1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Silahlı kuvvetlerde veya kamu kurumlarında sivil hizmet
Silahlı kuvvetlerde  veya kamu  kurumlarında  sivil hizmet

Silahlı kuvvetlerde veya kamu kurumlarında sivil hizmet

Kamuoyunda çok tartışılan vicdani ret konusunda somut adım atıldı, hazırlanan yasa tasarısı Meclis’e sunuluyor. Yasa tasarısının yasalaşması halinde bir Vicdani Ret Değerlendirme Kurulu kurulacak.

A+A-

Kamuoyunda çok tartışılan vicdani ret konusunda somut adım atıldı, hazırlanan yasa tasarısı Meclis’e sunuluyor. Yasa tasarısının yasalaşması halinde bir Vicdani Ret Değerlendirme Kurulu kurulacak. Bu kurul konuya ilişkin başvuruları görüşüp karara bağlayacak.

 

 Kurulun onayladığı kişiler, ‘yurt ödevini’, askerlik süresi kadar bir süre askeri bir eğitime tabi tutulmaksızın silahlı kuvvetlerde veya kamu kurumlarında uygun görülecek sivil hizmet vererek yapabilecek.

 

 

Mert ÖZDAĞ

Kamuoyunda çok tartışılan vicdani ret konusunda somut adım atıldı, hazırlanan yasa tasarısı Meclis’e sunuluyor. Yasa tasarısının yasalaşması halinde bir Vicdani Ret Değerlendirme Kurulu kurulacak. Bu kurul konuya ilişkin başvuruları görüşüp karara bağlayacak.

Hükümet tarafından hazırlanan ve “vicdani ret” konusunda yeni düzenlemeler getirecek Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na göre; Kurul’un onayladığı kişiler, ‘yurt ödevini’, askerlik süresi kadar bir süre askeri bir eğitime tabi tutulmaksızın silahlı kuvvetlerde veya kamu kurumlarında uygun görülecek sivil hizmet vererek yapabilecek.

 

Yasa tasarısının yasalaşması halinde bir Vicdani Ret Değerlendirme Kurulu oluşturulacak. Vicdani ret başvurularını görüşüp karara bağlayacak kurul 6 isimden oluşacak. Başbakanlık müsteşarının başkanlık edeceği kurulda, askeri temsilci, sosyolog, Anayasa hukukçusu, Başsavcılığı temsilen bir Savcı ve eğitim işleri ile görevli bakanlığın temsilcisi yer alacak.

 

YENİDÜZEN’in ele geçirdiği ve meclise sunulması beklenen yasa tasarısına göre; “askerlik çağına gelmiş olup kendisini vicdani retçi olarak tanımlayan, ahlaki, vicdani, siyasi, dini gerekçelerle, yurt ödevini silahlı kuvvetlerde asker olarak yerine getirmek istemeyenler, vicdani ret hakkından yararlanabilecek.
Yasa tasarısının yasalaşması halinde bir Vicdani Ret Değerlendirme Kurulu oluşturulacak.
Vicdani ret başvurularını görüşüp karara bağlayacak kurul 6 isimden oluşacak.
Başbakanlık müsteşarının başkanlık edeceği kurulda şu temsilciler yer alacak:
Eğitim İşleri ile görevli Bakanlığın temsilcisi (Üye), Başsavcılığı Temsilen bir Savcı (Üye)
Silahlı kuvvetler temsilcisi, Yüksek Öğretim ve Akreditasyon Kurulunu temsilen Doçent düzeyinden aşağı olmamak üzere seçilerek atanan bir Anayasa hukukçusu (üye) ve bir sosyolog öğretim görevlisi…

Ya askeri kurumlarda ya da kamu kurumlarında sivil hizmet

Vicdani ret hakkını kullanmak isteyen başvurucuların istemleri, Vicdani Ret Değerlendirme Kurulunca yerinde bulunduğu takdirde, istem sahipleri,  vicdani ret hakkından yararlanarak yurt ödevini askerlik süresi kadar bir süre askeri bir eğitime tabi tutulmaksızın silahlı kuvvetlerde uygun görülecek sivil hizmetleri yerine getirebilecekler.  

Kurul’a başvuran vicdani ret başvuru sahipleri, kuvvetlerin görevlendirmesiyle askerlik süresi kadar bir süre, kamu kurumlarında yerine getirmelerine karar verildiği hallerde bahse konu kişilerin öğrenim durumları, mesleki beceri ve yetenekleri dikkate alınarak kamu yönetiminde,  hizmet koşulları bakımından herhangi bir ayrımcılığa uğramadan ve cezalandırıcı nitelikte olmamak kaydıyla görevlendirilecekler.

Yasa tasarısına göre vicdani ret hakkından muvazzaflık hizmetini sürdürmekte olan er, erbaş, yedek subay, astsubay ve yedekler de yararlanabilecek.

Tasarıya göre; “Savaş ve benzeri hiçbir olağanüstü hal gerekçesi ile, vicdani ret hakkının kullanımı sınırlandırılamaz ve engellenemez”…

Yasa tasarısına göre; “vicdani ret hakkını kullananlar, ihtiyat olarak değerlendirilemezler ve seferberlik hizmeti için göreve çağrılamazlar”…

 

Vicdani ret hakkı kullananlar seferberliğe çağırılmayacak

Yasa tasarısına göre; “vicdani ret hakkını kullananlar, ihtiyat olarak değerlendirilemezler ve seferberlik hizmeti için göreve çağrılamazlar”…

 

Yasa yürürlüğe girerse davalar ortadan kalkar
YASA TASARISINDAN:
 “Bu (Değişiklik) Yasası’nın yürürlüğe girdiği tarihten önce vicdani retçi olduğunu açıklamış ve bu açıklamaları ve sonucundaki eylemleri nedeniyle haklarında soruşturma ve kovuşturma yürütülenlerle ilgili tüm işlemler durdurulur ve haklarında açılmış bulunan ceza davaları bütün sonuçları ile birlikte ortadan kalkar”

 

 

“Savaş ve benzeri hiçbir olağanüstü hal gerekçesi ile, vicdani ret hakkının kullanımı sınırlandırılamaz ve engellenemez.”

 

“Vicdani ret hakkı başvurucusunun, Vicdani Ret Değerlendirme Kurulunda dinlenilmeye ve kendini savunmaya hakkı vardır. Kurul, bu hakka saygı göstermekle yükümlüdür.”

 

İşte Askerlik (Değişiklik) Yasa Tasarısı:

a1-041.jpga2-039.jpga3-020.jpga4-013.jpg

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190107113408.jpg

Bu haber toplam 24393 defa okunmuştur
İlgili Haberler