1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “TC’li 24 kişiye sahte sürüş ehliyeti verdiler”
“TC’li 24 kişiye sahte sürüş ehliyeti verdiler”

“TC’li 24 kişiye sahte sürüş ehliyeti verdiler”

‘Sahte sürüş ehliyeti’ şebekesiyle ilgili 4 tutuklu YARGI huzurunda…

A+A-

Didem MENTEŞ

Ülkede bulunmayan TC vatandaşı 24 kişiye, sürüş ehliyeti verdikleri iddiasıyla tutuklanan, biri üst düzey devlet yöneticisi,  2’si sürüş ehliyeti müfettişi, biri ise şoför okulu işletmecisi olan 4 zanlı  mahkemeye çıkarıldı.

2013- 2016 yılları arasında ‘Sürüş Kabiliyet Belgesi’ ve ‘Motorlu Taşıt Aracı Sürüş Ehliyeti veya Öğrenci için Dilekçe’ formunu sahteleyip, tedavüle sürerek ülkede olmayan 24 kişiye KKTC sürüş ehliyeti almalarını sağladıkları iddiasıyla müfettişler T.N, M.G, S.G ve şoför okulu direktörü Y.E, aleyhine 1’er gün ek tutukluluk alındı.

Mahkemede konuşan polis çavuşu, ayrıca 2005-2017 yılları arasında,  Ergüneş Şoför Okulu sahibi olan Y.E.’nin, 69 TC vatandaşı kişiye ise zorunlu olan 10 dersi tamamlamadan ehliyet aldırdığını beyan etti.

 

Zanlılar aleyhine 5 suçlama

Girne Kaza Mahkemesi’nde Ceza Davaları Yargıcı Mesut Mesutoğlu huzurunda görüşülen tahkikat duruşmasında, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına davada Savcı Mustafa Atakara ve zanlıların avukatları mahkemede hazır bulundu. Savcı Atakara, meseleyle ilgili olarak Lefkoşa Adli Şube Amirliği’nde görevli polis çavuşu Tolga Ateşli’yi mahkemede tanık olarak dinletti. Ateşli, mahkemede yeminli şahadet vererek, meseleyle ilgili olguları aktardı. Zanlılar ile ilgili ayrı ayrı olarak şahadet verildi. Tolga Ateşli, zanlılar Y.E, T.N, M.G ve S.G’nin; ‘Sahte resmi evrak düzenleme’, ‘Evrak sahteleme’, ‘Sahtekarlıkla kayıt temini’, ‘Rüşvet’ ve ‘Menfaat temini için sahte, gerçekdışı ve hukuka aykırı evrak düzenlemek, imzalamak ve tasdik etmek veya vermek’ suçlarıyla bağlantılı olarak tutuklandığını açıkladı. Ateşli, meseleyle ilgili soruşturmanın 3 Şubat 2017 tarihinde Trafik Müdürlüğüne yapılan bir ihbar üzerine başlatıldığını ve elde edilen veriler üzerine şüpheli görülerek zanlıların tutuklandığını açıkladı.


 

“Zanlı Y.E. yasal süreci tamamlamayan 69 TC’liye ehliyet sağladı”

Ateşli, Girne ve Lefkoşa’da faaliyet gösteren Ergüneş Şoför Okulu’nun işletmecisi olan Y.E’nin, 2005-2017 yılları arasında ehliyet sınavı tarihinde KKTC’de bulunmayan 24 TC vatandaşına, yanında çalışmakta olan Hasip Fellahoğlu’na ait şirketi taşeron olarak gösterip, ön izin ve çalışma izni alarak, ehliyet almalarını sağladığını söyledi. Ateşli, ayrıca, zanlı Y.E.’nin ülkedeki 69 TC vatandaşı kişiye ise yasal süreç olan 10 dersi tamamlamadan ehliyet almasını sağladığını aktardı. Meseleyle ilgili olarak Ergüneş Şoför Okulu’nda yapılan aramada birçok evrak ve belgenin emare olarak alındığını, alınan belgelerin incelenmesi gerektiğini ve aranan belgeler olduğunu aktaran Ateşli, soruşturmanın yeni başladığını, zanlının serbest kalması halinde aranan emarelere ve ifadelere etki edebileceğini gerekçesiyle 1 gün süreyle poliste tutuklu kalmasını talep etti.

“24 kişiye sahte sürüş ehliyeti verildi”

Tolga Ateşli, daha sonra ehliyet müfettişi olan zanlılar T.N, S.G ve M.G aleyhine bilgi verdi. Ateşli, ehliyet müfettişi olan zanlı T.N. ve zanlı M.G.’nin 2013-2016 yılları arasında, zanlı S.G.’nin ise 2014-2015 yılları arasında ‘Sahte resmi evrak düzenleme’, ‘Evrak sahteleme’, ‘Sahtekarlıkla kayıt temini’, ‘Rüşvet’ ve ‘Menfaat temini için sahte, gerçekdışı ve hukuka aykırı evrak düzenlemek, imzalamak ve tasdik etmek veya vermek’ suçlarıyla bağlantılı olarak tutuklandıklarını belirtti. 

Ateşli, zanlı T.N ve zanlı M.G.’nin bahse konu tarihlerde görev yapmakta olduğu Ulaştırma Bakanlığı’nda Trafik Dairesi’ne bağlı Sürüş Ehliyetleri Dairesi’nde, TC vatandaşı olup KKTC dışında oldukları tespit edilen 9 kişiyi sınava girmiş gibi gösterip, sürüş kabiliyet belgesi doldurup tedavüle sürdüğünü ve KKTC sürüş ehliyeti almalarını sağladığını aktardı.

Zanlı S.G.’nin ise bahse konu tarihlerde, aynı şekilde toplam 6 kişiyi sınava girmiş gibi gösterip, sürüş kabiliyet belgesi doldurup, KKTC sürüş ehliyeti almalarını sağladığını belirtti.

“El yazıları ve imzalar incelenecek”

Tolga Ateşli, olayla ilgili olarak Ergüneş Şoför Okulu’nda yapılan aramada birçok evrak ve belgenin emare olarak alındığını, olayla bağlantılı olabilecek şahıslar ve doğacak yeni gelişmeler olabileceğine dikkat çekti. Olayla ilgili 24 kişinin sorgulandığını, adına sahte sürüş ehliyeti düzenlenen şahısların da aranmakta olduğunu belirten Ateşli, ulaşılması gereken çok sayıda evrak olduğunu, bulunan ve emare olarak aranan bu evrakların incelenmesi gerektiğini aktardı. Zanlıların el yazısı ve imza örneklerinin de alındığını söyleyen Ateşli, uzmanlar tarafından bunların incelenerek, karşılaştırma yapılacağını aktardı. 

Tolga Ateşli, soruşturmanın devam ettiğini, zanlıların serbest kalmaları halinde aranan emarelere ve ifadelere etki edebilecekleri gerekçesiyle 1 gün süreyle poliste tutuklu kalmasını talep etti.

 


Mamalı, soruşturmayla ilgili ilginç iddialar ortaya attı:
“Şikayeti G.C. yaptı, esas sorumlular gizleniyor”

Zanlı Y.E’nin avukatı tutukluluk süresine itiraz etmezken, müfettişlerin avukatı Barış Mamalı 1 günlük tutukluluk talebine itiraz ederek, polis çavuşunu tahkikatla ilgili sorguladı. Mamalı, soruşturmayla ilgili ilginç iddialar da ortaya attı.

Avukat Mamalı, polise bu olayla ilgili şikayeti yapan kişinin G.C. isimli başka bir müfettiş olduğu ve zanlıların amiri konumunda bulunduğunu iddia ederek, “çünkü bu zanlıları kendine rakip olarak görüyor” diyerek, “olayla ilgili suçun esas sorumluları gizlenmekte” olduğunu iddia etti.

Polis çavuşu Ateşli, soruşturma amaçlı şikayetçi kişiyi açıklayamayacağını beyan etti.

Mamalı, sürüş ehliyeti evraklarını şahıs veya şoför okullarının hazırlayarak, müfettişlerin önüne getirildiğini aktardı. Zanlı T.N.’nin polise çağrılış şekline de değinen Mamalı, “zanlıya, bir dosyanın kapanması için ifadeniz alınacak, geliniz denildi. Soruşturmayla ilgili bilgi verilmedi. Hile ve yanıltılarak çağrıldı” iddiasında bulundu.

“G.C. ile ilgili şikayet yapıldı”

Avukat Mamalı, zanlı S.G.’nin 9 Ocak 2017 tarihinde müfettiş G.C. ile ilgili olarak şikayet yazısı verdiğini, bunun araştırılması gerektiğini belirterek, “G.C. her bir ilçeyi dolaşıp teftiş yaptığı iddiasıyla devletten yolluk alıyor. Bu zanlıları kendisine rakip gören G.C., kendisini bertaraf etmek için polise şikayette bulundu ” dedi. Polis teşkilatına bu soruşturmayla ilgili baskı geldiğini iddia eden Mamalı, “Vergi Dairesi’nde sürüş ehliyeti harcına imza atan kişiler neden Mahkemede yok? G.C.’nin önü açılsın diye yapılıyor. Tüm evraklar bizde var. Bugün yapılan tahkikat nedeniyle bu insanlar medyaya yansımış, mahvolmuştur. Bu insanlar hiçbir sahtekarlık yapmadı, rüşvet ile ilgili de bir şey çıkamayacak. G.C. ile ilgili şikayet yapılacaktır. Telefon dökümleri ve banka dökümlerini vermeye hazırız” dedi.

“Zanlılar ile ilgili makul şüphe var”

Polis Ateşi, polise verilen şikayet dilekçesinde zanlılar S.G. ve T.N.’nin isminin geçmediğini, kendisinin yürüttüğü soruşturma neticesinde bu iki isme ulaştığını söyledi.

Zanlılarla ilgili makul şüphe olduğundan dolayı tutuklandıklarını belirten polis çavuşu, ‘rüşvet’ ile ilgili zanlıların herhangi bir beyanatta bulunmadığını aktardı.

Ateşli, 3 Şubat öncesinde gelen evrak üzerinde M.K. isimli şahsa KKTC’de olmamasına rağmen öğrenci sürüş ehliyeti alması hususunda evrak verildiğine dair bildirim yapıldığını söyledi. evraklar alındıktan sonra 1-2 gün içerisinde zanlı M.G.’ye ulaşıldığını aktaran Ateşli, “o evraklarda zanlının açık ifadesi mevcuttu. Eksik hususlar olduğu için ek ifade aldım. Daha sonra 2 ayrı devlet kurumundan ayrı ayrı evraklar temin ettim. Yeni evraklar ilgili de toplamda 8 isme ulaştım. Soruşturma kapsamında 2 müfettişin ismine ulaştım” dedi. Ateşli, zanlılarla ilgili banka hesaplarının da araştırılacağını ifade etti.

1 gün ek tutukluluk

Yargıç Mesut Mesutoğlu ise hukuki prensiplere değinerek, soruşturmanın ciddiyetine vurgu yaptı. Tahkikatın henüz yeni başladığını, yapılacak olan birçok işlem olduğuna dikkat çekerek, soruşturmanın salimen yürütülebilmesi gerekçesiyle zanlıların 1’er gün süreyle poliste tutuklu kalmalarına emir verdi.

 

 

Bu haber toplam 6381 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler