1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Twitter yasağı idari bir karar’
‘Twitter yasağı idari bir karar’

‘Twitter yasağı idari bir karar’

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Twitter yasağına dair “Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karar bu.” dedi.

A+A-

Türkiye Barolar Birliği, Twitter'a erişimin engellenmesine dair kararın kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı'na başvuruda bulundu.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı:
“Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 10. maddesi ile görevli olup, söz konusu maddenin yürürlükten kaldırılmasıyla birlikte, dosya devri dışında hiçbir işlem yapma yetkisi bulunmayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın internet sitelerine erişimin engellenmesine ilişkin kararı yok hükmündedir.”
Erişimin engellenmesi kararı, TMK 10. maddeyle yetkili savcılıklarca, 20 Mart tarihli olarak verildi. Ancak TMK’nın 10. maddesi geçen hafta yürürlüğe giren kanunla kaldırıldı.
“Yasak, kanuna aykırı”
TBB’nin açıklaması şöyle devam etti:
“Söz konusu yasaklama kararıyla Türkiye Barolar Birliği ve milyonlarca yurttaşımız kendileriyle hiçbir ilgisi olmayan, ne olduğunu dahi bilmediğimiz bir sebeple Twitter’a erişememekte ve mağdur olmaktadır.”
“Twitter’a genel bir erişim yasağı konulması, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, Anayasa’ya ve internet düzenlemelerini de içeren 5651 sayılı Kanun’a aykırıdır.”
“Türkiye Barolar Birliği, Twitter’a erişimin engellenmesine dair kararın acilen kaldırılması talebiyle İstanbul Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na itiraz başvurusunda bulunmuştur.”
TİB’e de suç duyurusu
Türkiye Barolar Birliği ayrıca, kararı uygulayan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) hakkında da suç duyurusu yaptı:
“Yok hükmündeki bu kararı veren ilgili savcılar ve on milyonlarca insanımızın insan haklarını ihlal eden sorumlu hakimler hakkında HSYK’ya; yine yok hükmündeki bu kararı uygulayan TİB yetkilileri hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştur.”
Savcılık: Karar bizim değil
Radikal gazetesine konuşan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ise “Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karar bu. Biz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak böyle bir karar vermedik” dedi. (AS)

Bu haber toplam 2093 defa okunmuştur
Etiketler : ,