak bir kamu görevi yürütmektedir. Halkımızın doğru bilgiye ulaşması için gelen son sandık verileri az sonra güncellenerek abonelerimize ulaştırılacaktır.
Saygıyla duyurulur.

 

10.25  YSK Başkanı Sadi Güven'den son dakika açıklaması geldi:
Sadi Güven "İtiraz süresi bir gün. Bazı iller kesinleşiyor. Sonuçlar inşallah milletimize hayırlı olacak. Sonuçlara itiraz gelirse bakıyoruz... AA benim müşterim değil. Nereden alıyor sonuçları bilmiyorum. Biz sonuçları tarayarak veriyoruz. Şu an itibarıyla yüzde 80 oranında belli ve paylaşıyoruz." dedi ve Ekrem İmamoğlu'nun verdiği değerleri doğruladı ve açılmaya sandık oranı 99.74 açılmayan sandık sayısı 82. Aramızdaki oy farkı 27.806.

 

09.46 DHA, YSK verilerine dayandırdığı haberinde; İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'nun yaklaşık 27 bin 315 oy farkla önde olduğunu duyurdu. Açılan sandık oranı 99,69....

 

09.40 CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, partilerinin genel merkezinin sistemi üzerinden bütün sandıkların girildiğini belirterek, "Bir sandık hariç benim adıma oy kullanan vatandaşların sayısı, 4 milyon 169 bin 206. Rakibimizin aldığı oy, 4 milyon 141 bin 179. Yani aradaki fark 28 bin 27." dedi.

İmamoğlu, CHP'nin Seçim Koordinasyon Merkezi'nde yaptığı açıklamada, İstanbul'un caddeleri ve bazı üst geçitlerine "Teşekkürler İstanbul gönül belediyeciliği kazandı" yazılı afişler asıldığını aktararak, "Şu anda yetkisiz olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin siyasi kanadı, manipülasyona dahil olmuştur." ifadesini kullandı.

Bu işlemi yaptıran siyasi irade hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen İmamoğlu, "Yüksek Seçim Kurulu'ndan bilgi alıyorsak basın kuruluşlarının da alma şansı vardır. Türkiye Cumhuriyeti'nin o güzel haritasındaki İstanbul kısmını, lütfen bizim rengimize dönüştürsünler. Şu anda halen başka bir siyasi parti kazanmış gibi bir harita var. Bu, bizi üzüyor, milyonlarca oy veren insanı üzüyor." diye konuştu.

İmamoğlu, partilerinin genel merkezinin sistemi üzerinden bütün sandıkların girildiğini ve sadece bir sandıktaki tutanakta eksiklik olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bir sandık hariç 4 milyon 169 bin 206, benim adıma vatandaşların kullandığı oy sayısı. Rakibimizin aldığı oy, 4 milyon 141 bin 179. Yani aradaki fark 28 bin 27. Bu fark bizim seçimi kazandığımızın verisidir. Tüm vatandaşlarımıza duyuruyorum. Şu anda Yüksek Seçim Kurulu'nun yüzde 99,18 oranında sandık girişi yapılmıştır. 253 sandık girişi devam etmektedir. Bakırköy, Esenyurt, Maltepe, Bahçelievler, Beylikdüzü gibi halen giriş devam eden, oranları konusunda da üst seviyede orana sahip olduğumuz ilçelerin sandıkları söz konusudur. Yüksek Seçim Kurulu'na göre şahsım adına atılan oy sayısı, 4 milyon 136 bin 647, rakibimize verilen oy ise 4 milyon 109 bin 230'dur. Oradaki fark da şu an için 27 bin 417'dir. Aslında Yüksek Seçim Kurulu da bizim oylarımızı teyit etmek üzeredir."

253 sandığın da girişini bekleyeceklerini anlatan İmamoğlu, belli bir orana ulaşıldığında tekrar bilgi vereceğini belirtti.

Büyükşehir belediyesinin İstanbul'un muhtelif yerlerine astığı afişlerde AK Parti'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım'ın fotoğrafı ve isminin bulunduğu ifade eden İmamoğlu, şunları kaydetti:

"Ben kendilerinin yerinde olsam, böyle bir sürece, bu aşamada kendi ismimi alet etmem. Kendilerini buradan uyarıyorum, sürece müdahale etmelerini öneriyorum. Ben olsam tüm samimiyetimle tüm içtenliğimle söylüyorum ki adalet duygumla bu sürece derhal müdahale ederdim, müsaade etmezdim."

