1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. YİNE YÜREKLER YANDI
YİNE YÜREKLER YANDI

YİNE YÜREKLER YANDI

Kalkanlı Piknik Alanı'nda yangın çıktı, 1.500 ile 2.000 dönümlük araziyi alevler yuttu.

A+A-

SAAT: 20:03

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu: “Yangın soğutma çalışmaları sürüyor. Meteroloji Orman Dairesi piknik yapılmasıyla ilgili önlem alındı. Orman yangınlarına yakın olan yerlerle ilgili tedbir alındı. Yangının çıkış nedeni tam net olmasa da yüksek gerilim hatlarının bulunduğu noktadan çıktığını düşünüyorum. Yangının çıktığı anda İngiliz Üstlerinden iki helikopter yangına müdahale etti, Türkiye’den de 1 uçak ve helikopter geldi. Yangının önüne geçildi. Görüş mesafesi olduğu sürece havadan müdahale edebile bilir. Bugün sabaha kadar ekipler soğutma çalışması yapacak. Orman Dairesi değil, sivil savunma, itfaiye, belediye ekipleri, GKK birimleri de burada… Yangını nasıl koordine edilir diye ilk baştan beridir diye çalışmalar sürdürdüler. Başka bir yere sıçramaması için de hem bizim hem takviye gelen araçların ciddi çalışmaları var. Şu anda ne kadar alanın yandığıyla ilgili çalışma yapılıyor ancak 2 bin- 3 bin arasında olduğunu tahmin ediyorum. Yangının olduğu bölge çam ve selvi türü ağaçların bulunduğu bölgeydi…TC uçak veya helikopter satın almıyor, kiralıyor. Biz de bunlardan yararlanıyoruz. Protokol, anlaşma varsa hem uçak hem de helikopter gönderdiler. Türkiye’deki müdahale etme şansı ile burada konuşlandırılan helikopterin yangına müdahale etmesindeki zaman farkı 5-6 dakikalık süredir. Helikopter kiralama olayını bu nedenle düşünmedik.”


Kıbrıs'ın kuzeyi büyük bir yangın felaketine daha tanıklık etti. Kalkanlı ve tepebaşı arasında kızıl çam ağaçlarının yoğun oldupu 2 bin dönüme yakın ormanlık arazi yandı.

Mevsim normallerinin üzerindeki yakıcı sıcaklara, Güzelyurt'tan yükselen alevler eklendi, ülkemizin önemli bir zenginliği daha kül oldu.

Kalkanlı'da başlayan yangın kontrolden çıktı, yeni bir yangın felaketi olarak ada tarihine yazıldı.

İngiliz üslerinden 2 yangın helikopteri, Isparta'dan itfaiye uçağı ve Hatay'dan yangın helikopterinin de katıldığı söndürme çalışmalarına rağmen, alevler Kılıçarslan'a kadar ulaştı. Yangının yerleşim birimlerine sıçramadan kontrol altına alınması hedeflenirken, tahminler 1.500 ile 2.000 dönüm arasında etkili olduğu yönünde açıklandı.

Yangında herhangi bir can kaybı ya da ciddi bir yaralanma olmaması tek teselli olarak ön plana çıktı.

12:15 sıralarında başlayan yangın, 6 saati aşkın bir süre boyunca, yüzlerce ağacı kül etti, yurttaşlar büyük bir üzüntü ve panik yaşadı.

Türkiye ve İngiliz üslerinden kalkan helikopter ve uçakların yoğun müdahelesi, itfaiye ile Sivil Savunma ve diğer ekiplerin çabası sonuç verdi. Çok sayıda yurttaş da söndürme çalışmalarına gönüllü olarak katıldı.

İtfaiye'nin yanısıra Orman Dairesi, Sivil Savunma Teşkilatı, Polis, askeri birlikler, Güzelyurt Belediyesi başta olmak üzere yerel yönetimlere ve vatandaşlara ait iş makineleri ve su tankerleri yangına müdahale etti.

Crans-Montana'da bulunanan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da, Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat’ı arayarak durum hakkında bilgi aldı.

Güney kesimlerinde söndürülen yangın saat 19:45 saatlerinde kontrol altına alınırken, soğutma çalışmaları devam ediyor.

Güzelyurt Kaymakamı Tevfik Direnç başkanlığında yangınla ilgili "kriz masası" oluşturulurken, Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, İçişleri Bakanlığı üst düzey yetkilileri ve Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar ile İtfaiye Dairesi ve Orman Dairesi Müdürleri de yangın alanında çalışmaları izledi.

 


Turizm ve Çevre Bakanı Ataoğlu’ndan helikopter açıklaması

 

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KANAL SİM’de ‘yangın helikopteri eksikliği’ne ilişkin Sami Özuslu’nun sorularını yanıtladı.

Meselenin helikopteri sadece konuşlandırmanın değil ondan sonrasının da önemli olduğunu ifade eden Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, olası bir yangında burada konuşlanmış bir helikopterle, Türkiye’den gelecek bir helikopterin yangına müdahalesi arasında 3-5 dakika olduğu görüşünü ileri sürdü.

Ataoğlu, “Örneğin Karpaz bölgesindeki yangına bizim burada konuşlanmış helikopterden daha kısa sürede Türkiye’den gelen helikopter müdahale edebilir” şeklinde konuştu.

Akşamüstü itibarıyla bir çok yerde soğutma çalışmalarını başladığını açıklayan Bakan Ataoğlu, yangının yüksek gerilim hatlarından çıkmış olma ihtimalini belirtti.

Yangın süresince 3 ambulans hazır bekletildiğimi ifade eden Bakan Ataoğlu, sağlıkla ilgili bir sıkıntı yaşanmadığını da ifade etti, yangının kente ilerlememesi için gerekli tedbirin alındığını da kaydetti.

 

 


17:30

Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat;
 

  • Yangın 1500-2000 dönüm alanda etkili oldu.
  • Yangına karadan ve havadan yoğun müdahale yapıldı.
  • Arazi şartları ve değişik yönlerden esen rüzgar,  çalışmaları olumsuz etkiledi 
  • Sık orman ağaçlarının da etkisiyle yangının geniş alana yayıldı.
  • Yangının yerleşim birimlerine sıçrama ihtimali yok.

Akıncı bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kalkanlı’daki yangın yerinde bulunan Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat’ı arayarak durum hakkında bilgi aldı.

Orman Dairesi Müdürü Altay, Cumhurbaşkanı’na, iki yangın söndürme helikopterinin ve Türkiye’den gelen bir yangın söndürme uçağının şu anda yangına etkin ve hızlı bir şekilde müdahale ettiği bilgisini verdi.

Altay, Türkiye’den ikinci yangın söndürme uçağının da kısa bir süre sonra müdahaleye katılacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanının sorusu, üzerine Orman Dairesi Müdürü Altay, yangının akşam saatleri öncesinde kontrol altına alınacağını, ek
bir tedbire şu an itibarıyla ihtiyaç olmadığını söyledi



Kalkanlı piknik alanı yakınlarında ormanlık arazide çıkan yangını söndürme çalışmaları devam ediyor. Saat 15.30 itibarıyla yangın kontrol altına alınamadı. Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat’tan alınan bilgiye göre yangına İngiliz Üsleri’nden gelen iki yangın söndürme helikopteri müdahale ediyor. Türkiye’den de bir yangın söndürme uçağı ile bir helikopter müdahale için gelmek üzere. Kalkanlı piknik alanı karşısında kızıl çam ağaçlarının çok yoğun olduğu bölgede çıkan yangının söndürülmesi için yoğun çaba harcanıyor. Bu arada yangınla ilgili Başbakanlık Müsteşarı Metin Beyoğlu başkanlığında kriz masası oluşturuldu. Güzelyurt Kaymakamı Tevfik Direnç yangınla ilgili BRT’ye yaptığı açıklamada Kalkanlı bölgesinde çıkan yangının çok büyük bir alanı etkilediğini belirterek ilerleyen saatlerde daha büyük bir sıkıntı olmaması için tüm ekiplerin çalıştığını söyledi. Bölgenin çok sık bir orman alanı olmasından ve rüzgarın şiddetinden dolayı zaman zaman zor anlar yaşandığını kaydeden Direnç, yangın söndürme çalışmaları sırasında birkaç kişinin dumandan etkilendiğini, ancak durumlarının ciddi olmadığını kaydetti. Direnç, su tankeri, dozer ve kepçesi bulunan tüm vatandaşlara çağrıda bulunarak ellerindeki imkanları seferber etmelerini istedi. Direnç, yangının çıkış nedeninin henüz tespit edilmediğini de söyledi. Yangının söndürülmesi için herkesin insan üstü bir gayret ile çalıştığını kaydeden Direnç, vatandaşların yangın alanına gitmesinin çok tehlikeli olduğunu belirterek duyarlı olmalarını istedi.
 


12:15

Kalkanlı piknik alanı yakınlarında, ormanlık arazide saat 12.15 sıralarında yangın çıktı.

Yangının, Tepebaşı ile Kalkanlı arasındaki ormanlık arazide başladığı tahmin ediliyor.

Yangın söndürme çalışmalarına Orman Dairesi, Sivil Savunma Teşkilatı, Polis, İtfaiye, askeri birlikler, Güzelyurt Belediyesi’ne ait iş makineleri ve su tankerleri katılıyor.
 

19720362_10203660673873067_2013275040_o.jpg

huseyin.jpg

huseyin-2.jpg

 

Fotoğraflar ve Görüntü: Ayşe GÜLER

Bu haber toplam 16150 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler