1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘1 asgari ücrete’ Muhaceret Affı!
‘1 asgari ücrete’ Muhaceret Affı!

‘1 asgari ücrete’ Muhaceret Affı!

Hükümet, kaçak ya da izinsiz olarak adada kalan yabancılar için af çıkarıyor. Muhalefetin onay vermediği yasa tasarısının hayata geçmesi halinde ülkede izinsiz bulunan yabancı uyruklu kişiler bir asgari ücret ödeyerek, aftan yararlanabilecek.

A+A-

Ayşe GÜLER

Hükümet, kaçak ya da izinsiz olarak adada kalan yabancılar için af çıkarıyor. Muhalefetin onay vermediği yasa tasarısının hayata geçmesi halinde ülkede izinsiz bulunan yabancı uyruklu kişiler bir asgari ücret ödeyerek, aftan yararlanabilecek.

Başbakan olarak görevlendirilen Ünal Üstel başkanlığındaki UBP-DP-YDP Hükümeti, ‘Af Yasası’ olarak adlandırılan Yabancılar Ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı Meclis gündemine taşıdı, ivedilik talebiyle Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi’nde görüşülmesi istedi.   

Muhalefetin yalnızca istisnai durumlarda çıkarılabileceğe dikkat çekerek onay vermediği yasa çalışmasının hayata geçmesi halinde ülkede izinsiz bulunan yabancı uyruklu kişiler yalnızca bir asgari ücret ödeyerek, aftan yararlanabilecek.

Şu anda yürürlükte olan yasaya göre; ziyaretçi izni, ikamet izni, iş kurma izni veya iş yapma izni süresi bitmiş ve ülkede izinsiz olarak bulunan yabancılara izinsiz olarak kaldıkları her gün için günlük asgari ücret miktarı tutarında para cezası öngörülürken, bu miktar aylık asgari ücrete düşürülecek.

Geçerliliği ile ilgili herhangi bir süre kısıtlaması olmayan yasa tasarısı, her ne sebeple olursa olsun, kaçağa düşenleri kapsayacak.

Bu çalışmadan yararlanmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin, yasa yürürlüğe girdiği tarihten başlayarak doksan gün içerisinde müracaat yapmaları gerekecek.


Yasa ne içeriyor?

Yasa tasarısının hayata geçmesi ile ziyaretçi izni bitmiş olmasına rağmen ülkeden ayrılmayan veya ikamet, çalışma, iş yapma veya iş kurma izni almak için işlemlerini tamamlamayan yabancı uyruklu kişiler, aylık asgari ücrete denk gelen para cezasını ödemeleri halinde, cezanın geri kalanından sorumlu tutulmayacak.

Aynı durumda iş kurma izni süresi bitmiş izinlerini uzatmayıp aleyhlerine para cezası kesilen yabancı uyruklu kişiler de yararlanabilecek.

 

Ülkeye girişte bir asgari ücret ceza

Bununla birlikte; ülkeye girişine engel konulan ve yurt içinde cezalı konumda olup, bu yasa yürürlüğe girdiği tarihten sonra yurt dışına çıkış yapan yabancı uyruklu kişiler de ülkeye girişte aylık asgari ücret miktarı tutarında para cezasını ödemeleri halinde yasa çalışmasından yararlanabilecek.


Meclis’te ‘Af Yasası’ tartışması:

Erhürman: “Böyle af olmaz. Meclisin iradesi saçma sapan bir duruma getiriliyor”

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, af yasasının bilindiği üzere istisnai durumlarda çıktığına işaret ederek, eğer af yasası çıkarılması artık normalleştiyse, ilgili yasanın değişmesi gerektiğini kaydetti.

Özel durumlardan kaynaklanan bir anomali oluştuğunda af yasası çıkarılamıyorsa, yasa değişikliği getirilmesi gerektiğini söyleyen Erhürman, yasa tasarısının geri çekilerek, tasarıya doğru dürüst gerekçe yazılmasını talep etti.

Tufan Erhürman, yasa tasarısının Maliye’ye üç beş kuruş para getirmesi için hazırlandığını belirterek, “Böyle af olmaz. Bunu çekin, doğru dürüst gerekçe yazın. Meclisin iradesi saçma sapan bir duruma getiriliyor” şeklinde konuştu.  

Erhürman, yasa tasarısının genel gerekçesini Meclis kürsüsünden okuyarak, “Buna dayanarak af mı çıkar? Dalga mı geçersiniz?” diye sordu.

Affın hangi kurallarda çıkarabileceğini ifade eden Erhürman, “Zerre ciddiyetiniz kaldıysa, yasa tasarısını geri çekin. Varsa bir af gerekçesi, açıkça yazacaksanız. Yasalar istisna, yasalara uymama hali ise kural haline geldi” şeklinde konuştu. 

Erhürman, “Bu durumda kaç kişi var? Kaç para ceza birikti?” sorusuna da cevap istedi. 

 

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler:

“Kayıt dışılığı azaltmak için hazırlandı”

İçişleri Bakanı Ziya Öztürkler, af yasasının en büyük gerekçesinin ülkedeki kayıt dışılığı azaltmak amacıyla hazırlandığına işaret ederek, son zamanlarda çeşitli gerekçelerle ülkede birçok insanın zor durumda kaldığının tespit edildiğini kaydetti.

E-otomasyon için 2 Kasım’da ihaleye çıkılacağına işaret eden Öztürkler, hukuksuzluğun önüne geçmek için çalışmalar yapıldığını belirtti.

Öztürkler, bu yasanın, esas gerekçenin yabancıların kayıt altına alınması ve gerek pandemi, gerekse mali anlamda sıkıntı yaşayan kişilerin sorunlarına çözüm olabilmesi amacıyla hazırlandığını kaydederek, bunun af yasasının son olacağını söyledi.

Af konusunda bonkör davranılmadığın, yasalar çerçevesinde bir adım atılacağını ifade eden Öztürkler, vatandaşlık konusunda herhangi bir düzenlemeye gidilmediğini belirtti.

Öztürkler'in konuşmasının ardından tezkere oy çokluğuyla kabul edildi. (TAK)

Bu haber toplam 1194 defa okunmuştur
Etiketler : ,