09.00 Türkiye’de dün yapılan yerel seçim gözler İstanbul’da sonucun resmi olarak ilan edilmesine çevrildi.

İstanbul dışında tüm il ve ilçelerde seçim sonucu açıklandı.  Ancak kıyasıya bir çekişmenin yaşandığı İstanbul’da resmi sonuç henüz duyurulmadı.

Anadolu Ajansı (AA) 23:20’den sonra İstanbul’a ait yeni bir sonuç açıklamadı.  Açıklanan ve sandıkların yüzde 98.8’inin açıklandığı en son bilgiye göre oyların yüzde 48.71’ini AK Parti adayı Binali Yıldırım, oyların yüzde 48.65’ini ise CHP adayı Ekrem İmamoğlu kazandı.  Ancak kesin sonuç açıklanmadı.

Hem Binali Yıldırım, hem de Ekrem İmamoğlu “kazandım” açıklamasında bulundu. 

Binali Yıldırım, “İstanbul'da seçim sayımları gayrıresmi sonuçları 31 bin 124 sandıkta tamamlanmış bulunuyor. Bu sonuca göre İstanbul'da seçimi kazandık.”  açıklamasını yaptı. Yıldırım, "İstanbul'da seçim sayımları gayrıresmi sonuçları 31 bin 124 sandıkta tamamlanmış bulunuyor. Bu sonuca göre İstanbul'da seçimi kazandık.” Şeklinde konuştu.

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu da, 1 sandık hariç, ellerindeki sonuca göre 28 bin 207 oy farkla seçimi kazandığını duyurdu.  AA’yı eleştiren İmamoğlu, "AA görevini yapmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti tarihine kötü bir iz bırakmıştır. İstanbul'un her yerine "Teşekkürler İstanbul" yazmış durumda. Bir sandık hariç, 4 milyon 169 bin 206 benim adıma oy kullanan vatandaş var. Rakibimizin 4 milyon 141 bin 179" dedi.

 


 

06.30 İstanbul'da seçim sonuçları henüz açıklanmamışken kentin birçok yerine AKP'nin seçimi kazandığı yönünde pankartlar asılarak 'teşekkür' mesajları paylaşıldı. CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu, İBB tarafından asılan pankartların görüntülerini Twitter hesabından paylaşarak Binali Yıldırım'ı uyardı. Pankart operasyonunu kınadığını söyleyen İmamoğlu, "Binali Yıldırım Bey’e de kendini bu manipülasyona feda etmemesini öneriyorum." dedi.

51da8019-d4f0-435d-84a9-72b5ffa238cf.jpeg


Seçim sonuçlarına ilişkin tüm verilerin kaynağı Anadolu Ajansı’dır.

00:05 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Seçime ‘cumhur ittifakı’nın ruhu mührünü vurmuştur. ‘Cumhur ittifakı’ hedeflerine ulaşmıştır. Bir sonraki seçimler 2023 yılında. Ülke gündeminden seçim konusu tamamen kalkmıştır. ‘Cumhur ittifakı’ kararlılıkla yoluna devam edecektir.”

(İstanbul seçim sonuçlarına ilişkin yorumu): “Bir oy fazla alan kazanır.”

23:57 AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım’ın “Seçimi kazandık” sözünü anında duyuran Anadolu Ajansı (AA), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “İstanbul’da kazandık” sözünü geçmedi. AA Kılıçdaroğlu’nun sadece şu sözlerine yer verdi: “Ekonomik krizin aşılması konusunda bize düşen her görevi yerine getirmeye hazırız. Halk demokrasiden yana tavrını koydu, bu bizim için çok önemli bir ışık.”

23:50 CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: “Elimizdeki verilere göre İstanbul’da Ekrem İmamoğlu kazanmış durumda. Bizi üzen, başbakanlık, Meclis başkanlığı yapmış birisinin elinde veri olmadan yangından mal kaçırır gibi açıklama yapması. Kendisine yakıştıramadım. Dolayısıyla buradan İstanbul’daki örgütteki bütün arkadaşlarıma sesleniyorum. 48 saat kimse uyumayacak. Göreceksiniz İstanbul’a da bahar gelecek. Tıpkı Ankara’ya baharın geldiği gibi.”

23:40 İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener: “Balıkesir ve Uşak’ta adaylarımız öndedir. Şu an manipülasyon yapılmaya çalışılmaktadır.”

23:30 Yıldırım: “İstanbul’da seçimi kazandık. Bu süreçte İstanbul halkının bize verdiği yetki için çok teşekkür ediyorum.”

23:25 CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’daki oyların 76.1’inin sistemlerine girildiğini, buna göre yüzde 51 oyla yarışı önde götürdüğünü söyledi. AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın oyunun yüzde 46 olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Keyifle tebrik edilmeyi bekliyorum” dedi.

22:54 Kesin olmayan sonuçlara göre Samsun’da AKP adayı Mustafa Demir, Kastamonu’da MHP adayı Rahmi Galip Vidinlioğlu, Batman’da HDP adayı Mehmet Demir, Kars’ta HDP adayı Ayhan Bilgen, İzmir’de CHP adayı Mustafa Tunç Soyer kazandı. Kastamonu’da AKP’li, Kars’ta MHP’li belediye el değiştird.

22:40 Kesin olmayan sonuçlara göre Mardin’de HDP adayı Ahmet Türk, Tunceli’de TKP adayı Fatih Mehmet Maçoğlu, Osmaniye’de MHP adayı Kadir Kara, Bolu’da CHP adayı Tanju Özcan, Adıyaman’da AKP adayı Süleyman Kılınç, Çorum’da AKP adayı Halil İbrahim Aşgın kazandı. Tunceli’de BDP’li belediye, Bolu’da AKP’li belediye el değiştirdi.

22:35 CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu: Kimsenin hakkını yemem, kimseye de hakkımı yedirmem. Yüksek Seçim Kurulu’nu ve Anadolu Ajansı’nı şeffaf, adil ve dürüst olmaya, manipülasyonlara bulaşmamaya davet ediyorum. Kimse sandıklardan ayrılmasın, tüm oyların takipçiyiz.

22:30 Kesin olmayan sonuçlara göre Kahramanmaraş’ta AKP adayı Hayrettin Güngör, Hakkari’de HDP adayı Cihan Karaman, Trabzon’da AKP adayı Murat Zorluoğlu, Ordu’da AKP adayı Mehmet Hilmi Güler, Aksaray’da AKP adayı Evren Dinçer, Bartın’da MHP adayı Cemal Akın, Kayseri’de AKP adayı Memduh Büyükkılıç, Konya’da AKP adayı Uğur İbrahim Altay kazandı.

22:25 CHP Sözcüsü Faik Öztrak: İstanbul’da öndeyiz.

22:14 Kesin olmayan sonuçlara göre Sakarya’da AKP adayı Ekrem Yüce, Iğdır’da MHP adayı İsa Yaşar Tezel, Gümüşhane’yi AKP adayı Ercan Çimen, Ağrı’da AKP adayı Savcı Sayan kazandı. Iğdır’da BDP’li belediye el değiştirdi

22:12 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “AK Parti olarak, tıpkı 3 Kasım 2002 seçimlerinden bu yana hep olduğu gibi yine açık ara birinci parti olarak çıktık. MHP ile birlikte ittifaklar bazında da birinci olduk. Şimdi hep önümüze bakacağız. Gündemimiz reform. Büyük ve güçlü Türkiye hedefine odaklanacağız. Bundan sonraki seçimler 2023 yılının haziran ayında.”

22:05 CHP’nin İstanbul adayı Ekrem İmamoğlu, ıslak imzalı tutanaklardan elde ettikleri verileri açıkladı. İmamoğlu, İstanbul’daki oyların 60’ının sistemlerine girildiğini ve buna göre AKP’nin adayı Binali Yıldırım’la aralarındaki farkın yüzde 5.25 olduğunu söyledi. İmamoğlu daha önceki açıklamasında İstanbul’da yarışı önde götürdüğünü kaydetmişti.

22:00 Kesin olmayan sonuçlara göre Kırşehir’de CHP adayı Selahattin Ekicioğlu, Uşak’ta AKP adayı Mehmet Çakın, Erzurum’da AKP adayı Mehmet Sekmen, Sinop’ta CHP adayı Barış Ayhan, Zonguldak’ta AKP adayı Ömer Selim Alan, Karaman’da MHP adayı Savaş Kalaycı kazandı. Kırşehir’de AKP’li belediye, Zonguldak’ta CHP’li, Karaman’da AKP’li belediye el değiştirdi.

21:52 Kesin olmayan sonuçlara göre Düzce’de AKP adayı Faruk Özlü kazandı.

21:44 Kesin olmayan sonuçlara göre Siirt’i HDP adayı Berivan Helen Işık kazandı. Böylece HDP ilk defa Siirt’i kazanmış oldu.

21:40 Kesin olmayan sonuçlara göre Nevşehir’de AKP adayı Rasim Arı, Kırıkkale’de AKP adayı Mehmet Saygılı, Erzincan’da MHP adayı Bekir Aksun, Karabük’te MHP adayı Rafet Vergili, Afyon’da AKP adayı Mehmet Zeybek kazandı. Erzincan’da AKP’li belediye el değiştirdi.

21:38 Sandıkların yüzde 71.74’ü açılan Şişli’de CHP’nin adayı Muammer Keskin yüzde 48.46 ile önde. DSP’nin adayı ve uzun yıllar Şişli belediye başkanlığı yapan Mustafa Sarıgül’ün oy oranı ise 21:38 itibariyle yüzde 29.13.

21:30 Kesin olmayan sonuçlara göre Burdur’da CHP adayı Ali Orkun Ercengiz, Giresun’da AKP adayı Aytekin Şenlikoğlu, Bingöl’de AKP adayı Erdal Arıkan kazandı. Giresun’da CHP’li belediye el değiştirdi.

21:25 Yavaş’ten tweet: Islak imzalı tutanakların %51’i (1 Milyon 663 bin oy) sisteme girildi. 906 bin oy Millet İttifakı – 757 bin Cumhur İttifakı (%54.4 – %45.6 ) Yenimahalle ve Çankaya’da açılan sandık sayısı düşük. 
Sandıklara sahip çıkıyoruz, sonuna kadar sandıklardan ayrılmıyoruz.

21:24 Elazığ’da kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Şahin Şerifoğulları kazandı.

21:23 Malatya’da kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Selahattin Gürkan kazandı.

21:08 Şırnak’ta kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Mehmet Yarka kazandı (BDP’li belediyeye kayyım atanmıştı).

21:05 Ardahan’da kesin olmayan sonuçlara göre CHP adayı Faruk Demir kazandı. AKP’li belediye el değiştirdi.

20:55 Gaziantep’te kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Fatma Şahin kazandı.

20:52 Niğde’de kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Emrah Özdemir kazandı.

20:50 Tokat’ta kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Eyüp Eroğlu kazandı.

20:40 Gümüşhane’de kesin olmayan sonuçlara göre, AKP adayı Ercan Çimen kazandı.

20:25 Rize’de kesin olmayan sonuçlara göre, AKP adayı Rahmi Metin kazandı.

20:22 Bilecik’te kesin olmayan sonuçlara göre, CHP adayı Semih Şahin kazandı. AKP’li belediye el değiştirdi.

20:15 ‘Cumhur ittifakı’nın oy oranı 52.28, ‘millet ittifakı’nın oy oranı yüzde 37.74.

20:05 Ankara’da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin oy kullandığı sandıktan ‘millet ittifakı’nın CHP’li adayı Mansur Yavaş önde çıktı. Sandıktan Yavaş’a 228, ‘cumhur ittifakı’nın adayı AKP’li Mehmet Özhaseki’ye ise 52 oy çıktı. TKP adayı bir oy alırken, beş oy geçersiz sayıldı.

20:02 İstanbul Beyoğlu’nda sandıkların yüzde 30’u açıldı. AKP’li Haydar Ali Yıldız’ın oy oranı yüzde 50 iken CHP’li Alper Taş yüzde 44 ile takip ediyor.

19:55 Kilis’te kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Mehmet Abdi Bulut kazandı.

19:52 Sivas’ta kesin olmayan sonuçlara göre, AKP adayı Hilmi Bilgin kazandı.

19:50 Artvin’de kesin olmayan sonuçlara göre CHP adayı Demirhan Elçin kazandı. AKP’li belediye el değiştirdi.

19:45 Şırnak’ta oyların yüzde 72.27’si sayıldı: AKP’li Mehmet Yarka’nın yüzde 61.55, HDP’li Hişar Osal yüzde 35.02 (BDP’li belediyeye kayyım atanmıştı).

19:18 Bitlis belediye başkanlığını kesin olmayan sonuçlara göre AKP adayı Nesrullah Tanğlay kazandı (BDP’li belediyeye kayyım atanmıştı).

18:55 Yüksek Seçim Kurulu, (YSK) yerel seçimlere ilişkin yayın yasağının saat 19.15 itibarıyla kalkacağını duyurdu.

18.45 YSK yayın yasağını delen kanallar hakkında suç duyurusunda bulundu.

17.00 Oy kullanma işlemi tamamlandı. Oy verme işleminin saat 07.00’de başladığı illerde, saat 16.00 itibariyle sandıklar kapandı. Bir saat gecikmeli başlayan 49 ilde de saat 17.00 itibariyle oy verme işlemi sona erdi. Böylece tüm ülkede oy verme işlemi sona erdi.

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 4984 defa okunmuştur
Etiketler : , ,