Youtube

Youtube

Youtube 2005 Mayıs ayında test sitesini online yaptı. Ancak resmi olarak duyurusu Kasım ayını buldu. Sitenin büyüme hızı inanılmazdı. 2006 Temmuz ayında siteye hergün 65.000 yeni video yüklendiği ve 100 milyon video görüntülendiği duyuruldu.

A+A-

Cenk Paşa

Merkezi San Bruno şehrinde bulunan video paylaşım sitesidir. Youtube 2005’in Şubatında üç eski PayPal çalışanı tarafından kurulmuştur. 2006 yılında google tarafından 1.65 milyar dolara satın alınmıştır. Youtube videolarının çoğu bireysel kullanıcılar tarafından siteye yükleniyor.

TARİHİ

Chad Hurley, Steve Chen ve Jawed Karim üçlüsü tarafından oluşturulan Youtube kurulma fikri 2005 yılında bir akşam yemeği sırasında” internette video paylaşımın ne kadar zor olduğunu” üzerine sohbet esnasında böyle bir fikir ortaya çıkmış.

Karim bu fikrin ilham kaynağı olarak Janet Jackson’ın 2004 yılındaki futbol finalindeki konseri sırasında göğüslerinin gözükmesi ve Hint Okyanusundaki Tusunami olduğunun altını çiziyor.

Youtube 2005 Mayıs ayında test sitesini online yaptı. Ancak resmi olarak duyurusu Kasım ayını buldu. Sitenin büyüme hızı inanılmazdı. 2006 Temmuz ayında siteye hergün 65.000 yeni video yüklendiği ve 100 milyon video görüntülendiği duyuruldu.

2014 yılında Youtube, dakikada 300 saatlik içeriğin yüklendiği ve bu rakamın her yıl 3 katına çıktığını belirtiyor. Siteye yüklenen içeriklerin 4’te 3’ü ABD dışından yükleniyor. İlk yıllarında aylık 800 milyon ziyaretçiye ulaşan site şimdilerde aylık 15 milyar ziyaretçisi mevcuttur. 2007 yılında Youtube’un kullandığı bant genişliği, 2000 yılında tüm dünyadaki internet kullanımındaki bant genişliğine eşit olduğuna inanılıyor.

2006 yılında NBC kanalı ile bir reklam ortaklığına giren Youtube yeni bir dönem başlattı. 2008 yılında bu ortaklığa MGM,Lions Gate Entertainment ve CBS de katılarak bu firmaların film ve dizilerini site üzerinden reklam karşılığı yayınlamaya başlandı. Bu hizmet sadece ABD’de kullanılıyordu, bu durum rakip sitelerin de oluşmasına sebeb oldu. Dünya genelinde bu projeyi hayata geçiren hulu.com NBC, Fox ve Disney’in program ve dilimlerini yeyınlamaya başladı. 2009 yılında ayni hizmeti İngiltereye getiren Youtube, 60 üzerinde firma ve 4000 üzerinde program ve filme uılaşılabiliyordu. 2010 yılında dilm kiralama servisi ile ABD, İngiltere ve Kanada kullanıcılarına bu hizmeti sunuyor.

2010 yılında Hindistan’ın önemli bir kriket maçını canlı yayınlayarak yeni bir dönemi başlatan Youtube, bu özelliği dünya çapında ücretsiz yayınlanan ilk spor karşılaşması olduğunu söylüyor.

2011 yılında Youtube üzerinde izlenen videoların %99’unun site içeriğinde bulunan %30 video olduğu biliniyor. Site yakın zamanda 4K ve 360 derecelik sanal gerçeklik (VR) video akışları da sunmaya başladı.

İLGİNÇ ÖZELLİKLERİ

  • Doge Meme

Youtube arama alanına Doge Meme yazarsanız sitenin görüntüsü değişecektir. Renkli ve şekilli yazılar hoşunuza gidecektir.

  • Use the force luke

Yine arama alanına use the force luke yazarsanız sayfa içerikleri fare hareketlerini takip etmeye başlayacaktır.

  • Do the harlem shake

Geçtiğimiz yılların en popüler parçalarından olan Harlem Shake, ilginç videoları sayesinde Youtube’da sevildi. Sayfanızın da harlem shake yapması için arama alanına do the harlem shake yazmanız yeterli.

Kaynaklar : http://www.businessinsider.com, https://phrasee.co/

 


Haberler

  • YouTube'da her gün bir milyar saat video izlendiği açıklandı. YouTube'dan Cristos Goodrow "Tüm dünyadaki kullanıcılar 1 milyar saatlerini meraklarını gidererek, güzel müzikler keşfederek, haberleri takip ederek, sevdikleri kişilerle iletişim kurarak ve son trendleri takip ederek geçiriyor" .
  • Günümüzde sadece youtube kanalını kullanarak ciddi gelir sağlayanların sayısı ise oldukça yüksek. İşte en çok aboneye sahip youtube kanalı. En çok izlenen kanalların başında Felix Arvid Ulf Kjellberg’in kurduğu PewDiePie kanalı bulunuyor. Abonelerin bir araya gelme sebebi ise oyunlar.
  • 24 Nisan 2017 günü Youtube'a yüklenen ilk videonun üzerinden tam 12 yıl geçti. Platformdaki ilk video 24 Nisan 2005 tarihinde Türkiye saatine göre Sabah 06:27'de Amerika'nın batı yakasından yüklendi. "Me at the zoo" yani "Hayvanat Bahçesindeyim" başlıklı 18 saniyelik bu video YouTube'un kurucularından biri olan Jawed Karim imzasını taşıyor.

 

Bu haber toplam 3414 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 314 Sayısı

Adres Kıbrıs 314 Sayısı