1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 4 zanlı teminatla serbest
4 zanlı teminatla serbest

4 zanlı teminatla serbest

"Sahte sürüş ehliyeti" soruşturmasıyla ilgili olarak tutuklu bulunan 4 zanlı ile ilgili soruşturma tamamlandı.

A+A-

Didem MENTEŞ

Girne ve Lefkoşa’da yürütülen “sahte sürüş ehliyeti” soruşturmasıyla ilgili olarak 3’ü sürüş ehliyeti müfettişi, biri ise şoför okulu işletmecisi olan 4 zanlı aleyhindeki soruşturma tamamlandı.

2013- 2016 yılları arasında ‘Sürüş Kabiliyet Belgesi’ ve ‘Motorlu Taşıt Aracı Sürüş Ehliyeti veya Öğrenci için Dilekçe’ formunu sahteleyip, tedavüle sürerek ülkede olmayan 24 kişiye KKTC sürüş ehliyeti almalarını sağladıkları iddiasıyla tutuklanan Taner Nusret, Münür Gayı, Savaş Gökdeniz ve Yahya Ergör, yeniden mahkemeye çıkarıldı.

Polisin 8.5 aydır sürdürdüğü soruşturma halen devam ederken, zanlılar davalarında hazır buluncaya yüksek teminat şartlarıyla serbest bırakıldı.

 

5 suçlama

Girne Kaza Mahkemesi’nde Ceza Davaları Yargıcı Mesut Mesutoğlu huzurunda görüşülen tahkikat duruşmasında, İddia Makamı’nda Başsavcılık adına davada Savcı Emine Taşkın ve zanlıların avukatları mahkemede hazır bulundu. Savcı Taşkın, meseleyle ilgili olarak Lefkoşa Adli Şube Amirliği’nde görevli polis çavuşu Tolga Ateşli’yi mahkemede tanık olarak dinletti. Ateşli, mahkemede yeminli şahadet vererek, meseleyle ilgili olguları aktardı. Zanlılar ile ilgili ayrı ayrı olarak şahadet verildi. Tolga Ateşli, zanlılar  Taner Nusret, Münür Gayı, Savaş Gökdeniz ve Yahya Ergör’ün; ‘Sahte resmi evrak düzenleme’, ‘Evrak sahteleme’, ‘Sahtekarlıkla kayıt temini’, ‘Rüşvet’ ve ‘Menfaat temini için sahte, gerçekdışı ve hukuka aykırı evrak düzenlemek, imzalamak ve tasdik etmek veya vermek’ suçlarıyla bağlantılı olarak tutuklandığını açıkladı.

“Gayri yasal ehliyet verme”

Ateşli, Girne ve Lefkoşa’da faaliyet gösteren Ergüneş Şoför Okulu’nun işletmecisi olan Yahya Ergör’ün, 2005-2017 yılları arasında ehliyet sınavı tarihinde KKTC’de bulunmayan 24 TC vatandaşına, Hasip Fellahoğlu’na ait şirketi taşeron olarak gösterip, ön izin ve çalışma izni alarak, gayri yasal olarak ehliyet almalarını sağladığını söyledi. Ateşli, ayrıca, zanlının ülkedeki 69 TC vatandaşı kişiye ise yasal süreç olan 10 dersi tamamlamadan ehliyet almasını sağladığını aktardı.

Zanlının KKTC vatandaşı olup, evli ve çocuk sahibi olduğunu aktaran Ateşli, sahte evrak düzenleme soruşturmasının devam ettiğini ama zanlı  aleyhindeki soruşturmanın tamamlandığını ve soruşturmaya etki etme olasılığı olmadığı gerekçesiyle uygun bir teminata bağlanmasını talep etti.

Soruşturma tamamlandı

Tolga Ateşli, daha sonra ehliyet müfettişi olan zanlılar Taner Nusret, Münür Gayı, Savaş Gökdeniz aleyhine bilgi verdi. Ateşli, ehliyet müfettişi olan zanlı Taner Nusret ve zanlı Münür Gayı’nın 2013-2016 yılları arasında, zanlı Savaş Gökdeniz’in ise 2014-2015 yılları arasında ‘Sahte resmi evrak düzenleme’, ‘Evrak sahteleme’, ‘Sahtekarlıkla kayıt temini’, ‘Rüşvet’ ve ‘Menfaat temini için sahte, gerçekdışı ve hukuka aykırı evrak düzenlemek, imzalamak ve tasdik etmek veya vermek’ suçlarıyla bağlantılı olarak tutuklandıklarını belirtti. 

Ateşli, zanlı Taner Nusret’in bahse konu tarihlerde görev yapmakta olduğu Ulaştırma Bakanlığı’nda Trafik Dairesi’ne bağlı Sürüş Ehliyetleri Dairesi’nde, TC vatandaşı olup KKTC dışında oldukları tespit edilen 9 kişiyi sınava girmiş gibi gösterip, sürüş kabiliyet belgesi doldurup tedavüle sürdüğünü ve KKTC sürüş ehliyeti almalarını sağladığını aktardı. Bahse konu tarihlerde, aynı şekilde Zanlı M.G.’nin 8 kişiyi, zanlı S.G.’nin ise toplam 7 kişiyi sınava girmiş gibi gösterip, sürüş kabiliyet belgesi doldurup, KKTC sürüş ehliyeti almalarını sağladığını belirtti.

Polis: “Rüşvet ve sahtekarlıkla ilgili incelemeler sürüyor”

Zanlılar ile ilgili soruşturmanın tamamlandığını, tüm zanlıların KKTC uyruklu olup, evli olduklarını belirterek, 3 zanlının soruşturmaya etki etme olasılıkları olmadığı gerekçesiyle uygun bir teminata bağlanmalarını talep etti. Ateşli, zanlı Münür Gayı’nin 9 kişi içerisinden birinin Lefkoşa’da yürütülen soruşturma kapsamında olduğunu ve zanlıbn Lefkoşa’da da mahkemeye çıkarılacağını da aktardı.

Zanlıların avukatı Barış Mamalı, polis çavuşuna ‘rüşvet’ ve ‘sahtekarlık’ suçlamasıyla ilgili yeni bir gelişme olup olmadığını sordu. Tolga Ateşli, önceki günden bugüne dek aramakta olduğu kayıp emarelere ulaştığını, ‘rüşvet’ ve ‘sahtekarlık’ ile ilgili incelemelerin de devam ettiğini ifade etti.

 

Yargıç: “Bu tür suçlar kamuda endişeye neden oluyor”

Yargıç Mesut Mesutoğlu ise huzurunda yapılan tüm beyanları değerlendirerek, bu tür suçların kamuda endişe yaratan, kamu ciddiyetini bozan ve ülkede ciddi artış gösteren vahim suç türlerinden olduğuna dikkat çekti. Zanlıların bu suçlarla ciddi manadan bağlantısı olabileceklerine, zanlılar aleyhindeki soruşturmanın tamamlandığına ve zanlıların soruşturmaya etki edebileceği bölümlerin tamamlandığının açık olduğunu ifade etti.

 

Teminatla serbest

Mesutoğlu, zanlıların davalarında hazır bulununcaya dek yurt dışına çıkışlarını men ederek, tüm seyahat ve pasaport belgelerini polise teslim etmelerine ve hafta 3 gün en yakın polis karakoluna giderek ispat-ı vücut etmelerine direktif verdi. Yargıç, ayrıca, zanlı Yahya Ergör’ün 5 bin TL nakdi teminat yatırmasına, KKTC vatandaşı 1 kişinin 100 bin TL’lik kefalet senedi imzalamasına ve 200 bin TL şahsi kefalet senedi imzalamasını uygun ve adil buldu. Yargıç, zanlı Taner Nusret ve zanlı Münür Gayı.’nın ise 5’er bin TL nakdi teminat yatırmalarına, KKTC vatandaşı 2’şer kefilin 50’şer bin TL’lik kefalet senedi imzalamalarına, zanlı Savaş Gökdeniz’in ise 3 bin nakdi teminat yatırmasına, KKTC vatandaşı 1 kefilin 50 bin TL’lik kefalet senedi imzalamasına emir verdi. Yargıç, ayrıca, zanlı Savaş Gökdeniz’in Lefkoşa’da da aynı soruşturmayla ilgili teminata bağlanacağını dikkate alarak, zanlının 100 bin TL’lik şahsi kefalet imzalamasını da not düştü.

 

 

Bu haber toplam 5008 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler